Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BLACHODACHÓWKA PLANNJA - wątek zbiorczy: opinie, uwagi, kolorystyka, dyskusja

krzychu74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no so sie wypowiem bo mam Planja Regola czarny mat a raczej miałem bo sprzedąłem dom, a mianowice kolejny dom jaki wybuduje będzie kryty dachówka ceramiczną, blaszka to blaszka jak jest dobrze połozona to laik nie zauważy, ale chodzic po tym dachu to nie da rady, serca mnie bolało jak komianiarz montował wkład kominowy i musiał wejść na dach,

Planja jakościowo ok w porównaniu do innych ale blachy już nie polecam oszczedzałem budując ale były to złudne oszczędności, moja Regola była droższa od Brasa, a na ceramike trochę mi brakowąło funduszy, dach miałem 6 połaciowy dużo koszy iitp.

Jak możesz to daj dachówke jak nie to wybierz ekipe która już miał do czyniennia z Regolą jak nie to spieprzą robote doszczętnie,

Mogę wysłac foto z mojego daszku z przed 2 lat jak budowałem.

no so sie wypowiem bo mam Planja Regola czarny mat a raczej miałem bo sprzedąłem dom, a mianowice kolejny dom jaki wybuduje będzie kryty dachówka ceramiczną, blaszka to blaszka jak jest dobrze połozona to laik nie zauważy, ale chodzic po tym dachu to nie da rady, serca mnie bolało jak komianiarz montował wkład kominowy i musiał wejść na dach,

Planja jakościowo ok w porównaniu do innych ale blachy już nie polecam oszczedzałem budując ale były to złudne oszczędności, moja Regola była droższa od Brasa, a na ceramike trochę mi brakowąło funduszy, dach miałem 6 połaciowy dużo koszy iitp.

Jak możesz to daj dachówke jak nie to wybierz ekipe która już miał do czyniennia z Regolą jak nie to spieprzą robote doszczętnie,

Mogę wysłac foto z mojego daszku z przed 2 lat jak budowałem.

Cześć wszystkim.

Dzięki za opinie i rady.

Cena regoli to ok 36 za m2 + wszystkie dodatki. Na dach 330m2 wychodzi ok 26000.

I jeszcze raz podkreślam, że jest malutko odpadów.

Mam ekipę, która już kładła tą blachę, a poza tym w pierwszym dniu przyjeżdża przedstawiciel plannji i demonstruje jak ją układać, żeby jej nie zepsuć.

Proszę PRO o to zdjęcię, z chęcią zobaczę jak wyglądała na twoim dachu.

Pozdrawiam :D

No rzeczywiście taniutka blacha na Twój dach :lol: no i prawie w ogóle nie porasta (prawie robi wielką różnicę :lol: ) biorąc pod uwagę że ma 0,5 milimetra grubości razem ze wszystkimi warstwami lakieru które z łatwością byle wróbelek zarysuje jest to naprawdę materiał godny polecenia (złomiarzom :lol: ) ale że o gustach się nie dyskutuje więc kładzcie sobie to cudo które jest droższe od nie jednej ceramiki że o betonie nie wspomnę. Widać naiwnych w Polsce jest jednak wciąż wielu

Jak już pokrycie blaszane to radziłbym pokrycia panelowe z posypką mineralną np. Powertekk firmy Isola. Żywotność pokrycia dłuższa, dach cichszy no i estetyka na najwyższym poziomie. Jedyny mankament to cena. Pozdrawiam.

Cześć wszystkim.

Dzięki za opinie i rady.

Cena regoli to ok 36 za m2 + wszystkie dodatki. Na dach 330m2 wychodzi ok 26000.

I jeszcze raz podkreślam, że jest malutko odpadów.

Mam ekipę, która już kładła tą blachę, a poza tym w pierwszym dniu przyjeżdża przedstawiciel plannji i demonstruje jak ją układać, żeby jej nie zepsuć.

Proszę PRO o to zdjęcię, z chęcią zobaczę jak wyglądała na twoim dachu.

Pozdrawiam :D

Tania jak barszcz :wink: :lol:

A jak to się dzieje, że jest malutko odpadów? Da się ją jakoś rozciągnąć?

Obawiam się, że dałaś się nabrać na marketingowy bełkot sprzedawcy. :(

Zależy co chcesz wiedzieć od siebie dodam to że przy bardzo skomplikowanym dachu wyniesie Cię dwa razy drożej niż porządna angobowana ceramika będzie stosunkowo mało odpadów to fakt jednak cena tej blachy jest dość wysoka a jakośc taka sobie bodaj najcieńsza blacha na rynku co jest dla mnie olbrzymią zaletą lecz dla klienta niekoniecznie dośc łatwy montaż mała ilość wkrętów na dachu to również jej zaleta sumując za taką kasę wybrałbym ceramikę wybór pozostawiam Tobie

Coooo :o :o

Bardzo skomplikowany dach wyjdzie drogo przy regoli??!!

Nie no sorry, takiej bzdury to ja dawno nie słyszałem!!

Przecież ten profil jest dedykowany właśnie do bardzo skomplikowanych dachów!!

Maxymalna ilość odpadów to góra 5%!!!

Ja sam mam regole i też w miarę skomplikowany dach, odpadów było tyle ile przeiwduje producent!! Ścinków jak na taki dach było jak na lekarstwo.

W sensie ekonomiczności zużycia, wyglądu na pewno powiem tak, Regola.

Jak będzie z jakością....zbyt krótko leży na dachu, więc się nie wypowiem (ok 3 lat i nic się nie dzieje). Wiadomo, dachówka zawsze lepsza, nie piszę że tańsza, tylko (raczej) lepsze rozwiązanie jeśli chodzi o długowieczność...

To żaden bełkot! Nie znasz systemu a już wsiadasz...

Dzieje się tak dlatego, że blacha jest produkowana w długich i bardzo wąskich paskach (coś ok. 5 m x 0,5m tak na oko), a nie w szerokich i długich arkuszach.

Jeżeli chodzi o blachodachówkę planjji - regola jest specyiczną dachówką i nie można jej porównywac do innej "blachy"

Po pierwsze: jest samonośna - tzn że dachu nie łatujesz tylko rozwijasz folie bepośrednio na krokwiach i arkusze mocujesz bezpośrednio do krokwi

Po drugie: Arkusze są podłużne - co oznacza praktycznie zerowy odpad - szczególnie polecana na dachy wielospadowe i skomplkowane!,

Po trzecie szwedzka blachodachówka ma 25 lat gwarancji - więc nie ma co używć argumentów, że blacha jest gorsza

Po czwarte naprawdę ładnie wygląda - osobiście podoba mi się grafit:)

Plannje kładła moja siostra - ja mam ceramikę. Na razie obie nie narzekamy ale to ja zapłaciłam dużo więcej mimio podobnego metrażu i tego że ja mam prostą dwuspadówkę a ona kopertowy.

Niezdecydowanym - polecam.

To żaden bełkot! Nie znasz systemu a już wsiadasz...

Dzieje się tak dlatego, że blacha jest produkowana w długich i bardzo wąskich paskach (coś ok. 5 m x 0,5m tak na oko), a nie w szerokich i długich arkuszach.

To chyba świadzczy o tym, że jest dużo małych ścinków zamiast kilku dużych.

A może się mylę?

A może się mylę?

Boże, ale ty kombinujesz...jak nie ma na psa dużego kija, to chociaż mały się znajdzie może...

Ścinków jest maxymalnie 5% jaka to różnica czy małych czy dużych??

A poza tym co to znaczy duży a mały?? 5 m2 czy 25 kg??

To tak jak z gadką, czy szklanka jest w połowie pusta czy w połowie pełna??

5% to 5%, chyba że znasz jakieś inne procenty?? :lol:

A może się mylę?

Boże, ale ty kombinujesz...jak nie ma na psa dużego kija, to chociaż mały się znajdzie może...

Ścinków jest maxymalnie 5% jaka to różnica czy małych czy dużych??

A poza tym co to znaczy duży a mały?? 5 m2 czy 25 kg??

To tak jak z gadką, czy szklanka jest w połowie pusta czy w połowie pełna??

5% to 5%, chyba że znasz jakieś inne procenty?? :lol:

No właśnie. Nie ma żadnej różnicy. Dlatego uważam to za marketingowy bełkot producenta.

czesc blacharze, dekarze i zacietrzewieni kamieniarze

ja14,

jesli chodzi o ilosc scinkow to sugerowalbym przypomnienie z rachunku calkowego - moze wtedy scinki stana sie jasniejsze ;-)

Jesli chodzi o Regole ....

sam zastanawialem sie nad ta blacha, ale wybralem inna ...powody byly 2 (dwa)

(1) kiedys Regola byla duzo drozsza (ponad 2 x) od kazdej innej blachy

(2) Regola to male arkusze - zatem jest wiele laczen, ktorych chcialem miec jak najmniej na dachu

(Y)

No właśnie. Nie ma żadnej różnicy. Dlatego uważam to za marketingowy bełkot producenta.

Ciebie dziś chyba Bóg opuścił, nie ma różnicy?? 5% czy 30%?? Nie ma różnicy??

Chyba ci dzisiaj Ojca harmonią zabili!!

Głupszego bełkotu to ja dawno nie słyszałem.

30% odpadu? Kto Ci ten dach liczył? Co to za dach?