Darek Rz 20.02.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam. Mam do szanownego grona pytanie . Chcę wymurować sobie na zewnątrz donicę z kamienia lub klinkieru nasypać ziemi i posadzić kwiatki . Sęk w tym że boję się iż w zimie ziemia zamarznie (woda opadowa będzie miała swobodny dostęp do środka) i donica zostanie rozsadzona .Jak to zabezpieczyć od środka ,aby temu zapobiec ? Wyłożyć czymś od środka ? Myślałem o styropianie ,ale on chyba za twardy jest . Donica ma być prostokątna 40cm x 200 cm więc ścianki będą dosyć długie . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paprotnik19 21.02.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Mialem takie donice na tarasie w poprzednim domu.Cały srodek wylozony był grubą czarną folją-przetrwaly tak bez problemu ponad 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 21.02.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Mogą zimą pękać. Może gdyby wnętrze zrobić w kształcie litery V (i wyłożyć grubą folią) wtedy zamiast rozsadzać na boki mróz by wypychał do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paprotnik19 22.02.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Nasze były prostokątne i jak już pisałem nic się z nimi nie działo.Trzeba tylko pamiętać o wykonaniu odprowadzenia wody w dolnej ich części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 02.03.2011 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2011 (edytowane) Witam. Dziękuję za odpowiedzi. Pytam gdyż sam mam jedną donicę okrągłą którą wyłożyłem kilkoma warstwami grubej folii . Nic to niestety nie dało i co roku pęka w innym miejscu a szczeliny dochodzą do 3 cm . Dlatego chciałem zrobić to teraz inaczej ,tylko nie wiem jak . To musi być coś co zniweluje napór ziemi która przecież rozszerza się dosyć mocno jak zamarznie . Coś podobnego do blachy falistej która będzie utrzymywała odstęp kilku centymetrów miedzy ściankami a ziemią . Kiedy ziemia zamarznie odległość się zmniejszy ,ale nie dojdzie do rozsadzenia . Nie wiem tylko co zastosować .Najlepszy by był materiał nienasiąkliwy i bardziej miękki od styropianu . Edytowane 2 Marca 2011 przez Darek Rz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts