Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]Wi??ba dachowa - jakie przekroje krokwi i j?tek[/b]

Gość Krakowiak

Recommended Posts

Gość Krakowiak

W projekcie więźby mojego domu , uzyto krokwi o przekroju 6x18 i jętek 6x15. Więźba jest "dla pokrycia dachowego typu ciężkiego (dachówka cementowa)". Kąt połaci dachowej 45 stopni. Rozstaw krokwi 80, 85 cm.

Czy szerokość krokwi 6 cm nie jest przypadkiem za mała ? Nigdzie (u sasiadów) nie widziałem takich wąskich. Może w projekcie jest błąd i ta więźba jest pod dachówkę.

Czy ktoś obeznany może się wypowiedzieć ?

(równocześnie identyczne pytanie wysłałem do autorów projektu i czekam na odpowiedź)

Kto da więcej ? Ja mam 4x22 cm. Krokwie co 60cm, podwójne jętki

Od 4 miesięcy leży na tym dachówka betonowa i nie widać by coś się miało dziać :-)

Przy okazji zamawiania więźby miałem baaardzo dużo dyskusji z architektem, wykonawcą i konstruktorem. Generalnie (sorki, nie jestem inżynierem a z fizyki w szkole za dobry nie byłem) chodzi z grubsza o to, że dach naciska "od góry", więc znaczenie ma bardziej 22 cm wysokości krokwi niż 4cm szerokości.

To nie jest takie proste porównanie, bo wymiary krokwi zależą choćby od kąta i kształtu dachu. Im dach bardziej stromy, tym bardziej ciężar pokrycia dachu przenosi się wzdłuż krokwi, a nie w poprzek. Tylko wyliczenie całości ma sens, a nie ocenianie pojedynczej krokwi. W końcu to ktoś projektował.

Gość Lwszek T.
Ja ma krokeir 6x18 co 85 cm pod dachówke cementową. Kierownik i ciesla też mieli zastrzeżenia,ale zrobili. rozmawiałem z projektantem i powiedział, że POWINNO być dpbrze, bo tak wynika z obliczeń. Dach 45 stopni,jętki 4x15.

Oto odpowiedź którą otrzymałem z pracowni w której kupiłem projekt:

"Każda więźba dachowa powinna być zadaaptowana na daną (miejscową) strefę śniegową przez projektanta wykonującego projekt zagospodarowania terenu . Po adresie widzę że to są okolice Krakowa .

Żeby być pewnym prosze zastosować grubość 7 cm ."

Tak też zrobię. :wink:

• 5 years później...