bladyy78 19.02.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Czy macie u siebie w kotłowni ogrzewanie? A jeżeli tak jakie utrzymujecie w niej temperaturę. Ja mam w domu małą kotłownie 5m2 i zastanawiam się czy wogule ja ogrzewać. Po co marnowac energię na ogrzewanie pomieszczenia w którym się nie przebywa. Moja kotłownie to tak naprawdę przejście z domu do garażu, będzie w niej stał zasobnik c.w.u i bufor. Kotła w niej nie będzie, ogrzewanie kominkiem z p.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.02.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Pomieszczenie bez kotła to raczej nie kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.02.2011 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 nie masz więcej nic do powiedzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 19.02.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Ja ma podobną sytuację. Pomieszczenie pomiędzy garażem a wiatrołapem. Znajduje się w nim piec gazowy, zbiornik CWU, przyłącze wody z licznikiem. Nie ogrzewam tego pomieszczenia. Rurki wychodzące od pieca są niczym nie zaizolowane, wiec działają trochę jak kaloryfer Jednak zastanawiam się czy ich jednak dodatkowo nie zaizolować tymi piankami izolacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.02.2011 23:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 No właśnie ja mimo że w domu grzeje sporadycznie gdyż tam jeszcze nie mieszkam to w tym pomieszczeniu zawsze jest na plusie. Wiec chyba zrezygnuje z ogrzewania w tej kotłowni w której kocioł gazowy będzie zamontowany za 2 lata. Straty ciepła przez zasobnik i bufor będą skutecznie utrzymywały tam temp. na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.02.2011 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 (edytowane) nie masz więcej nic do powiedzenia? blaady, moja odpowiedź jest WYCZERPUJĄCA temat..... Edytowane 20 Lutego 2011 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 20.02.2011 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Po co piszesz jak skoro nie pomagasz? Nie wysilaj się i nie odpisuj, jak nie masz nic konkretnego na temat do napisania. Pytanie było o temperaturę, a nie o to czy jest tam teraz kocioł czy go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario7612 20.02.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam. Mam kotłownie tez w granicach 5m. Kotłownia jest zamknieta niema żadnego przejscia do innego pomieszczenia. Jest tam piec gazowy zasobnik wody i jest zamontowany kaloryfer. tak naprawde to ten kaloryfer jest cały czas zakrecony poniewaz nawet rury zaizolowane i piec z zasobnikiem daja duzo ciepła. Wiec jakbym jescze raz wyposażał kotłownie to napewno bym nie montował kaloryfera. Ale decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 20.02.2011 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 No właśnie u mnie zasobnik 200l plus drugi mikro bufor 300l mimo izolacji i tak będą grzały tą niewielką kotłownie.Obawiam Się tylko czy łazienka która przylega do korowni nie będzie chłodna.. Ale najwyżej docieplę ściankę działową od strony kotłowni styropianem 2cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.02.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Mam zarówno grzejnik jak i drabinkę. Oba pracują, temperatura ciągle około 20stC. Ta "kotłownia" to dla nas też pralnia, suszarnia, "trzecia" łazienka i jeszcze parę innych funkcji więc ma tam być ciepło. Dodatkowo im cieplej, tym mniejsze straty mają zasobniki z ciepłą wodą. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 20.02.2011 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Akurat dla uzyskania mniejszych strat ciepłej wody w zasobniku który ogrzewam kominkiem nie ma sensu grzać tego pomieszczenia. Bo wtedy większe straty będą w c.o. Co do pralni to wole ja mieć w jednej z łazienek a nie w pomieszczeniu gospodarczym, w którym co najwyżej zmieszczą się jakieś niewielkie graty na pralkę już tam nie mam miejsca. Ale jak ktoś ma zamiar tak jak ty zrobić tam pralnie to oczywiście temperatura musi być wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.02.2011 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Po co piszesz jak skoro nie pomagasz? Nie wysilaj się i nie odpisuj, jak nie masz nic konkretnego na temat do napisania. Pytanie było o temperaturę, a nie o to czy jest tam teraz kocioł czy go nie ma. JESZCZE RAZ DUŻYMI LITERAMI MOŻE temat wątku: jaką utrzymujecie temperaturę w kotłowni i pytasz się o temperaturę w pomieszczeniu w którym nie ma kotła? teraz będzie chamsko: czy jesteś taki głupi naprawdę czy tylko udajesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 21.02.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Witam. Mam kotłownie tez w granicach 5m. Kotłownia jest zamknieta niema żadnego przejscia do innego pomieszczenia. Jest tam piec gazowy zasobnik wody i jest zamontowany kaloryfer. tak naprawde to ten kaloryfer jest cały czas zakrecony poniewaz nawet rury zaizolowane i piec z zasobnikiem daja duzo ciepła. Wiec jakbym jescze raz wyposażał kotłownie to napewno bym nie montował kaloryfera. Ale decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam Mam j.w. dodatkowo w pomieszczeniu są rozdzielacze. Rzeczywiście - grzejnik nie potrzebny. Ale grzejnik przydaje się gdy trzeba mokrą czapkę czy rękawiczki podsuszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.02.2011 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Beton może ci wyjaśnię wielmożny Hrabio który zamiast pomóc potrafisz obrażać, a z czytaniem masz chyba problemy. Pytam o temperaturę w kotłowni napisałem później jasno w kolejnym wątku specjalnie dla Ciebie że za dwa lata będę miał w niej kocioł gazowy. A teraz tam będzie stał zasobnik, bufor i inna aparatura hydrauliczna. Bijesz piane nie wiem o co? Co chcesz pokazać przez swoje chamskie zachowanie? Kocioł gazowy tak naprawdę to może być zamontowany nie tylko w kotłowni, ale u wielu ludzi widziałem w kuchniach i w łazienkach. Wiec jak ktoś zada pytanie jaka temperatura w łaziance w której jest kocioł gazowy to ty będziesz mu nadawał od głupków bo to nie jest łazienka tylko kotłownia? Nie po to o coś pytam żebym się chciał kłócić tylko potrzebuje porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.02.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Czy macie u siebie w kotłowni ogrzewanie? A jeżeli tak jakie utrzymujecie w niej temperaturę. Ja mam w domu małą kotłownie 5m2 i zastanawiam się czy wogule ja ogrzewać. Po co marnowac energię na ogrzewanie pomieszczenia w którym się nie przebywa. Moja kotłownie to tak naprawdę przejście z domu do garażu, będzie w niej stał zasobnik c.w.u i bufor. Kotła w niej nie będzie, ogrzewanie kominkiem z p.w. hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 21.02.2011 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 (edytowane) Przyznaje się do błędu, faktycznie nie jasno to napisałem, kotła w niej nie będzie teraz, bo nie mam jeszcze gazu, ale w kolejnym wątku napisałem, że będzie za 2 lata. Nie uprawnia cie to jednak do tego żeby kogoś obrażać, czyż nie? Dla mnie to nie ma znaczenia czy to się nazywa kotłownia, korytarz, czy jeszcze inaczej. Chciałem żeby każdy wiedział o jakie pomieszczenie mi chodzi. I tak jak napisałem w ostatnim wątku kocioł dwu-funkcyjny wcale nie musi znajdować się w kotłowni bo ludzie je mają w rożnych pomieszczeniach i te pomieszczenia nie są kotłowniami. Edytowane 21 Lutego 2011 przez bladyy78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakos 21.02.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 U mnie temperatura w kotłowni 7m2 20s. a jak zakreciłem grzejnik mam 17s . Piec gazowy kondesant + zasobnik 120l a więc grzejnik nie potrzebny bo grzeje od rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 21.02.2011 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 W kotłowniach nie robi się grzejników ani podłogówki a i tak są to zazwyczaj najcieplejsze pomieszczenia:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts