ViVi 02.01.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2008 Witam Chciałbym uzyskać trochę porad odnośnie zmiany pokrycia dachowego oraz przebudowy dachu. Po dłuższym przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw, jako materiał, który zamierzamy wykorzystać na pokrycie dachu wybraliśmy produkt firmy Plannja Regola, spełnia nasze oczekiwania i znakomicie nadaje się do wykonania pewnych szczególnych detali, które chcemy wstawić w dach. Mam na myśli wole oko. Dach jest dwuspadzisty, z tą różnicą, że część na której chcemy wstawić to oczko jest o mniejszym spadku. Analiza rynku i produktów dostępnych na naszym rynku wyłoniła na początku produkt DECRA firmy Icopal, ale znaleźliśmy też pewnego rodzaju odpowiednik paneli dachówkowych firmy Plannja. Decra jest ładna, ale koszty związane z samym zakupem materiału są horrendalnie wysokie na dzisiejszy dzień. Regola jest o połowę tańsza (Decra Elegance Acoustic Power - 135 zł/m2 netto, Decra Elegance Acoustic - 110 zł/m2 netto. Plannja Regola ceny powyżej 50 zł brutto). W sumie na rynku jest wiele produktów, które ładnie wyglądają i przyciągają wzrok. Ale właśnie jak długo te produkty będą przyciągać wzrok? Gonty, (jeśli chodzi o mój gust) są ładne, ale mieszkam w miejscowości gdzie ksiądz ma dach z tychże gontów. Nie wiem ile już ma lat ten dach, ale około 10, wszystkie kolory poznikały został tylko zwykły ciemny szary (kiedyś ceglasto ciemny kolor pokrycia). Druga sprawa to deskowanie, jak będzie spartolone i będzie się wypaczać to na gontach będziemy mieli efekt fortepianu. Porównaniu poddaliśmy również dachówki ceramiczne i betonowe, ładnie wyglądające i w ogóle, dodatkowo nawet dużo tańsze niż przedstawione ceny Decry czy też w podobnej jak Regola. Ale też wady, jak zauważyłem po jakimś czasie (kilka lat) osadza się na nich brud, wichury i anomalie pogodowe też mogą narobić niezłych szkód. Dodatkowo ich ciężar nie zawsze pozwala na zastosowanie, kiedy dom był projektowany z uwzględnieniem lżejszego pokrycia. Tak też i w naszym przypadku, dom był budowany za czasów, kiedy tego typu produktów nie było (no były, ale to inne czasy), a kryło się, czym innym. Należałoby wzmocnić więźbę i w ogóle poczynić sobie wiele starań, żeby przebudować pewne rzeczy, toteż za dużo zachodu. Lepiej postawić chałupę od początku z uwzględnieniem, co się będzie chciało zastosować niż kombinować, a i tak się wszystkiego już nie da zmienić. No i jeszcze jedna wada dachówek ceramicznych/betonowych popatrzcie http://www.decra.co.uk/Download/Video.aspx Braliśmy jeszcze pod uwagę panele dachówkowe z posypką ceramiczną (czy wszelkiego rodzaju odpowiedniki) na stronie Decry są ładne zdjęcia z zastosowaniem Decra Classic czy też na stronach innych producentów czy też dealerów sprowadzających je np. z Nowej Zelandii. Powiem szczerze, że we wszystkim można znaleźć jakiś urok. Ale z tymi panelami z posypką trochę się obawiam, że może też tam będzie osiadał brud, albo jakiś mech się będzie tworzył, chociaż producenci zapewniają, że są odpowiednio zabezpieczane, aby czegoś takiego nie było. I tak oto najlepsze rozwiązanie, za którym przemawia najwięcej korzyści w naszym przypadku, wytypowaliśmy Plannja Regola, jako produkt, który ładnie wygląda, sprawdzona marka i idealnie się nadający do naszego zastosowania. Co Wy na to, co myślicie o tym produkcie, jakie są wasze spostrzeżenia, na co zwracać uwagę? Może ktoś już wykorzystał to pokrycie i mógłby coś napisać? Druga sprawa to chciałbym, aby mi ktoś podpowiedział jak zaplanować/zaprojektować konstrukcję szkielet, wolego oka pod tę właśnie Regolę? O czym należałoby pamiętać? Chodzi mi głównie o to żeby przy nakładaniu paneli już na tym wolim okiem równo się one schodziły, żeby po prostu do siebie pasowały tak jak pasują, kiedy się układa drugą warstwę i która to pasuje do tej niżej, nakłada się na nią, a w przypadku pokrywania już wolego oka żeby te dachówki również do siebie pasowały, żeby się schodziły. Z jednej strony będą, ale problem z tą drugą. Popatrzcie na obrazki. Oczywiście sami raczej nie będziemy projektować tego oczka, ale chcielibyśmy wiedzieć, na co zwrócić