Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedać spadek?

papuch

Recommended Posts

Witam, mam pytanie (na razie wstępne- bo sytuacja jeszcze nie jest jednoznaczna) dotyczące sprzedaży mieszkania otrzymanego (po części z rodzeństwem) po tacie. Tata zmarł 2 lata temu i w mieszkaniu mieszka mama ale mieszka tam do czasu aż my wykończymy dom i przeprowadzimy ją do siebie bo nie jest w stanie sama mieszkać bez opieki. SŁyszałam że jeśli sprzedaje się spadek przed upłynięciem 5 lat to płaci się jakieś duże pieniądze do skarbówki chyba że przeznacza się te pieniądze na inną nieruchomość. Czy to prawda i jak to się ma np do spłaty kredytu na mieszkanie (który płacę) i do kosztów budowy naszego domu?

dziękuję za odpowiedz lub podpowiedż ;-)

Witam, mam pytanie (na razie wstępne- bo sytuacja jeszcze nie jest jednoznaczna) dotyczące sprzedaży mieszkania otrzymanego (po części z rodzeństwem) po tacie. Tata zmarł 2 lata temu i w mieszkaniu mieszka mama ale mieszka tam do czasu aż my wykończymy dom i przeprowadzimy ją do siebie bo nie jest w stanie sama mieszkać bez opieki. SŁyszałam że jeśli sprzedaje się spadek przed upłynięciem 5 lat to płaci się jakieś duże pieniądze do skarbówki chyba że przeznacza się te pieniądze na inną nieruchomość. Czy to prawda i jak to się ma np do spłaty kredytu na mieszkanie (który płacę) i do kosztów budowy naszego domu?

dziękuję za odpowiedz lub podpowiedż ;-)

Tata zmarł dwa lata temu tzn rozumiem, że w 2009? Pytam bo jeśli chodzi o rozliczenie sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat ważna jest data nabycia nieruchomości. Jeśli więc tata zmarł po 01.01.2009r to w przypadku sprzedaży: albo każde z was płaci 19% podatku albo każde z was musi swoją część przychodu ze sprzedaży w ciagu 2 lat wydać na własne cele mieszkaniowe tj. na zakup innej nieruchomości, budowę swojego domu, spłatę swojego kredytu mieszkaniowego lub budowlanego (pod warunkiem, że kredyt nie był i nie jest odliczany w uldze odsetkowej w zeznaniu rocznym).

Jeśli sprzedacie to mieszkanie przed upływem 5 lat to musicie złożyć w US PIT-39 w terminie zeznania rocznego, za rok w którym sprzedacie i tam deklarujecie: zapłatę podatku lub wydatkowanie na cele mieszkaniowe.

Dziękuję bardzo ;-) jeszcze małe dopytanie- czy aby uniknąć płacenia tego podatku tj.19% wydaję pieniądze na spłatę kredytu : zaciągniętego po nabyciu spadku/ po sprzedaży tego mieszkania ? To znaczy - tata zmarł w czerwcu 2009- więc to data nabycia spadku-mieszkania, my kredyt na mieszkanie zaciągnęliśmy w lutym 2010, budujemy dom od listopada 2009. Kolejna rzecz- czy pieniądze mamy (ponieważ spadek jest na mamę, mnie i brata) ponieważ będzie mieszkać ze mną można podpiąć pod wydatki budowlane mojego domu?

Dziękuję bardzo ;-) jeszcze małe dopytanie- czy aby uniknąć płacenia tego podatku tj.19% wydaję pieniądze na spłatę kredytu : zaciągniętego po nabyciu spadku/ po sprzedaży tego mieszkania ? To znaczy - tata zmarł w czerwcu 2009- więc to data nabycia spadku-mieszkania, my kredyt na mieszkanie zaciągnęliśmy w lutym 2010, budujemy dom od listopada 2009. Kolejna rzecz- czy pieniądze mamy (ponieważ spadek jest na mamę, mnie i brata) ponieważ będzie mieszkać ze mną można podpiąć pod wydatki budowlane mojego domu?

Tak, można wydatkować na spłatę tego kredytu. A czyj jest konkretnie kredyt bo piszesz w liczbie mnogiej? Każde z was musi wydać na własny cel mieszkaniowy co oznacza, że każdy z was musi być właścicielem nieruchomości w którą inwestuje i mieć faktury na siebie. Tak więc mama nie może podpiąć się pod twoją budowę chyba, że też jest współwłaścicielką gruntu na którym budujesz. Jeśli nie, możesz np: podarować mamie jakiś udział w działce, potem wystąpicie oboje o pozwolenie na budowę to wtedy mama też będzie miała zaliczone wydatkowanie. oczywiście faktury na odpowiednią kwotę muszą być wystawione na mamę.

No tak, rozumiem. Kredyt jest mój i męża. Faktury na męża ale to chyba nie robi bo jestem współwłaścicielką działki na której powstaje dom.

To radzę brać faktury na siebie. Jak przypuszczam spadek nabyłaś do majątku odrębnego? Tak więc przychód ze sprzedaży też jest twoim majątkiem odrębnym i jego wydatkowanie musisz udokumentować fakturami wystawionymi na ciebie. Ponadto spłata kredytu będzie zaliczona w 1/2 cześci przypadającej na ciebie.

• 1 year później...