Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Buduję dom o pow. 140 m.kw. i zdecydowałem się na ogrzewanie paliwem stałym. Głównie peletem chociaż czasem, a zwłaszcza awaryjnie chciałbym używać inny opał np. drewno. Czy może mi ktoś poradzić jaki kocioł byłby najlepszy za rozsądną cenę? Dodam, że mam pewien problem, bo kotłownia nie jest zbyt duża (pierwotnie było planowane ogrzewanie gazowe) i np. piec Fuzzy Logic 25 kW Kostrzewy nie zmieści się, a inny SmartFire 21 firmy Lazar (ładny i odpowiednich rozmiarów) chyba jest tylko na pelety. Może jakiś z tańszych kotłów uniwersalnych byłby też dobry. Edytowane przez Janusz Majcher
zmiana nazwy użytkownika

• 3 weeks później...

Czekam, czekam i nic. Czy naprawdę nie znajdę nikogo kto mógłby mi coś poradzić w temacie kotłów na pelety (pellets). Nie chce mi się w to wierzyć.

Bardzo proszę o podpowiedź. Może jednak ktoś się zdecyduje podzielić się ze mną takimi informacjami.

Czekam i pozdrawiam.

Witam jest bardzo duzo piecow i firm produkujacych takie piece , poza tym musisz sobie odpowiedziec czy chesz typowy piec "tylko na "pellet" czyli z modelem palnika "wrzutkowym" czy np. kupic piec ktory ma palnik na biomase :"szuflada" i piec ktory ma dodarkowa komore na ktorej mozesz sobie spalic np.drewno i przejsc na sterownie reczne lub automatyczne , jest to o tyle wygodne ze mozesz w tej komorze spalac papier ,drewno lub wegiel , oczywiscie o odpowiedniej granulacji , firm Tobie nie polece konkretnych moge wymienic kilka np Heiztechnik (model QEko BIO DUO lub PELLET DUO) i np Kostrzewa i np. HEF , pozdrawiam

Jeżeli masz zamiar palić głównie pelletem to moim zdaniem najlepiej jest kupić kocioł przystosowany właśnie do niego - wtedy wydajność jest o wiele lepsza i zaoszczędza się dużo więcej paliwa. Mam taki kocioł i koszty grzania są naprawde sensowne. Ogólnie to kocioł na biomase - pellet, owies, ziarna itp. Zastępczo można palić w nim ekogroszkiem o niskiej granulacji. Największym plusem jest to że nie trzeba przy nim latać dużo - jest w pełni zautomatyzowany. Nie chce tu robić reklamy to jak coś daj mi znać na priv to dam ci namiar na firme.