uwagę i o czym należałoby pamiętać, żeby to wyszło tak jak pokazałem na przykładowych zdjęciach poniżej. Chciałbym, aby na naszym dachu powstało coś takiego małego jak na zdjęciu nr2 to samo, co nr1. http://mariuszskalski.com/murator/1.jpg http://mariuszskalski.com/murator/2.jpg http://mariuszskalski.com/murator/3.jpg http://mariuszskalski.com/murator/4.jpg Jeżeli ktoś coś może podpowiedzieć, zostawić jakieś namiary na ciekawe strony z projektami, opisami czy kontaktami do osób trudniących się wykonawstwem tego typu zadań to bardzo proszę. P.S. A czy ktoś coś się orientuje na temat dotacji na zmianę dachu? Z tego, co mi wiadomo to tylko jakieś dofinansowania z gmin i to nie wszystkich są na wynajęcie firmy, która zdejmie eternit, i go zutylizuje, ale dotacje śmiesznie małe. Pozdrawiam ViVi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nusia85 14.03.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Proszę o dodanie zdjęć swoich dachów pokrytych blachodachówką ceglastą Plannja satyna i Ruuki Pural oraz Pural mat. Z góry bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 12.01.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 witamchce kupic blachodachowke plannj rapid ale martwi mnie niska cena 26zl moze ktos ma taką pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 12.01.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Ja ja kupowałam blachę Planji to była właśnie promocja producenta - 20%, do tego sprzedawca od siebie dał -15%. Ja zamawiałam i mówiłam co chce ,a kupować poszedł facet,który mi buduje dostał jeszcze na firmę spory rabat (już wcześniej u nichg coś kupował). Myślę ,że i tak musieli na tym zarobić,więc pewnie opłaca im się robić co jakiś czas promocję na jakiś produktZadzwoń do przedstawiciela Planji w twoim regionie i spytaj może znowu jest jakaś promocja już od producenta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 12.01.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 ale to byla royal czy rapit pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 12.01.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 kupowałam blachę trapezową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biała_ 13.01.2009 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 mam blachodachowke plannj rapid. pan który blachę układał, był z niej bardzo zadowolony, stwierdził również, jest "grubsza" od blach m.in. blachotrapezu i pruszyńskiego. mi osobiście bardzo odpowiadał wzór tej blachy, jej wygląd na dachu oraz cena cenniejszych opinii pod względem technicznym mógłby udzielić mój mąż, więc proszę o konkretne pytania, w razie potrzeby dopytam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 13.01.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 witam chce kupic blachodachowke plannj rapid ale martwi mnie niska cena 26zl moze ktos ma taką pozdrawiam Ja bym się nie martwił, tylko brał Sam mam Plannję tylko Regent, płaciłem w październiku 33 PLNy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki79 13.01.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 a jak wyglada niski profil tloczenia bo ma chyba tylko 36mm przyzwoicie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 13.01.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 handlowałem kiedyś blachodachówką teraz jest okres zimowy czyli brak sezonu stąd cena najprawdopodniej promocja żeby ruch w interesie totalnie nie zamarł.O jakośc bym się nie martwił jest to jedna z najlepszych tego typu firm na naszym rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karollinka 28.10.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 też planujemy zakup blachodachówki planja rapid, teraz cena spadła poniżej 20 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 04.11.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Tez myśle o tym pokryciu ale jest dziwna sprawa. Większość składów na, które dzwonie mają ją w cenie ok 30zl m2. A są nieliczne gdzie jest ok 20zl/m2. Ci co mają po 30 mówią, że to niemożliwe zaby byla taka niska cena i co robić ? Nie chce się naciąć - ktoś może orientuje się lepiej w tych cenach. Moze jest jakaś promocja i nie wszyscy jeszcze ją mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiniabial 09.11.