remcyk 20.02.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam! Jestem nowy na forum i odrazu mam pytanie.Musze przeprowadzic remont podłogi w lazience i kuchni łaczna powierzchnia około 17 m2.Z powodu braku miejsca w kuchni na grzejnik,planuje wykonać ogrzewanie podłogowe.Wymysłiłem sobie taki sposób oparty na stropie zespolonym drewniano-żelbetowym.Pytanie brzmi czy taka konstrukcja zda egzamin,ewentualnie jak to poprawić.Może macie jakieś inne sposoby na rozwiażanie tej kwestii.Załączam rysunek pogladowy.http://img222.imageshack.us/img222/7052/strop.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.02.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Obawiam się, że wylewka będzie miała słabą wytrzymałość przy takiej rozpiętości.Dałbym ślepy strop pod ten styropian, może z desek lub płyty OSB.I styropianu 6 cm to nie za wiele, dałbym więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remcyk 20.02.2011 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Dodając osb,system zda egzamin?Nie bedzie to zbyt duże obciążenie dla stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 20.02.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Jaka jest rozpiętość stropu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remcyk 20.02.2011 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Tzn? powierzchnia to 420 x430ale długosc belik to około 6 metrów podparta scianką na długosci 420 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 20.02.2011 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam! Jestem nowy na forum i odrazu mam pytanie.Musze przeprowadzic remont podłogi w lazience i kuchni łaczna powierzchnia około 17 m2.Z powodu braku miejsca w kuchni na grzejnik,planuje wykonać ogrzewanie podłogowe.Wymysłiłem sobie taki sposób oparty na stropie zespolonym drewniano-żelbetowym.Pytanie brzmi czy taka konstrukcja zda egzamin,ewentualnie jak to poprawić.Może macie jakieś inne sposoby na rozwiażanie tej kwestii.Załączam rysunek pogladowy. http://img222.imageshack.us/img222/7052/strop.th.jpg Uploaded with ImageShack.us W miejsce 6 cm styropianu zastosuj - płyta OSB 2 cm + 4 cm styropian. Na to wylewka wg Twojego opisu, przy czym zastosuj gęstą kratownicę z drutu stalowego grubości 3 mm pełniącą bardziej funkcję zespalającą niż nośną. Zbrojenie w Twoim rozwiązaniu jest zbyt blisko powierzchni i jego efektywność maleje wraz ze zbliżanie się do tej powierzchni, natomiast pogrubienie podkładu betonowego o 1 cm to kolejne dodatkowe 400 kg obciążenia stropu. Pamiętaj o zastosowaniu dobrej klasy betonu a ponadto zadbaj o fachowe wykonanie wylewki wraz z jej pielęgnacją. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remcyk 20.02.2011 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Cały czas myśle o obciazeniu stropu.Prawie metr3 betonu i 2000 kilo wagi.Czy strop podoła takiemu obciążeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remcyk 21.02.2011 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Kupiłem dzisiaj zbrojenie,lecz cały czas mam obawy o obciążenie tego stropu.Czy ktoś ma doswiadczenie z podobnym problemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_piotr88_ 21.02.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Nad głową mam właśnie taki strop, tyle, że góra jest niezamieszkana i póki co między belkami, na łatach ułożene są deski a na nich połowki cegieł zalane jakąś zaprawą. Ta warstwa cegieł ma ok. 8cm. Także sporawe obciązenie. Dodatkowo belki mają kilka dziurek po robakach, a pomieszczenia na dole 2x 420x500 2x 470x500 i korzytarz 200x800. rozstaw belek jakieś 80cm. Ugięć specjalnych nie zauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts