Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik na szambo plastikowy

jaja246

Recommended Posts

Witam. Podpowie mi ktoś w jaki sposób zabezpieczyć zbiornik żeby nie wypłyną na górę (wysokie wody gruntowe) . Oczywiście zalać wodą ale co póżniej przecież żeby używać musi być pusty.Nadmienię że niema czasu żeby zrobić wylewkę na dole pod zbiornikiem . Położyłem 4 płyty yumbo i go przywiązałem drutami Po 15 minutach pływał z tymi płytami jak łódka . Pozdrawiam

Prawo Archimedesa, obowiązuje.

Niestety ale spotkałem się już z sytuacją , że dobrze zabezpieczony zbiornik PCV został zgnieciony przez nawodniony grunt.

Proponuję obetonować, może z dużą ilością kamieni lub gruzu , coby było taniej.

Najlepiej byłoby wylać stopy betonowe z zatopionymi metalowymi opaskami do przymocowania zbiornika po wyschnięciu betonu tak jak zbiorniki na CPNach. Chociaż znam przypadek że zbiornik 50 tyś litrów zalany benzyną potrafił pracować w ziemi, oczywiście nie wypływał.

Mój kolega miał taki problem ze zbiornikiem metalowym na szambo o ile dobrze pamiętam 20 tyś litrów. W jeden dzień zadołowany a na drugi dzień był na wierzchu.

Osadzili go znowu na dnie i zalali wodą, następnie zasypując. Odpompowali trochę żeby można było korzystać z kanalizacji i jakiś czas trzymali go blisko napełnienia maksymalnego odpompowywując po trochę żeby dobrze się zassał w ziemi. Pozostał na swoim miejscu.

Nie wiem jaki masz duży ten zbiornik, bo jak mała pojemność to będzie problem.