Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop zespolony drewniano-żelbetowy i podłogówka

remcyk

Recommended Posts

Witam! Jestem nowy na forum i odrazu mam pytanie.Musze przeprowadzic remont podłogi w lazience i kuchni łaczna powierzchnia około 17 m2.Z powodu braku miejsca w kuchni na grzejnik,planuje wykonać ogrzewanie podłogowe.Wymysłiłem sobie taki sposób oparty na stropie zespolonym drewniano-żelbetowym.Pytanie brzmi czy taka konstrukcja zda egzamin,ewentualnie jak to poprawić.Może macie jakieś inne sposoby na rozwiażanie tej kwestii.Załączam rysunek pogladowy.

http://img222.imageshack.us/img222/7052/strop.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Witam! Jestem nowy na forum i odrazu mam pytanie.Musze przeprowadzic remont podłogi w lazience i kuchni łaczna powierzchnia około 17 m2.Z powodu braku miejsca w kuchni na grzejnik,planuje wykonać ogrzewanie podłogowe.Wymysłiłem sobie taki sposób oparty na stropie zespolonym drewniano-żelbetowym.Pytanie brzmi czy taka konstrukcja zda egzamin,ewentualnie jak to poprawić.Może macie jakieś inne sposoby na rozwiażanie tej kwestii.Załączam rysunek pogladowy.

http://img222.imageshack.us/img222/7052/strop.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

W miejsce 6 cm styropianu zastosuj - płyta OSB 2 cm + 4 cm styropian. Na to wylewka wg Twojego opisu, przy czym zastosuj gęstą kratownicę z drutu stalowego grubości 3 mm pełniącą bardziej funkcję zespalającą niż nośną. Zbrojenie w Twoim rozwiązaniu jest zbyt blisko powierzchni i jego efektywność maleje wraz ze zbliżanie się do tej powierzchni, natomiast pogrubienie podkładu betonowego o 1 cm to kolejne dodatkowe 400 kg obciążenia stropu. Pamiętaj o zastosowaniu dobrej klasy betonu a ponadto zadbaj o fachowe wykonanie wylewki wraz z jej pielęgnacją. Pozdrawiam.

Nad głową mam właśnie taki strop, tyle, że góra jest niezamieszkana i póki co między belkami, na łatach ułożene są deski a na nich połowki cegieł zalane jakąś zaprawą. Ta warstwa cegieł ma ok. 8cm. Także sporawe obciązenie. Dodatkowo belki mają kilka dziurek po robakach, a pomieszczenia na dole 2x 420x500 2x 470x500 i korzytarz 200x800. rozstaw belek jakieś 80cm. Ugięć specjalnych nie zauważyłem