Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Mam prośbę do osób które zakupiły kocioł junkers cerapur acu o opinie na jego temat ostatnio polecił mi go instalator, ale nie wiem czy na dom z dwoma łazienkami piec posiągnie z ciepłą wodą

Mam zatem prośbę o opinie czy np po zejsciu wody z zasobnika 42l nadal leci ciepła woda? czy trzeba czekać no i jakie macie ogólnie zdanie o tym kotle

Dzięki z góry pozdrawiam,

Edytowane przez Seluch

To zależy czy zasobnik z wężownicą czy warstwowy. W zasadzie i w jednym i w drugim jeśli ustawisz przed prysznicem max temperaturę i zaczniesz kąpiel po 10 minutach to mieszając gorącą wodę z zimną + dogrzewanie kotła = nie zabraknie Ci wody nawet przy dłuższym korzystaniu. Jeśli będziesz miał ustawioną niższą temp. czyli ok 40 stopni to już po krótkim prysznicu wody może zacząć brakować. Trochę lepiej wypadnie warstwowy.

pozdr adam

my mamy junkers cerapur acu dwufunkcyjny

ten:

http://www.junkers.com/pl/pl/produkte_1/urzdzeniakondensacyjne/cerapuracu_2/cerapuracu_3.aspx

i troche to nie tak jak pisze Serwis24: wody nie braknie;). Ten 42 l zbiornik jest tylko by wymusic obieg cieplej wody w rurach i nie czekac troche dluzej na ciepla wode na innym pietrze. Ciepla woda jest podgrzewana normalnie ciagle - przeplywowo, jak w starych junkersach w blokach z lat 50/60 - ta sama zasada dzialania pieca. Piec latem sie zalacza na maxa i szaleje jak tylko jest pobierana woda i od czasu do czasu, by urzymac te 40 litrow w malym zbiorniku cieplym. Latem funkcja ogrzewania jest wylaczona. Zima obie funkcje dzialaja - ogrzewanie i ciepla woda. Mieszkalam kiedys w bloku z lat 60tych ze starym junkersem i ten 40 litrowy zbiornik na wymuszenie obiegu wydawal mi sie troche zbyteczny, bo az tak dlugo przeciez sie nie czeka az ciepla woda doleci do kranu w kuchni...ale jest.;)

W obecnym domu mamy tez dwufunkcyjny ale innej firmy i sobie chwalimy, wiec do nowego tez juz jest zainstalowany i przetestowany dwufunkcyjny, tym bardziej ze nie planujemy upychac po domu zadnego duzego zbiornika na wode.

nasz w calej krasie:

04022010(003)..jpg

20022010(001)..jpg

Pozdrowienia,

Maja

Jaki macie obecnie kocioł ja dzisiaj znalazłem unical-a oraz jeszcze myślę o immergasie kurcze ciężka sprawa...

mamy angielskiego Vokera. Mieszkamy obecnie w Irlandii, wiec firma lokalna ;-)

tutaj Junkers w wykonczonej (prawie) lazience:

http://farm5.static.flickr.com/4045/4600575645_569a26db2e.jpg

Edytowane przez mayadaski

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 1 year później...

Witajcie,

Od wiosny stałem się użytkownikiem pieca Junkers Cerapur ACU. Do paru dni wstecz nie miałem podłączanego zestawu FW 100. c.w.u ustawiona na ECO i 50oC. Wydaje mi się, że piec ładował zbiornik po każdym ubytku wody. Ponieważ był włączony przycisk EKO to rozumiałem, że zbiornik nie utrzymywał stałej temp 50oC.

Po założeniu FW 100 chciałem zrobić następujący program c.w.u. (przycisk ECO jest obecnie wyłączony). Oddzielny program na c.w.u. Pokrętło temp wody na piecu 50oC

50oC 08:00

15oC 10:00

50oC 16:00

15oC 22:00

cyrkulacja włączona początkowo 2/h później 4/h a parę godzin temu 7/h

program cyrkulacji:

wł 08:15

wył 09:45

wł 16:15

wył 21:45

Kilka razy z rzędu ku mojemu zdziwieniu o 17:00 czekałem na wodę dłużej niż gdy instalacja działał bez FW 100

Dziś o 16:30 gdy spojrzałem na FW 100 były następujące parametry:

Żądana temperatura ciepłej wody 50oC

Aktualna temperatura ciepłej wody 21oC

Stan przygotowania ciepłej wody wył

Tryb pracy: tryb automatyczny

Po spuszczeniu wody Stan przygotowania ciepłej wody działa

Ładowanie zbiornika

Żądana temperatura ciepłej wody 50oC

Aktualna temperatura ciepłej wody 49oC i zaczęło spadać

Dlaczego nie miałem ciepłej wody przy kranie, co gorsza dłużej na nią czekałem ~20 sekund?

Coś ustawiłem nie tak?

Cyrkulacja jest założona i podłączona do pieca, na piecu cyrkulacja została włączona

Zastanawia mnie ustawienie konfiguracja dla ciepłej wody: jest na "zasobnik do urz.grz" tak ustawił serwisant a w zasadzie samo się ustawiło po Auto konfiguracji. Zastanawia mnie dlaczego nie "urz.grzew. 2-funkc"

Czy przy konfiguracji cyrkulacji 7/h pompa nie powinna pracować cały czas?

Przy piecu nie słyszę by pracowała

Dlaczego przy temp. c.w.u 49oc i poniżej prostokąty są puste w środku?

Dlaczego ładowanie zasobnika rozpoczyna się po większym zużyciu wody po 16:00 a nie o 16:00?

• 2 months później...

Witam zastanawiam sie nad wyborem pieca wybrałem wstępnie JUNKERS CERAPUR MODUL ZBS 14/100S-3MA ale jeżeli ktoś taki posiada proszę o opinię , dom posiada ok 140m2 +20m2 garaż , ocieplony 18cm styropian, 50/50 podłogówka/grzejniki, baterie termostatyczne w łazienkach, sterowanie pogodowe.

Mam budżet na piec ok 8000-10000pln

pozdrawiam,

• 2 weeks później...

Witam

Jak najlepiej ustawic junkersa zogrzewaniem podlogowym aby bylo tanio a przyjemnie :) Chodzi mi o ustawienie na junkersie na jaka temparature oraz ile ustawiacie na zaworach , bo kazdy fachowiec mowi co innego. Do regulacji tempratury uzywam auratona i steruje piecem dobrze tylko nie wiem ile najlepiej ustawic na piecu i zawory czy na 5 czy na 1-2 ?

• 4 months później...

Witajcie.

Jak w temacie chciałbym zamontować w domu ogrzewanie wody gazowe. Mamy wieczne problemy z ogrzewaniem jak wiadomo każdy zawsze się spieszy etc. a zanim woda się nagrzeje....

Powiedzcie mi czy dom jednorodzinny z 2x łazienka oraz 2x kuchnia Junkers "da rade"?

Chciałbym zamontować piecyk w piwnicy. Dom ma dwie kondygnacje plus piwnica.

Jeżeli jest to realne powiedzcie mi jak by to rozwiązać najlepiej. Jaki piecyk itd (dodam, że obecnie zależy mi na ekonomi bo nie posiadam zbyt zasobnego portfela)

Oczywiście sam nie będą robić nic bo nie znam się na tym kompletnie. Tylko nie wiem czy ma to w ogóle sens oraz ile na to potrzeba pieniążków.

A może znacie jakąś lepszą alternatywę?

Pozdrawiam i proszę o pomoc.