onyx7 20.02.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam ,chciałem prosić o opinie i porade mieszkam na obrzerzach Łodzi w domu na działce mam wode ze studni poprzez hydrofornie + szambo wykonane w latach 60 prze mojego dziadka tradycyjne kręgi murowane na spoinach + betonowe dno . Ostatnio wystąpilem o warunki techniczne na przyłaczenie wody (wodociąg jest w ulicy do której przylega działka ,kanalizacji brak ) Otrzymałem warunki na wykonanie przyłacza ważne na 2 lata ,jednak dowiedziałem się od ekip wykonujących przyłacza że z chwilą wykonania przyłacza i jego odbioru przez zakład wodociągów i kanalizacji , ów zakład moze zarządać odemnie odpowiedniego atestu na posiadane szambo jeśli bedzie jego brak ,a wiadomo że w latach 60 nie wykonywano atestowanych szamb to moga odemnie zarzadać załorzenia odpowiedniego atestowanego zbiornika z tego co się dowiadywałem to taki atestowany zbiornik to nastepne 5000 PLN .I teraz mam dylemat czy jest sens ładowanie się w niepotrzebne koszty skoro w ulicy na której mieszkam w latach 2012-2013 ma byc budowana sieć kanalizacyjna i burzowa + wymiana nawierzchni ulicy i wtedy kazda posesja będzie musiala się podłaczyć do kanalizacji mimo posiadania szamb atestowanych lub nie ,co radzicie ja bym sie wstrzymał z inwestycja do 2012-2013 wtedy miałbym odrazu wykonane przyłacze wodociągwe+kanalizacyjne odeszły by mi koszty wykonywania szamb atestowanych na rok, góra 2 lata + położenie wodociągu byloby łatwiejsze bo nie musiałbym wykonywać przecisku pod ulicą bo przy zrywaniu nawierzchni i budowaniu kanalizacji wykop dla założenia wodociągu byłby już łatwiejszy .Prosze o porade bo może te firmy + zakład wodociągów chcą tylko mnie naciągnąc na dodatkowe koszty zwiazane z atestowanym szmbem ( ale może być problem z tym szmbem bo choć fizycznie istnieje od lat 60 to z tego co mowił mi geodeta i projektant na mapkach geodezji wogole nie jest zazcznaczone czyli tak jakby go tam nie bylo a więc uzasadnione moze być żadanie odemnie wykonanie tych szamb tylko po co skoro za góra 2 lata bede musiał się podłaczyć no nowowybudowanej kanalizacji .Jak to jest w waszych miejscowościach czy tez z chwilą podłaczenia do wodociągu każą wam wybudowywac atestowane szamba mimo że posiadacie strare z lat 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 21.02.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Z tego co ja wiem to wystarczy oświadczenie kierownika budowy ,że zbiornik jest szczelny. Czasami z wodociągów przyjeżdżają i sprawdzają czy dno jest betonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.02.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Jak ci starostwo nie będzie robiło problemów to za tą kasę jaką masz wydać na nowe szambo (trochę trzeba będzie dołożyć) załóż sobie POŚ i jak będą chcieli cię podłączyć do kolektora to im możesz pokazać środkowego palucha. Unikniesz płacenia następnego haraczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts