Tysonq 20.02.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Już miała być wentylacja grawitacyjna, ale ostatecznie stanęło na tym, że będzie WM i żeby zmniejszyć jednorazowy koszt, to inwestycję dzielę na dwa etaty: I etap: rozprowadzenie kanałów, II etap zakup i montaż rekuperatora. Nad GWC na razie nie myślę, może w przyszłości Dom jest w stanie surowym (200mkw) i mam postawione kanały do went. grawitacyjnej, kasa może nie końca wyrzucona w błoto, bo tylko jeden komin mam wypuszczony ponad dach, a reszta jest postawiona z bloczków silikatowych do wysokości jętek na poddaszu, którymi będą poprowadzone rury na dół. Na początek mam kilka pytań: 1. W kuchni będę miał kuchenkę gazową i słyszałem, że kominiarz kręci nosem jeżeli jest WM - czy to prawda, że jedno wyklucza drugie? 2. Lokalizacja rekuperatora. Do wyboru mam: nieogrzewany garaż, ogrzewana garderoba kolo sypialni i nieogrzewany stryszek. Garaż odpada na dzień dobry, ponieważ chciałbym uniknąć kucia w stropie (16cm betonu + ogromna ilość drutu fi12). Najodpowiedniejszym miejscem dla mnie byłby stryszek, bo miałbym ułatwioną robotę z rozprowadzeniem kanałów i uniknąłbym ewentualnego hałasowania z garderoby. Dodam, że na stryszku jest sporo miejsca i mógłbym reku odpowiednio docieplić. 3. Rury flex/spiro: oczywiście ocieplane, tylko pytanie czy gotowe ocieplane (widziałem tylko takie z 25mm wełny), czy samemu ocieplać? Jeżeli rury będą szły tymi postawionymi kanałami z silikatów to czy rury muszą być ocieplane? 4. Czerpnia: ma jakieś znaczenie z której strony (mam do wyboru północ, południe), bo chciałbym ją zamontować w kukawce. Mam też pomysł, żeby ogrzać mroźne powietrze powietrze zasysane z dworu, a mianowicie: "ukręcić" z rurki miedzianej tzw spiralę, zamontować ją w rurze i podłączyć do układu centralnego ogrzewania. Co o tym myślicie? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 20.02.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Już miała być wentylacja grawitacyjna, ale ostatecznie stanęło na tym, że będzie WM i żeby zmniejszyć jednorazowy koszt, to inwestycję dzielę na dwa etaty: I etap: rozprowadzenie kanałów, II etap zakup i montaż rekuperatora. Nad GWC na razie nie myślę, może w przyszłości Dom jest w stanie surowym (200mkw) i mam postawione kanały do went. grawitacyjnej, kasa może nie końca wyrzucona w błoto, bo tylko jeden komin mam wypuszczony ponad dach, a reszta jest postawiona z bloczków silikatowych do wysokości jętek na poddaszu, którymi będą poprowadzone rury na dół. Na początek mam kilka pytań: 1. W kuchni będę miał kuchenkę gazową i słyszałem, że kominiarz kręci nosem jeżeli jest WM - czy to prawda, że jedno wyklucza drugie? 2. Lokalizacja rekuperatora. Do wyboru mam: nieogrzewany garaż, ogrzewana garderoba kolo sypialni i nieogrzewany stryszek. Garaż odpada na dzień dobry, ponieważ chciałbym uniknąć kucia w stropie (16cm betonu + ogromna ilość drutu fi12). Najodpowiedniejszym miejscem dla mnie byłby stryszek, bo miałbym ułatwioną robotę z rozprowadzeniem kanałów i uniknąłbym ewentualnego hałasowania z garderoby. Dodam, że na stryszku jest sporo miejsca i mógłbym reku odpowiednio docieplić. 3. Rury flex/spiro: oczywiście ocieplane, tylko pytanie czy gotowe ocieplane (widziałem tylko takie z 25mm wełny), czy samemu ocieplać? Jeżeli rury będą szły tymi postawionymi kanałami z silikatów to czy rury muszą być ocieplane? 4. Czerpnia: ma jakieś znaczenie z której strony (mam do wyboru północ, południe), bo chciałbym ją zamontować w kukawce. Mam też pomysł, żeby ogrzać mroźne powietrze powietrze zasysane z dworu, a mianowicie: "ukręcić" z rurki miedzianej tzw spiralę, zamontować ją w rurze i podłączyć do układu centralnego ogrzewania. Co o tym myślicie? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pomoc. "Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z 12.04.2002 z późniejszymi zmianami, ostatnie zmiany z 01.01.2009: Paragraf 150, ustęp 9 i 10 : 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 20.02.2011 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 ok, czyli nie ma problemu z kuchenką gazową.a ktoś odpowie na pozostałe moje pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 20.02.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Pyt.2 - tam gdzie jest najwygodniej i będzie najbliżej (krótsze przewody). Strych jest dobrym miejscem tylko trzeba solidnie ocieplić.Pyt.3- flexy lepiej ocieplić samemu, 10 cm wełny plus folia strecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 20.02.2011 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 wyciągam te odpowiedzi jak ksiądz na spowiedzi ocieplenie reku, to zrobienie jakieś szafki, w której będzie reku i napchanie wełny? te flexy da radę samemu ocieplić, czy niezbędne są do pomocy dodatkowe ręce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 20.02.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Przyda się porządna szafka lub domek dla reku:yes: Jak masz jakieś dodatkowe ręce to zawsze się przydadzą Kukawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 20.02.2011 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 z tymi dodatkowymi "ręcami" to będzie problem, więc będę musiał sam sobie z tym poradzić.kukawka, miałem na myśli to co jest zaznaczone na zdjęciu żółtą kropą, mimo że szczytu brakuje.http://img834.imageshack.us/img834/9869/01102010473.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.02.2011 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 ocieplenie samemu daje ci taką grubość jaką chcesz a nie kupisz, flexy i spiro ociepla s w miarę dobrze, flexy trochę mniej wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 21.02.2011 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 czym różni się flex od spiro? bo wszędzie jest napisane, że rura flex/spiro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.02.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 znaczek "/" oznacza "lub", spiro to sztywne blaszanki, flexy to "harmonijki" , różnią się od siebie chyba wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 22.02.2011 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 dzięki za wytłumaczenie a co sądzicie o moim pomyśle, żeby w rurze od czerpni zamontować spiralę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.02.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 a pomyśl sam nad skutkami, ja podpowiem, że są co najmniej dwie przesłanki by tego nie robić: 1. ciepło wytworzone przez tą nagrzewnicę reku wywali na zewnątrz więc poza tą zaletą że nie zamrozisz reku to same straty2. musisz dorobić sobie automatykę z osprzętem pilnującą by ci lód tej rurki nie rozwalił w wypadku gdy piec nie pracuje, no chyba że bedzie działał non stop wtedy patrz punk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 22.02.2011 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 2. nagrzewnica będzie potrzebna, jeżeli temp spadnie poniżej 0*, a w takim przypadki piec musi chodzić non stop.1. Tak mi się wydaję, że więcej jest zalet niż strat, ale mogę się mylić. Jakie są inne sposoby, żeby nie zamrozić reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.02.2011 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 (edytowane) 2. u mnie piec non stop nie chodzi a w szczególności gdy jest tylko troszkę poniżej zera 1. więcej strat bo wszystko co da nagrzewnica wywalisz na zewnątrz, tylko automatyka może je ograniczyć ale tylko w pewnym stopniu, bo nawet gdy reku nie będzie zamrożony i rozmrażanie nie będzie potrzebne to grzać nagrzewnice będziesz musiał non stop bo przepływające powietrze w kanale zaraz ci ją załatwi, nawet nie musi być na tyle zimno by zamroziło wymiennik 1. Tak mi się wydaję, że więcej jest zalet niż strat, ale mogę się mylić a mnie się wydaje że odwrotnie ale masz swoje zdanie i pieniądze i twoją sprawą jest jak będziesz je wydawał rozmrażaniem zajmuje się automatyka reku, w zasadzie każdy takową posiada Edytowane 22 Lutego 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 22.02.2011 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 rozmrażaniem zajmuje się automatyka reku, w zasadzie każdy takową posiada ale czy to zdecydowanie wystarczy przy takich mrozach jak teraz, czyli -20*? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 22.02.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 (edytowane) rozmrażaniem zajmuje się automatyka reku, w zasadzie każdy takową posiada Kangaxx, chyba się zbyt upierasz przy swoim. Już zapomniałeś co pisałem w innym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-KTO-MA-REKUPERATOR-KTÓRY-JUŻ-DZIAŁA!!&p=4580814&viewfull=1#post4580814 I wcześniej http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-KTO-MA-REKUPERATOR-KTÓRY-JUŻ-DZIAŁA!!&p=4496982&viewfull=1#post4496982 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-KTO-MA-REKUPERATOR-KTÓRY-JUŻ-DZIAŁA!!&p=4535797&viewfull=1#post4535797 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18098-KTO-MA-REKUPERATOR-KTÓRY-JUŻ-DZIAŁA!!&p=4535797&viewfull=1#post4535797 Edytowane 22 Lutego 2011 przez k62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 22.02.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Najprościej zabezpieczyć układ CO przed zamarznięciem zalewając go glikolem. Koszt koło 400 zł w przypadku domku i nie ma problemu - zawsze tak robię przy instalacjach współpracujących z nagrzewnicami, dzięki temu od dwóch lat nie jeździłem do rozerwanych nagrzewnic - przynajmniej żadna moja instalacja nie wyleciała Dawniej to co drugi wyjazd dotyczył tego typu awarii - a to prądu brakło, to się siłownik zaciął, to użytkownik wyłączył zabezpieczenie itp. Druga sprawa, że nagrzewanie powietrza instalacją CO PRZED reku to bezsens - lepiej wstawić nagrzewnicę zasilaną z GWC glikolowego. Trzecia sprawa, że takie problemy rozwiązuje wykonanie projektu przez uprawnionego projektanta. Jeśli nie chcesz wydać kilku k dla fachowca, który zainstaluje instalację o niebo lepiej niż Ty sam (będzie ciszej), to przynajmniej warto zapłacić za projekt w dobrej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 22.02.2011 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 na razie nie biorę pod uwagę GWC, tym bardziej glikolowego. Myślałem, żeby w CO zrobić dodatkowy układ i zalać go glikolem, chociaż zwykła woda też by się sprawdziła z tego względu, że jak nie ma prądu to i reku nie działa, więc nie zaciąga zimnego powietrza.Chciałem zlecić komuś wykonanie projektu i znalazłem jedna osobę w moim rejonie. Spotkaliśmy się na budowie i zobaczył co i jak. Niestety ta osoba robi obecnie kosztorys jakiejś dużej inwestycji i nie ma czasu. Koleś wytłumaczył mi mniej więcej jak to ma wyglądać. Ogólnie stwierdził, że to prosta sprawa i dam sobie radę sam, a w razie jakichkolwiek pytań żebym dzwonił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 23.02.2011 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) wczoraj rozrysowałem sobie jak to ma wszystko wyglądać z podziałem na pomieszczenia suche i mokreNawiewhttp://img219.imageshack.us/img219/2548/projektwentylacjinawiew.jpg Wywiewhttp://img715.imageshack.us/img715/7316/projektwentylacjiwywiew.jpg Edytowane 23 Lutego 2011 przez Tysonq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 23.02.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 tysonq, kuchnię i wiatrołap rozdziel lub załóż 2 przepustnice lub kanały o różnych średnicach, możesz też podkręcić anemostatami ale to słabiej wychodzi, z wiatrołapu nie trzeba dużego wyciągu a z kuchni jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts