Majonez 20.02.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Doradźcie proszę.... Praktycznie zdublowałem okna dachowe na poddaszu. Po dwa na pomieszczenie. Teraz rodzina i "doradcy" mnie się czepiają, że to za dużo, że przesadziłem. Że dach będzie przeciekał, że energia będzie uciekać okrutnie i że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Aaaaa i latem to się ugotuję... Rozmiar 140x70cm... Standard FAKRO lub VELUX (też nie wiem co) I tak już jestem ogłupiały. Dajcie znać czy wykreślać te okna czy zostawić. Rzut do wglądu... Dzięki z góry Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 21.02.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Doradźcie proszę.... Praktycznie zdublowałem okna dachowe na poddaszu. Po dwa na pomieszczenie. Teraz rodzina i "doradcy" mnie się czepiają, że to za dużo, że przesadziłem. Że dach będzie przeciekał, że energia będzie uciekać okrutnie i że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Aaaaa i latem to się ugotuję... Rozmiar 140x70cm... Standard FAKRO lub VELUX (też nie wiem co) I tak już jestem ogłupiały. Dajcie znać czy wykreślać te okna czy zostawić. Rzut do wglądu... Dzięki z góry Pozdrawiam Na 8 mkw. powierzchni podłogi pownieneś zaplanować min. 1 mkw. przeszklenia. Więc planując podwójne okna zrobiłeś w większości poprawnie. W tych mniejszych pomieszczenach możesz się zastanowić nad ograniczeniem ilości do jednego, ale w większych przy jednym oknie będzie zbyt ciemno. Przeciekanie: nie ma prawa przeciekać, jeśli będzie poprawne zamontowane - od tego są fachowcy. Straty ciepła: Fakro ma juz nawet okno o wsp. Uw=0,68 (oczywiście droższe). Tak czy naczej - zaplanuj roletę zewnętrzną. Nagrzewanie: roleta przyda się także w tym celu. Dodatkowo zamontujesz dużo tańszą roletę wewnętrzną i nie ma obaw o przegrzewanie. Ogólnie: im więcej światła w mieszkaniu tym przyjemniej (ale to też kwestia gustu). Śmiało możesz robić tak, jak sobie pierwotne planowałeś. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.02.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 A ja powiem inaczej. W pomieszczeniach, gdzie masz zwykłe okno, zostaw tylko jedno dachowe - najlepiej centralnie. Nie wiem jak masz rozłożenie względem kierunków świata, ale przegrzewanie latem bardziej aniżeli prawdopodobne. Może ta roleta zewnętrzna coś pomoże, ale tego nie wiem, bo jeszcze nie mam. Czy dodatkowo dobre widzę okno dachowe nad schodami - centralnie u góry? Jeżeli tak proponuję się go pozbyć. Wyobraź sobie jego mycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 21.02.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Z moich doświadczeń jeśli masz okno normalne, to dodatek jednego połaciowego w zupełności wystarczy - zimą przy dużych opadach śniegu i tak światła nie będziesz mieć, i otworzyć też się go nie da. W upały trzeba dobrze zasłaniać by nie robić sobie łaźni w pomieszczeniach. Do oglądania widoków też jedno wystarczy, mycie okiem połaciowych...no cóż to raczej walka z wiatrakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszaA 21.02.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Czy dodatkowo dobre widzę okno dachowe nad schodami - centralnie u góry? Jeżeli tak proponuję się go pozbyć. Wyobraź sobie jego mycie. Tez tak mam i uważam , że to dobry pomysł. Okno fajnie doświetla klatkę schodową. Z myciem gorzej, ale bez przesady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 21.02.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Można kupić w budowlanych sklepach kij teleskopowy mający z 5 m i dłuższe chyba też są i można sięgnąć takim do okna... ale w środku, a na zewnątrz i tak przyroda swoje zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majonez 25.02.2011 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert VELUX 16.06.2011 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Witam, jak najbardziej można umieścić okna obok siebie. Poprawnie zamontowane i uszczelnione nie ma prawa przeciekać. Oczywiście, forumowicze słusznie zauważyli, że duża powierzchnia okien to gwarancja światła, ale tym samym i ciepła. Praw fizyki nie da się oszukać - dach można ocieplić i 40 cm warstwą wełny, która zapobiegnie przenikaniu / ucieczce ciepła (zależnie od pory roku). Na szczęście na okna też są sposoby. po pierwsze, można stosować pakiety szybowe o podwyższonej izolacyjności (u nas np 65G, o współczynniku przenikania ciepła U dla szyby = 0,5 http://www.velux.pl/klienci/produkty/okna_dachowe/pakiety_szybowe/)po drugie, należy zadbać o przesłony, tutaj możliwości jest wiele, od rolet zewnętrznych, przez markizy zewnętrzne do rolet i żaluzji wewnętrznych. Można w ten sposób latem obniżyć temperaturę na poddaszu nawet o 7 stopni. Do 15 sierpnia trwa nasza promocja markiz i rolet wewnętrznych, zapraszam na http://kupujemyrolety.