Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

prosciu, praktycznie to pytanie dotyczy również i mnie, ponieważ jak wspomniałem sam system grzewczy w fundamencie praktycznie się u mnie nie włącza ponieważ lubię palić w kominku. Dom mam bardzo dobrze izolowany a do tego wentylację z rekuperatorem. Część płyty jest całkowicie pozbawiona ogrzewania - garaż dwustanowiskowy. Jak na razie do tej pory były mrozy kilkunastostopniowe ( mieszkam w Szczecinie) nie miałem żadnych kłopotów z przemarzaniem ( pierwsza zima ). Jeżeli chodzi o wodę to wybrałem system Hepworth i wszystkie rury puszczone są w płycie w rurach peszla. Do ciepłej wody i cyrkulacji powinny być również izolowane pianką . Niestety słuchając "fachowców" tego nie zrobiłem i teraz ogromnie żałuję ( spore straty ciepła ). Cała kanaliza biegnie w warstwie podsypki pod całą płytą. Bardzo ważne jest precyzyjne rozmieszczenie wyjść rurek do wody i kanalizy, bo potem trudno to przerobić a kucie w zazbrojonym i wibrowanym betonie to średnia przyjemność.
https://forum.murator.pl/topic/15399-p%C5%82yta-fundamentowa/page/2/#findComment-253062

Gość ZbigC
Ja też interesowałem się tą tematyką. Otrzymałem nawet do firmy Legalett z Gdańska materiały reklamowe, po których jedna rzecz mnie zaintrygowała: jak to jest z izolacją przeciwwodną w fundamencie tego rodzaju. Styropian to izolacja termiczna. Nie znam się na tym, lecz wydaje mi się, że dosyć łatwo "ciągnie" on wodę. Jeżeli płyta grzewcza dziala non stop. to taki fundament może być suchy. A jeżeli nie ..... Zadałem problem firmie Legalett, do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi. Z materiałów reklamowych nie wynika, aby przy takiej konstrukcji przewidywano jakokolwiek izolację przeciwowodną. Może się czepiam, ale rzecz wydała mi się istotna. Niestety na forum również nikt nie poruszył tej kwestii. :(
https://forum.murator.pl/topic/15399-p%C5%82yta-fundamentowa/page/2/#findComment-261069

Przecież styropian FS20 to nie jest gąbka, a płyta nie stoi zanużona w wodzie. Zabezpieczenie przeciw wilgoci stanowi przepuszczalna dla wody warstwa pospółki stanowiąca podbudowę po płytą zapobiegająca podciąganiu wody oraz drenaż opaskowy odprowadzający nadmiar wody spod płyty. Płyta kiedy raz się rozgrzeje to praktycznie nigdy nie wystyga, chyba, że na długi okres nieobecności w domu znacznie go wychłodzimy. Problem wilgoci w takim przypadku jest również poważny i w tradycyjnych rozwiązaniach.Praktycznie nie ma istotnego znaczenia, czy płyta nagrzeje się od włączonych agregatów, czy też pośrednio poprzez ciepłe powietrze w samych pomieszczeniach dostarczone np. przez kominek. I właśnie temperatura to kolejna zapora przeciw wilgoci. W moim domu zainstalowałem GWC oraz wentylację z rekuperatorem i mam problem wręcz przeciwny - przy mocniejszym podkręceniu wentylacji powietrze staje się za suche, ale to już inna bajka...
https://forum.murator.pl/topic/15399-p%C5%82yta-fundamentowa/page/2/#findComment-261256

A poza tym można pod styropianem rozłożyć folię budowlana gr. 0,2mm i masz problem z głowy a koszt znikomy. No i zgadzam się z przedmówcą , że problem ten występuje przy każdych fundamentach . Z tym , że przy płycie stosunkowo najłatwiej sobie z nim poradzić. (Jedna płaska powierzchnia do zaizolowania!) :o
https://forum.murator.pl/topic/15399-p%C5%82yta-fundamentowa/page/2/#findComment-261579