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Proszę o zdjęcia dachów Plannja ROYAL kolor ceglasty lub ceglastoczerwony, po wielu poszukiwaniach na forum nie udało mi sie znaleźć fotek w tych odcieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 28.02.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Czy ktoś z Was pokrywał blachodachówką Plannja Regola dach swojego domu z pełnym deskowaniem? Mam dylemat czy kupić ją czy Metrobonda ?Zaleta Plannji to to ,że nie muszę ukłądać łat i kotrłat bo profil blachy ma ją w sobie . Czyli muszę tylko zamontować łatę startową i nic więcej. Metrobond jest z wygladu bardziej zaawansowany bo jest pokryty posypką i na pewno bardziej cichy choć dach wygląda trochę inaczej niż z Plannją. Także cena przemawia za Regolą Jak doczytałem się zaletą blachodachówki jest szczelność ale ma też wady jest głośniejsza i na pewno nie na 100 lat - góra na 50 .Ale mój kolega ,który ma ceramikę powiedział mi ,że dachówka ceramiczna OK ale uszczelnienia po kilku latach są do wymiany i on po 10 latach niestety ma to w tym roku przed sobą .Jaka blachodachówką polecacie i czy warto kupić produkt Plannji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodeek 07.03.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Jak masz więźbę przystosowaną pod dachówkę to weź ceramikę. Każdy dach należy serwisować, a uszczelnienia można wybrać droższe, np. taśma rozprężna zamiast uszczelki typu klin za 1zł/m. Nie wydaje mi się aby Plannja poleżała Ci 50 lat bez serwisowania co parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rysieklbn 07.03.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Jak stać Cię na Regole to stać Cię również na ceramikę. Uszczelki 10 lat temu były bardzo marnej jakości, w tym momencie różnica jest taka, jak miedzy Polską Kadrą a Hiszpańską...Wybór bardzo szeroki, uszczelki koszowe rozprężne, uszczelki kalenicowe z membraną, taśmy kominowe kiedyś tego nie było...dawane były tylko zwykle gąbki klinowe. Jeśli chodzi o tę blachę z posypką to wiem tylko tyle ze dekarze bardzo nie lubią jej układać, ponieważ szybko niszczą się nożyce do cięcia... za które Ty zapłacisz. Ja bym brał na Twoim miejscu Ceramikę... 1 argument...blachę mamy od 40/50lat na rynku a większość z niej już dawno poszła na żyletki, dachówkę od ponad 100lat i jeszcze 100 poleży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.03.2011 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Uszczelnienia przy blachodachówce i dachówce są takie same więc w czym problem? Blachodachówka panelowa z posypką mineralną droższa od dachówki ceramicznej nie mówiąc o cementowej. Rozsądny wybór to dachówka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 08.03.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Robocizna też podobna. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg2000 08.05.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Kto z was ma panel dachowy emka klik (ewentualnie inny na klik)? jak sie to sprawuje w praktyce? nie było problemu z układaniem? na co mam zwrócić szczególna ostrożność prz układaniu? Ja mam dach deskowaby pokryty papą. Jakiej wysokości daliście łaty? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klub_AA 14.11.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Witam, Zostala polozona blacha na pierwszej polowce dachu. Brakuje jeszcze wykonczen. Ani troche mi sie to nie podoba i nie daje spac. Zastanawiam sie czy te zalamania widoczne na zdjeciach zostana wyprostowane czy tak juz zostanie. Szef ekipy od blachy twierdzi ze przy takiej blasze to normalne poniewaz nie ma ona przetloczen, ktore by ja usztywnily. Bede wdzieczny za fachowa opinie http://naforum.zapodaj.net/thumbs/ff0027d5e350.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a41b3b480254.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/53b2c78cb97a.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5b010cfadc0d.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/576e08724e6f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts