okawari 20.02.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam,chciałbym zapytać czy Ktoś używa pieca węglowego z kominem o średnicy 140?. Czy nie ma problemów z ciągiem? Mam właśnie dylemat, czy zostawić sobie taki komin, czy dobudować lub powiększyć obecny przewód dymny. Zakupiłem dom w stanie surowym i niestety zastałem tam tylko taki komin, przygotowany na kocioł gazowy, ale zastanawiam się, czy w przyszłości nie będę stosował ogrzewania węglowego. Czy warto cokolwiek przerabiać, czy może lepiej zostawić to co jest używając gazu, a w przyszłości i tak jakoś ten piecyk węglowy będzie funkcjonował? pozdrawiamWitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 20.02.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 W kominie nie ma wkładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.02.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Witam, chciałbym zapytać czy Ktoś używa pieca węglowego z kominem o średnicy 140?. Czy nie ma problemów z ciągiem? Mam właśnie dylemat, czy zostawić sobie taki komin, czy dobudować lub powiększyć obecny przewód dymny. Zakupiłem dom w stanie surowym i niestety zastałem tam tylko taki komin, przygotowany na kocioł gazowy, ale zastanawiam się, czy w przyszłości nie będę stosował ogrzewania węglowego. Czy warto cokolwiek przerabiać, czy może lepiej zostawić to co jest używając gazu, a w przyszłości i tak jakoś ten piecyk węglowy będzie funkcjonował? pozdrawiam Witek Piecyk może będzie funkcjonował, ale piec już nie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 20.02.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Komin 140mm jest za mały do pieca węglowego. Poza tym, aktualnie piece węglowe maja dość niską temperaturę spalin, więc punkt rosy może być w kominie. Kwasowa wilgoć w konsekwencji zagrażać będzie substancji budowlanej komina. Powinno instalowac się wkład kominowy, a komin 140mm nie nadaje się już do tego. Trzeba stawiać nowy komin o średnicy 200mm. Polecam kominy ceramiczne - link: http://www.kominkiikominy.pl/kominy-ceramiczne-promocja-5mb-komina-ceramicznego-r200mm,d651.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts