morys 20.02.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam Planuję zakup kotła Cichewicz Futura Econo ale zauważyłem, że trójnik podłączenia spalin w kominie jest niżej niż czopuch w kotle o ok 20cm. Czy jest możliwość takiego podłączenie kotła do komina jak na rysunku poglądowym? Czy będzie to skutkowało czymś złym jeśli chodzi o spalanie, dym, ciąg etc.? Jeśli tak to proszę o info co można zrobić w takiej sytuacji. Dodam, że komin systemowy z rurą ceramiczną gdzie trójnik przyłączeniowy został zamontowany moim zdaniem zbyt nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 20.02.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Takie połączenie najprawdopodobniej jest niedopuszczalne.Proszę przerobić komin a jeśli nie ma innej możliwości rozebrać i ponownie złożyć.Podłączenie spalin z kotłem, zresztą opisane w DTR kotła, powinno być lekko pod kątem ale w kierunku komina.Ewentualnie zdecydować się na niższy kocioł jeśli to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morys 20.02.2011 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Dzięki za info. W grę wchodzi jeszcze kocioł Ling Duo. Ma on niżej umieszczony czopuch ale mimo wszystko będzie lekko "pod włos" ok 2-5cm.Chciałbym uniknąć wycinania rury ceramicznej (kamionkowej) bo prawdopodobnie łatwo ją uszkodzić, a poza tym znacznie osłabi to rurę w miejscu cięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 20.02.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Widziałem na forum wycięty nowy otwór ale istnieje spore ryzyko uszkodzenia.5 cm nie powinno stanowić problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morys 20.02.2011 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Dzięki. Wolę nie ryzykować i nie wycinać żadnych dziur a te 5cm to chyba nie problem. W najgorszym wypadku, będę musiał pomyśleć o innym kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 20.02.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Jedynie pozostaje poszukać kotła z tylnym wyjściem spalin (zdecydowana większość na rynku), a nie do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morys 20.02.2011 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 (edytowane) ... napisze DOSADNIE!! Bobek nie irytuj się, ja tylko pytam. Zahaczę o to mojego kierbuda. Sam jestem ciekawy co powie na spadek rury w kierunku komina o te 5cm. Rodziny nie mam zamiaru truć, instalacja ma być przede wszystkim szczelna, założę też jakieś czujniki dymu, czadu etc. A Ty nie wiesz, że handlowcy powiedzą Ci wszystko, żeby sprzedać swój produkt? Dobrze, że zmierzyłem przed zakupem bo teraz miałbym większy problem. A tak pozostaje pożegnać się z kotłem faworytem. Kotły z podłączeniem tylnym też mają stosunkowo wysoko czopuch, u mnie wejście w komin (środek) na wysokości ok. 122cm od posadzki. Pzdr OK. Nie było tematu. Właśnie znalazłem info, że Ling Duo 25 ma czopuch na wysokości 1275mm od podłoża więc zakładając, że czopuch ma fi140 a wejście do komina fi200 powinno być OK. Ling to był mój nr 2 a z Futurą i czpuchem górnym się żegnam. Pzdr Edytowane 20 Lutego 2011 przez morys znalazłem nowe info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 10.03.2011 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 A co jeśli wejście w kominie byłoby np wyżej niż wyjście z pieca.. i to np o około 70 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 10.03.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Można zrobić obniżenie posadzki pod kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 10.03.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 No ok a jeśli obniżenie posadzki nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoTo 10.03.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 (edytowane) No ok a jeśli obniżenie posadzki nie wchodzi w grę. Obniżenie o parę centymetrów w miejscu kotła to problem? No chyba że kocioł ma stać na piętrze. Edytowane 10 Marca 2011 przez CoTo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.03.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 A co jeśli wejście w kominie byłoby np wyżej niż wyjście z pieca.. i to np o około 70 cm ? Jeżeli dziura w kominie jest wyżej o 70cm jak czopuch kotła, to nie ma żadnego problemu. Czopuch z wyjściem górnym i wszystko jest w najlepszym porządku. Żaden kłopot jak wejście na np.170cm od posadzki - podłączysz każdy kocioł. Problemem jest tylko niższe wyjście, za te wszystkie wejścia kominowe na wys. 100cm od posadzki pseudo murarzom łby bym pourywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 10.03.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 CoTo o pare cm nie było by problemu.... ale 70 albo i więcej to jednak sporo. Jarecki79 orientujesz się może czy producenci kotłów robią wyjście czopucha na życzenie ? czy wtedy musiałbym szukać kotła z takim wyściem od góry?A co w sytuacji jak na poniższym rysunku?: gdzie wyjscie jest z tyłu a wejscie w kominie wyżej o te 70cmhttp://img217.imageshack.us/i/podlaczeniekotla.jpg/ z tym murowaniem przez murarzy na wys 100cm też bym chyba takiemu łeb urwał. zwłaszcza z kominach systemowych gdzie zrobienie nowej dziury nie jest jednak takie proste i chyba traci się gwarancje. A pytam o tą wysokość bo jeszcze nie wiem jaki będe miał kocioł. i wole wymurować komin tak aby wejście było wyżej na wszeli wypadek...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 10.03.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 (edytowane) CoTo o pare cm nie było by problemu.... ale 70 albo i więcej to jednak sporo. Jarecki79 orientujesz się może czy producenci kotłów robią wyjście czopucha na życzenie ? czy wtedy musiałbym szukać kotła z takim wyściem od góry? A co w sytuacji jak na poniższym rysunku?: gdzie wyjscie jest z tyłu a wejscie w kominie wyżej o te 70cm http://img217.imageshack.us/i/podlaczeniekotla.jpg/ z tym murowaniem przez murarzy na wys 100cm też bym chyba takiemu łeb urwał. zwłaszcza z kominach systemowych gdzie zrobienie nowej dziury nie jest jednak takie proste i chyba traci się gwarancje. A pytam o tą wysokość bo jeszcze nie wiem jaki będe miał kocioł. i wole wymurować komin tak aby wejście było wyżej na wszeli wypadek... Pozdrawiam Zobacz na przykłady takich wykonań wyjścia czopucha w górę, zależnych od miejsca w kotłowni. Jak zrobisz dół na 170cm od posadzki, to każdy kocioł podłączysz. Nawet jak ma wyjście do tyłu, to wówczas kształtki z kolankiem w górę i po sprawie, trochę to kocioł odsuwa, ale zawsze można go podłączyć. Gotowe kształtki do kupienia np. w Castoramie, kolanka, przejściówki z wyczystkami itd, przejścia z jednej średnicy na inną... Edytowane 10 Marca 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 19.03.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Jak w najprostszy i bezpieczny sposób zrobić nowy otwór w kominie ceramicznym i zabezpieczyć stary. Teraz mam trójnik z fi 200, ale muszę wejście zrobić wyżej i troche mnie to przeraża bo ta ceramika jest cholernie twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 19.03.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Jak w najprostszy i bezpieczny sposób zrobić nowy otwór w kominie ceramicznym i zabezpieczyć stary. Teraz mam trójnik z fi 200, ale muszę wejście zrobić wyżej i troche mnie to przeraża bo ta ceramika jest cholernie twarda. Poszukaj w starszych postach. Był tu taki majsterkowicz, który chwalił się zdjęciami, jak to sam wykonał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts