Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Doradźcie proszę....

Praktycznie zdublowałem okna dachowe na poddaszu. Po dwa na pomieszczenie. Teraz rodzina i

"doradcy" mnie się czepiają, że to za dużo, że przesadziłem. Że dach będzie przeciekał, że energia będzie uciekać okrutnie i że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Aaaaa i latem to się ugotuję...

Rozmiar 140x70cm... Standard FAKRO lub VELUX (też nie wiem co)

I tak już jestem ogłupiały.

Dajcie znać czy wykreślać te okna czy zostawić.

Rzut do wglądu...

Dzięki z góry

Pozdrawiam

okna poddasze.jpg

Doradźcie proszę....

Praktycznie zdublowałem okna dachowe na poddaszu. Po dwa na pomieszczenie. Teraz rodzina i

"doradcy" mnie się czepiają, że to za dużo, że przesadziłem. Że dach będzie przeciekał, że energia będzie uciekać okrutnie i że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Aaaaa i latem to się ugotuję...

Rozmiar 140x70cm... Standard FAKRO lub VELUX (też nie wiem co)

I tak już jestem ogłupiały.

Dajcie znać czy wykreślać te okna czy zostawić.

Rzut do wglądu...

Dzięki z góry

Pozdrawiam

Na 8 mkw. powierzchni podłogi pownieneś zaplanować min. 1 mkw. przeszklenia. Więc planując podwójne okna zrobiłeś w większości poprawnie. W tych mniejszych pomieszczenach możesz się zastanowić nad ograniczeniem ilości do jednego, ale w większych przy jednym oknie będzie zbyt ciemno.

Przeciekanie: nie ma prawa przeciekać, jeśli będzie poprawne zamontowane - od tego są fachowcy.

Straty ciepła: Fakro ma juz nawet okno o wsp. Uw=0,68 (oczywiście droższe). Tak czy naczej - zaplanuj roletę zewnętrzną.

Nagrzewanie: roleta przyda się także w tym celu. Dodatkowo zamontujesz dużo tańszą roletę wewnętrzną i nie ma obaw o przegrzewanie.

Ogólnie: im więcej światła w mieszkaniu tym przyjemniej (ale to też kwestia gustu). Śmiało możesz robić tak, jak sobie pierwotne planowałeś. pzdr

A ja powiem inaczej. W pomieszczeniach, gdzie masz zwykłe okno, zostaw tylko jedno dachowe - najlepiej centralnie. Nie wiem jak masz rozłożenie względem kierunków świata, ale przegrzewanie latem bardziej aniżeli prawdopodobne. Może ta roleta zewnętrzna coś pomoże, ale tego nie wiem, bo jeszcze nie mam.

Czy dodatkowo dobre widzę okno dachowe nad schodami - centralnie u góry? Jeżeli tak proponuję się go pozbyć. Wyobraź sobie jego mycie.

Z moich doświadczeń jeśli masz okno normalne, to dodatek jednego połaciowego w zupełności wystarczy - zimą przy dużych opadach śniegu i tak światła nie będziesz mieć, i otworzyć też się go nie da. W upały trzeba dobrze zasłaniać by nie robić sobie łaźni w pomieszczeniach. Do oglądania widoków też jedno wystarczy, mycie okiem połaciowych...no cóż to raczej walka z wiatrakami ;)

• 3 months później...

Witam,

jak najbardziej można umieścić okna obok siebie. Poprawnie zamontowane i uszczelnione nie ma prawa przeciekać.

Oczywiście, forumowicze słusznie zauważyli, że duża powierzchnia okien to gwarancja światła, ale tym samym i ciepła. Praw fizyki nie da się oszukać - dach można ocieplić i 40 cm warstwą wełny, która zapobiegnie przenikaniu / ucieczce ciepła (zależnie od pory roku). Na szczęście na okna też są sposoby.

• po pierwsze, można stosować pakiety szybowe o podwyższonej izolacyjności (u nas np 65G, o współczynniku przenikania ciepła U dla szyby = 0,5 http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe/pakiety_szybowe/)
  • po drugie, należy zadbać o przesłony, tutaj możliwości jest wiele, od rolet zewnętrznych, przez markizy zewnętrzne do rolet i żaluzji wewnętrznych. Można w ten sposób latem obniżyć temperaturę na poddaszu nawet o 7 stopni.

Do 15 sierpnia trwa nasza promocja markiz i rolet wewnętrznych, zapraszam na http://kupujemyrolety.pl

• 2 months później...
Okna montowane w zespoleniu to niepowtarzalny urok na poddaszu a w zespoleniu poziomym i pionowym to już istna bajka. Oczywiście trzeba rozważyć ich rozmieszczenie i na południowej ekspozycji ograniczyć. Życzę trafnych wyborów. Pozdrawiam.

• 3 years później...

Witam

Podczepie sie pod temat okien montowanych w zespoleniu. Otrzymalam oferte na fasade aluminiowa montowana w dachu dwuspadowym o kacie 30st . Fasada MB-SR50N, calkowita pow. 8,3m2, obwod 13,4m

Kolor profili: 9 Lakierowany dowolny wg RAL

Szyby: 6ESG/16Ar/44.2TF u=1,1

Konstrukcja:

Poz.1 MB-SR50N Sciana slupowo-ryglowa

(B=4 000, H=2 250)

Mam pytanie jak rozwiazac wentylacje(czy jest potrzebna?) i jak dobrac do tego swietlika kolorystycznie reszte okien dachowych,czy brac pod uwage tylko kolor RAL kolnierza?

Kolor fasady dobrze jest dobrać do koloru dachówki. Opierzenie okien można też za dodatkową opłatą choć moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Widać to na załączonych zdjęciach z mojej realizacji. Pozdrawiam.

Spraw jest dość trudna i odpowiedzialna. Montaż takiego okna wykonuje firma, która je wyprodukowała natomiast za szczelne połączenie z dachem musi odpowiadać dekarz. Te dwie ekipy powinny temat rozwiązać. Ja kryjąc dach pokazany na zdjęciach szczegółowo rozrysowałem i omówiłem te kwestie z producentem okien. Czym będzie kryty twój dach? Pozdrawiam.

Piano lub Tegalit , chcialabym moc porownac kolory, ale w moim przypadku jest to wrecz niemozliwe. Mieszkam w NY. Czytalam ze ciemny szary Tegalit wpada troszke w braz ,przemysle jeszcze . W tym roku chcemy tylko zdazyc polozyc pape . Prosze tylko doradzic mi czy okna dachowe i fasade montujemy podczas krycia papa , czy podczas ukladania dachowki?Dziekuje i Pozdr.

ewa

Okna połaciowe montowane są na łatach. Radziłbym się zatem wstrzymać z montażem wszystkich okien do czasu krycia dachówką. Wybrane modele dachówki są dachówkami płaskimi warto zatem poszukać dekarza, który potrafiłby wykonać obrobienie tych okien na "nokach". Pozdrawiam.