Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłacze wodociągowe + wymóg posiadania atestowanego szamba

onyx7

Recommended Posts

Witam ,chciałem prosić o opinie i porade mieszkam na obrzerzach Łodzi w domu na działce mam wode ze studni poprzez hydrofornie + szambo wykonane w latach 60 prze mojego dziadka tradycyjne kręgi murowane na spoinach + betonowe dno . Ostatnio wystąpilem o warunki techniczne na przyłaczenie wody (wodociąg jest w ulicy do której przylega działka ,kanalizacji brak ) Otrzymałem warunki na wykonanie przyłacza ważne na 2 lata ,jednak dowiedziałem się od ekip wykonujących przyłacza że z chwilą wykonania przyłacza i jego odbioru przez zakład wodociągów i kanalizacji , ów zakład moze zarządać odemnie odpowiedniego atestu na posiadane szambo jeśli bedzie jego brak ,a wiadomo że w latach 60 nie wykonywano atestowanych szamb to moga odemnie zarzadać załorzenia odpowiedniego atestowanego zbiornika z tego co się dowiadywałem to taki atestowany zbiornik to nastepne 5000 PLN .I teraz mam dylemat czy jest sens ładowanie się w niepotrzebne koszty skoro w ulicy na której mieszkam w latach 2012-2013 ma byc budowana sieć kanalizacyjna i burzowa + wymiana nawierzchni ulicy i wtedy kazda posesja będzie musiala się podłaczyć do kanalizacji mimo posiadania szamb atestowanych lub nie ,co radzicie ja bym sie wstrzymał z inwestycja do 2012-2013 wtedy miałbym odrazu wykonane przyłacze wodociągwe+kanalizacyjne odeszły by mi koszty wykonywania szamb atestowanych na rok, góra 2 lata + położenie wodociągu byloby łatwiejsze bo nie musiałbym wykonywać przecisku pod ulicą bo przy zrywaniu nawierzchni i budowaniu kanalizacji wykop dla założenia wodociągu byłby już łatwiejszy .Prosze o porade bo może te firmy + zakład wodociągów chcą tylko mnie naciągnąc na dodatkowe koszty zwiazane z atestowanym szmbem ( ale może być problem z tym szmbem bo choć fizycznie istnieje od lat 60 to z tego co mowił mi geodeta i projektant na mapkach geodezji wogole nie jest zazcznaczone czyli tak jakby go tam nie bylo a więc uzasadnione moze być żadanie odemnie wykonanie tych szamb tylko po co skoro za góra 2 lata bede musiał się podłaczyć no nowowybudowanej kanalizacji .Jak to jest w waszych miejscowościach czy tez z chwilą podłaczenia do wodociągu każą wam wybudowywac atestowane szamba mimo że posiadacie strare z lat 60