Skarpa 20.02.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam, Mój dekarz proponuje założenie "Rozbijacz śniegu dachówkowy" (tzw. groty) zamiast płotków przeciwśniegowyc na dachu.Kto ma takie rozwiązanie u siebie? Poproszę o opinie jak to się sprawuje w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 20.02.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 I według mnie - ma rację, po co zatrzymywać śnieg na dachu, niech się zsuwa, tylko rozbity - by nie uszkodził rynien. Ja mam na dachu śniegołapy, powodują zatrzymanie śniegu i tworzenie się ponad metrowej warstwy. Muszę własnoręcznie zrzucać zlodowaciały śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 20.02.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 (edytowane) Ja mam, przeżyły dwie srogie zimy i maja się dobrze chociaż widać, że życie maja ciężkie - kilka z nich jest delikatnie zagięta.Śnieg zatrzymują ale dach raczej płaski (35 stopni) więc nie wiem jak się sprawdzi na innych. Nawet jak ci coś zjedzie z połaci to nie w jednym kawałku tylko poszarpane i porozdzielane.Estetyka moim zdaniem zdecydowanie na plus względem płotków, rozdzieraki sa mniej widoczne.Tutaj było co nieco nawet jakies zdjęcia są.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?151017-P%C5%81OTKI-PRZECIW%C5%9ANIEGOWE-czy-warto-jakie-i-jak-montowa%C4%87&p=3784523#post3784523 A jak masz rynny spierdzielone to żaden płotek czy rozdzierak nie pomoże. Edytowane 20 Lutego 2011 przez Croolick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skarpa 21.02.2011 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 I według mnie - ma rację, po co zatrzymywać śnieg na dachu, niech się zsuwa, tylko rozbity - by nie uszkodził rynien. Ja mam na dachu śniegołapy, powodują zatrzymanie śniegu i tworzenie się ponad metrowej warstwy. Muszę własnoręcznie zrzucać zlodowaciały śnieg. Nie pomyślałem o konieczności zrzucania - raczej niewdzięczna robota w zimie. Dekarz raczej wskazywał, że płotki wyginają się pod ciężarem i że też płotki naciskając na dachówkę powodują jej pękanie. Dzięki za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skarpa 21.02.2011 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Ja mam, przeżyły dwie srogie zimy i maja się dobrze chociaż widać, że życie maja ciężkie - kilka z nich jest delikatnie zagięta. Śnieg zatrzymują ale dach raczej płaski (35 stopni) więc nie wiem jak się sprawdzi na innych. Nawet jak ci coś zjedzie z połaci to nie w jednym kawałku tylko poszarpane i porozdzielane. Estetyka moim zdaniem zdecydowanie na plus względem płotków, rozdzieraki sa mniej widoczne. Tutaj było co nieco nawet jakies zdjęcia są. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?151017-P%C5%81OTKI-PRZECIW%C5%9ANIEGOWE-czy-warto-jakie-i-jak-montowa%C4%87&p=3784523#post3784523 A jak masz rynny spierdzielone to żaden płotek czy rozdzierak nie pomoże. Dzieki Croolick. A co to znaczy spierdzielone rynny? czy to chodzi o ustawienie, żeby śnieg ich nie zrywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miss_piggy 12.11.2015 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Mi dekarz zaproponował rozbijacze śniegu. Jeszcze nie przeżyliśmy zimy, zobaczymy w przyszłości jak się sprawdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts