Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLACHODACHÓWKA PLANNJA - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, kolorystyka, dyskusja

krzychu74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 months później...

Planuje pokryć dach o pow. 300m2 Blachodachówką Plannja Royal.

Cena 1 m2 to 35,60 (podobno otrzymam jeszcze rabat przy zamówieniu)

Co myślicie na temat takiej blachy?

Czy jest równie dobra a tańsza alternatywa?

Ile można otrzymać rabatu ?

Pozdrawiam

Jesli chodfzi o planje to polecam . Od 3 lat jest na dachu i jestem zadowolony. Pomimo czestego lazenia po dachu (wybieram liscie z rynien, a wole to robic od gory) nie ma zadnych odpryskow itp...

No i jako jedyna jest robiona i profilowana w skandynawii...

Niestety ale wole wyrob zachodni. Polskie wyroby nauczyly mnie, ze szybko mozna popsuc dobra znana marke przez nieostrosznie podjeta decyzje o produkcji w kraju....

Sa oczywiscie wyjatki, jak rowniez polskie firmy, ktore smialo rywalizuja ze swiatowa czolowka, ale niestety w blasze ich nie znam....

Bartek

208m2 koszt dachu tzn membrana Doerken, rynny Plannaja Siba, regola 23 000 PLN (brutto).

jakeś ty to wyliczył?

to cena z robocizną? ( blacha 7300, membrana to nie wiem ile kosztuje ale niech tyle samo, to na rynny ci wychodzi 7tys. całkiem sporo)

w takim wypadku dach bedzie tańszy z Brassa niz z tej blachy z tymi obróbkami. no chyba że sam sprzedajesz brassa.

mnie materiały na 180m2 dachu wyszło 15 tys razem z więźbą. i blache po 35 zł mi liczyli

Razem z robocizna i deskami okapowymi i wiatrowymi pomalowanymi Sadolinem.

A co do Brassa moze być taniej bo dachówka cementow jest tańsza już od dobrej blachy, a mnie sie nie podoba kawałek cemantu na dachu. A na ceramiczną mnie nie stać.

rzecz gustu ale ja w pokryciach stosuje nastepujaca hierarchie od najgorszego zaczynajac:

1.brak pokrycia :wink:

2.gont

3.blacha trapezowa

4.blachodachowka

5.dachowka cementowa

6.dachowka ceramiczna

7.lupek naturalny

• 2 years później...
Zależy co chcesz wiedzieć od siebie dodam to że przy bardzo skomplikowanym dachu wyniesie Cię dwa razy drożej niż porządna angobowana ceramika będzie stosunkowo mało odpadów to fakt jednak cena tej blachy jest dość wysoka a jakośc taka sobie bodaj najcieńsza blacha na rynku co jest dla mnie olbrzymią zaletą lecz dla klienta niekoniecznie dośc łatwy montaż mała ilość wkrętów na dachu to również jej zaleta sumując za taką kasę wybrałbym ceramikę wybór pozostawiam Tobie

• 1 month później...

No ale przecież dopiero zdecydowałaś się na tę blachę, nie użytkujesz jej kilka lat, więc co to za polecanie? :o

Że ładnie wygląda na dachu? To kwestia gustu. Moi m zdaniem blacha niezbyt ładnie wygląda, wolałabym dachówkę cementową, z tego, co pisza forumowicze - cena podobna. A na pewno wyglądałaby ładniej, bo jak dachówka. I orzede wszystkim trwałość większa.

Też pozdrawiam :)