Lataren 20.02.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witajcie - zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy oprawą halogenową 12 V a 230 V? Czy do 12 V można "wsadzić" żarówkę na 230? Zastanawiam się dlaczego jest taki podział? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 20.02.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 napewno do 230 można włożyć 12V (oczywiście z transformatorem) w przypadku 230V opraw zapewne inne są standardy izolacyjności i uziemienia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levanti oświetlenie 25.02.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 A do czego Ci to jest potrzebne, jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 26.02.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Możesz ,te oprawy wszystkie są takie same.Elementem elektrycznym w oprawce halogenowej jest porcelanowe gniazdo na źródło światła ,w żaden sposób nie połączone elektrycznie z oprawką.W uproszczeniu można powiedzieć,że oprawka jest ozdobą,a ważne jest gniazdo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 27.02.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witajcie - zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy oprawą halogenową 12 V a 230 V? Czy do 12 V można "wsadzić" żarówkę na 230? NIE!!! Lampa zaprojektowana na 12 V może być wykonana z materiałów o gorszych własnościach izolacyjnych, niż ta na 230 V. Po podaniu na nią 230 V może dojść do przebicia. Nawet odległego w czasie. Wygląd zewnętrzny nie tu ma nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 27.02.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witajcie - zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy oprawą halogenową 12 V a 230 V? Czy do 12 V można "wsadzić" żarówkę na 230? Zastanawiam się dlaczego jest taki podział? Pozdrawiam O jakich oprawach mówisz? Oczka halogenowe do montażu w suficie? Czy oprawy z wysięgnikami? Jeśli oczka to nie ma żadnego problemu, stosujesz to co masz pod ręką (oczywiście z trafo jeśli 12V). Ktoś już wcześniej dobrze napisał, że jedynym elementem elektrycznym jest kostka ceramiczna, która jest przystosowana do pracy z każdym napięciem (12 lub 230V). Podział na napięcia jest bo... tak się ludzie umówili. Różnica w bezpieczeństwie (tutaj bym polemizował), różnica w mocach pojedynczych źródeł światła. Generalnie w rozwiązaniach amatorskich (czytaj domki jednorodzinne) nie ma różnicy jakie napięcie stosujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 28.07.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Mam pytanie:mam lampę halogenową na 230v, G10 żarówki. Chcę wsadzić w nią ledową żarówkę. Potrzebuję transformatorka. Jaki najmniejszy jestemw stanie znaleźć ? Nie mam zbyt dużo miejsca, a nie chcę aby mi go było widać. Poradzicie coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts