Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż K/G a błąd w śrubach mocujących.

Recommended Posts

Popełniłem błąd podczas montażu we własnym mieszkaniu płyt k/g. Błąd polega na przyklejeniu płyt k/g do ściany i dodatkowym przykręceniu kołkami rozporowymi. Problem że śruby w kołkach nie były poczernione tylko stalowe takie lekko złotawe. Teraz po kilka latach pod farbą widać czarne punkty. Jest to prawdopodobnie reakcja chemiczna śrub na gips. Zbliżam się do ponownego malowania i zastanawiam się jak wyjść z tego błędu.

Opcje jakie przychodzą mi do głowy:

-wykręcenie śrub i pozostawienie k/g tylko przyklejonego (ale to w przyszłości może się zemścić bo ściana miała bardzo złą przyczepność ... nie wnikając w szczegóły),

-wykręcenie śrub i pokrycie ich jakąś substancją zabezpieczającą,

-zmiana śrub na już poczernione (ale nie widziałem nigdy śrub do kołków rozporowych które są poczernione),

-pomalowanie ściany w miejscu gdzie widać czarne punkty kilka razy farbą w celu pokrycia tych miejsc.

Jak rozwiązanie w tej sytuacji było by najrozsądniejsze?

Śrub raczej nie chciałbym usuwać bo ściana była dość ... jakby tu powiedzieć "śliska". Ściana to po prostu płyta betonowa i widocznie wychodząć z formy zostały na niej jakieś chemikalnia i nic nie chciało się na tym trzymać łącznie z klejem do płytek. Dopiero później dowiedziałem się i zastosowałem już gdzie indziej taki produkt który nazywał się Betokontakt ... chyba Knaufa ... ale nic ... tutaj już tego nie zastosuje.

W tym przypadku dzięki waszym poradom postaram się wymienić sruby na ocynkowane a jak nie to dam nowe zwykłe metalowe + farbę antykorozyjną.

Zaciekawiło mnie jeszcze zaproponowane jedno rozwiązanie tzn "Naklejenie warstwy papieru i na to gładź i farba".

Czym wkleić papier i jaki papier aby później malując go nie marszczył się?

Pytam o ten papier bo czarne punkty na ścianie wyszły a nic nie napęczniało ... wiec można by to zakleić.