Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam .

Czy jeżeli w projekcie domu jest kotłownia z piecem na gaz , a ja będe przenosił kotłownię do budynku gospodarczego i ogrzewanie będzie na paliwo węgiel , lub ekogroszek , to czy muszę zmieniać projekt instalacji ? Czy mogę zostawić ? Projektant adaptujący mówił żeby zostawić . Czy przy odbiorze mogą być jakieś problemy czy raczej nikt tego tak nie sprawdza ??

Pytanie podstawowe to czy MPZP pozwala na instalację węglową w Twojej okolicy.

Po drugie - co z kominem w domku? Pozostanie czy go likwidujesz? Jeżeli likwidujesz, to kominiarz Ci go nie sprawdzi i potem przy odbiorze może im się nie zgadzać ilość kominów - w projekcie 1 a u kominiarza 0.

Masz już pozwolenie na budowę?

Można mieć instalację weglową bo wszyscy naokoło mają.

Mam mieć dwa kominy w domu , jeden od kominka a drugi własnie z kotłowni , ten od kominka zostawie ale przy tym drugim z kotłowni jest również komin wentylacyjny , wiec ten drugi pewnie też zostawie tylko mniejszy , wentylacyjny . Nie mam jeszcze pozwolenia , będe składał za 2-3 tygodnie i tak się zastanawiam jak to rozegrać żeby się nie wpakowac w jakieś szambo . co radzisz ??

Można mieć instalację weglową bo wszyscy naokoło mają.

Mam mieć dwa kominy w domu , jeden od kominka a drugi własnie z kotłowni , ten od kominka zostawie ale przy tym drugim z kotłowni jest również komin wentylacyjny , wiec ten drugi pewnie też zostawie tylko mniejszy , wentylacyjny . Nie mam jeszcze pozwolenia , będe składał za 2-3 tygodnie i tak się zastanawiam jak to rozegrać żeby się nie wpakowac w jakieś szambo . co radzisz ??

to że wszyscy dookoła mają, nie musi oznaczać, że i Ty teraz będziesz mógł mieć. Może w ostatnim czasie coś nowego wymyślili i już węgla mieć nie można. Ale to moje dywagacje - MPZP prawdę Ci powie.

Jeżeli nie masz jeszcze pozwolenia na budowę, to zmieniaj plany na taki układ jaki planujesz. Będziesz potem spał spokojniej.

Tylko wiesz , ja mam projekt tylko na dom , a na garaż z gospodarczym już nie bo nie bede wydawal kasy . Narysuje go sam bo skonczylem budownictwo i dam rade . W gminie zgłosze tylko budowe budynku gospodarczego do 25 m2 a za jakis czas zglosze dobudowe do budynku gospodarczego i wten sposob mam problem z glowy . A jak bym teraz chcial zmienic instalacje to musial bym projekt przedstawic napewno kotłowni itd itp , a urzędom nie można za duzo papierów dawać bo im wiecej tym bardziej glupieją i szukaja dziury w całym , a ja chce tego uniknac . Mysle ze zostawie ten komin tylko mniejszy - sam wentylacyjny . Pogadam jeszcze ze znajomym co bedzie kierownikiem budowy i zobacze co on doradzi . pzdr