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.09.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Okna montowane w zespoleniu to niepowtarzalny urok na poddaszu a w zespoleniu poziomym i pionowym to już istna bajka. Oczywiście trzeba rozważyć ich rozmieszczenie i na południowej ekspozycji ograniczyć. Życzę trafnych wyborów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 29.09.2014 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 WitamPodczepie sie pod temat okien montowanych w zespoleniu. Otrzymalam oferte na fasade aluminiowa montowana w dachu dwuspadowym o kacie 30st . Fasada MB-SR50N, calkowita pow. 8,3m2, obwod 13,4m Kolor profili: 9 Lakierowany dowolny wg RALSzyby: 6ESG/16Ar/44.2TF u=1,1Konstrukcja:Poz.1 MB-SR50N Sciana slupowo-ryglowa(B=4 000, H=2 250)Mam pytanie jak rozwiazac wentylacje(czy jest potrzebna?) i jak dobrac do tego swietlika kolorystycznie reszte okien dachowych,czy brac pod uwage tylko kolor RAL kolnierza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.09.2014 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Czy należy rozumieć, że jest to nie standardowe wykonanie? Podobne jak na załączonych zdjęciach? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 30.09.2014 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 (edytowane) Pierwsze zdjecie to jest ta fasada , drugie dotyczy jej umiejscowienia ,dodatkowo dochodzi kilka standardowych okien dachowych Dziekuje za zainteresowanie.Pozdr Edytowane 30 Września 2014 przez vze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.09.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Kolor fasady dobrze jest dobrać do koloru dachówki. Opierzenie okien można też za dodatkową opłatą choć moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Widać to na załączonych zdjęciach z mojej realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 30.09.2014 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 (edytowane) Mam rozumiec, ze wentylacja przy tej fasadzie jest zbedna, czy tak?Zapomnialam dodac ,ze umiejscowienie tego naswietlenia jest na polaci zachodniej. Edytowane 30 Września 2014 przez vze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 30.09.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Kto powinien montowac takie doswietlenie , firma od okien czy wykonawcy dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.09.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Spraw jest dość trudna i odpowiedzialna. Montaż takiego okna wykonuje firma, która je wyprodukowała natomiast za szczelne połączenie z dachem musi odpowiadać dekarz. Te dwie ekipy powinny temat rozwiązać. Ja kryjąc dach pokazany na zdjęciach szczegółowo rozrysowałem i omówiłem te kwestie z producentem okien. Czym będzie kryty twój dach? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vze 01.10.2014 01:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Piano lub Tegalit , chcialabym moc porownac kolory, ale w moim przypadku jest to wrecz niemozliwe. Mieszkam w NY. Czytalam ze ciemny szary Tegalit wpada troszke w braz ,przemysle jeszcze . W tym roku chcemy tylko zdazyc polozyc pape . Prosze tylko doradzic mi czy okna dachowe i fasade montujemy podczas krycia papa , czy podczas ukladania dachowki?Dziekuje i Pozdr.ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.10.2014 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Okna połaciowe montowane są na łatach. Radziłbym się zatem wstrzymać z montażem wszystkich okien do czasu krycia dachówką. Wybrane modele dachówki są dachówkami płaskimi warto zatem poszukać dekarza, który potrafiłby wykonać obrobienie tych okien na "nokach". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts