Małolat 20.02.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 CZeść chciałbym byście mi przybliżyli taki zwrot taki jak "BEDNARKA" uczę sie w szkole o proflu technik budownictwa (wieczorowo), a przeglądając sieć i książki spotkalem sprzeczne argumenty potwierdzające prawilnośc tej tezy. tu piszą ze bednarka to: inaczej nazywany element stolarski taki jak okna lub drzwi tam piszą że bednarka to: rodzaj cegły służącej do wzoszenia budowli a gdzie indziej znowu twierdzą ze bednarka to: taśma poziomująca czy coś wtym rodzaju. chciałbym byście mi uświadomili co ten zwot w rzeczywiistości określa PS:był bym rad gdyby Którys z Userów wymienił jakieś ciekawe książki z Teorią lub wyjaśniające zagadnienia związane z budową. które mogły by mi sie przydac by poduczyć sie do Zawodu:) za szybkie odp z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 20.02.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Bednarka - taśma wykonana ze stali, o przekroju spłaszczonego prostokąta. Grubość 1-5 mm, szerokość 20 do 85 mm, zwijana w kręgi. W budownictwie stosowana w instalacjach odgromowych (jako uziemienie) dawniej również jako zbrojenie stropu Kleina. Zabezpieczenie antykorozyjne: stal ocynkowana. Uziemienie konstrukcji budowlanej (np. żelbetowej) = uziemienie zbrojenia + połączenie z instalacją odgromową zewnętrzną(źródło: Wikipedia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małolat 20.02.2011 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 nie o taką odp mi chodziło.Ponieważ w atlasach budowlanych twierdzą iż pierwsze 2 tezy są właściwe. skonsultuje to z profesorem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 21.02.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Bednarka to stalowy ocynkowany płaskownik.Używana do robienia instalacji uziemień ochronnych.http://folnet.pl/data/files/folnet_350_101.jpgBednarka ocynkowana Daj znać, jeśli profesor zna inną definicję.Może się czegoś nauczę nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts