xlenka 20.02.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 (edytowane) Witam serdecznie! Liczę na Waszą pomoc a w szczególności osób, które robiły drenaż. Wybudowaliśmy dom parterowy cześciowo podpiwniczony ( piwnica zaznaczona na czerwono ). Pod piwnice był wykopany dół wysoki na 3 m. W tym dole panowie wybudowali piwnicę, ściana z bloczków w poprzek, styropian 10 cm. na zewnątrz zwykła folia. Ze względu na to, że w wykopie było sucho ekipa wszystkowiedząca doradziła, że drenaż jest zbędny. Dodam, że teren gliniasty. Poza tym działka jest ze spadkiem ( zaznaczony na zdjęciu ). Dół wokół piwnic został zasyany gruntem rodzimym i dom był dalej budowany. Gdy mury były już gotowe zaczęły się ulewy i w efekcie w piwnicy woda około 20 cm. Nie było jednak dachu i cała woda ze stropów zapierniczał po schodach do piwnicy. Dom przykryliśmy, wodę wypompowaliśmi i był spokój. Niestety w tym roku po pierwszych roztopach znów woda, jakieś 2 cm w dwóch miejscach. Po przeczytaniu różnych artykółów myślimy, że woda znajduje sobie ujście wokół piwnicy w zasypanej ziemi i przesiąka przez ściany, które są mokre. Mamy nadzieję, że drenaż by pomógł, ale nie wiemy jak go poprawnie wykonać. Czy wystarczy dać rury po bokach i od strony z której spływa woda? Nie trzeba by wtedy odkopywać ściany frontowej. Najbardziej nurtuje nas jak prawidłowo zrobić wykopy gdyż piwnica jest bardzo głęboka a reszta domu już nie. Będę wdzięczna za radi i proszę nie wspominać, że zrobiliśmy bląd, bo teraz to musztarda po obiedzie i wystarczą nam już nieprzespane noce.http://images43.fotosik.pl/648/7f09f6613b566a93med.jpg Edytowane 21 Lutego 2011 przez xlenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 22.02.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 można drenaż zrobić w dwóch etapach: 1) zrobić po ścianach zewnętrznych przy piwnicy ( na głębokości poniżej podłogi piwnicy) plus do tego 2-3 metry za obrys piwnicy oraz jeśli nie przyniesie to efektów to 2) trzeba objechać cały dom ( nie musi już być na głębokość piwnicy). Do drenażu można użyć rur drenarskich fi 50 i obsypać je żwirem - najlepiej dwoma frakcjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlenka 24.02.2011 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 można drenaż zrobić w dwóch etapach: 1) zrobić po ścianach zewnętrznych przy piwnicy ( na głębokości poniżej podłogi piwnicy) plus do tego 2-3 metry za obrys piwnicy oraz jeśli nie przyniesie to efektów to 2) trzeba objechać cały dom ( nie musi już być na głębokość piwnicy). Do drenażu można użyć rur drenarskich fi 50 i obsypać je żwirem - najlepiej dwoma frakcjami Chcemy zrobić drenaż wokół całego domu, tylko nie bardzo wiemy jak poprawnie go wykonać w miejscach gdzie jest różnica poziomu fundamentów. M jesiscu gdzie jest piwnica trzeba kopać na 2, 60 m a reszta domu na około 1 m.. Może wystarczyłoby jak na rysunku? http://images38.fotosik.pl/652/467e9f6b3e609d68med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 24.02.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 drenaż powinien być raczej zamknięty tzn dookoła budynku. Przejście z metra można wykonać następująco: w miejscu styku głebokości 2,6 i 1,0 m robi zejście z dużym spadkiem drenu, ale na częsci niepodpiwniczonej, tak aby jakiś 1 - 2m przed piwnicą był już dren na głębokości 2,6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 24.02.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 xlenka, Twój rysunek jest w porządku. Piszesz, że teren gliniasty, ja też mam podobny, miałem kopane pod dom i wg badań geologicznych nie było wody gruntowej, po wykopaniu dziury pod dom, na dnie wykopu widać było sączącą się wodę - podobno zdarza się to przy takim rodzaju gruntu. Ten schemat ochroni Cię przed wodą płynącą z góry, lecz Twój problem może dalej występować, jeśli woda sączy się spod powierzchni domu np na wysokości któregoś z dwóch pomieszczeń gospodarczych narysowanych ponad piwnicą...jak temu zaradzić to zbytnio nie wiem, może jakieś bardzo porządne izolacje części podpiwniczonej lub dreny wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xlenka 25.02.2011 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 A co myślicie o drenażu wykopanym ze dwa metry od budynku, ale za to w miejscach w których powinien być na głębokości około 1 m. zrobić go na 2 m.. Kierbud powiedział. że woda prawdodobnie podpływa pod budynkiem i płynie po ścianach piwnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drut5 09.03.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 tylko fundament xlenka na 2m też można położyć tylko trza go obsypać żwirem do poziomu 10cm powyżej fundamentu i ułożyć go na podsypce żwirowej kwestia ułożenia i uzyskania spadków na rurce drenażowej daje na wyjściu powiedzmy dodatkowe +20cm minimum a im głębiej kopiesz tym drożej do tego fajnie gdyby drenaż był z geowłókniną - utrudnia to zatykanie się go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rambler_ 10.03.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Miałem podobny problem. Też grunt gliniasty, też spadek terenu, do domu dorobiona piwnica i piętro nad piwnicą i domem i.... w piwnicy w mokre dni pojawiła się woda - nawet pół metra. Odkopałem cały dom do poziomu poniżej ław fundamentowych - zawinięta geowłóknina a w środek żwir, rura drenażowa fi 100 (ta czarna w otulinie) na każdej prostej rewizja, wykopałem studnię do której jest zrzut tej wody z drenu i od tej pory spokój. Najwyższy punkt rury drenażowej - ciut poniżej góry ławy fundamentowej - później już tylko leci w dół. Jeśli mimo drenażu będzie woda podchodziła w piwnicy to chyba zostają tylko dwa rozwiązania - dren wewnętrzny albo (i ja bym tak zrobił) cięższa robota - skuć podłogę, wybrać glinę na pół metra, wysypać żwirem na to chudziak i wylewka izolowana od chudziaka oczywiście (papa termozgrzewalna itd). Efekt powinien być taki, że jak woda z niższych warstw gliny będzie wyciskana w górę to po dotarciu do żwiru zacznie się rozchodzić w poziomie i POWINNA trafić do drenu opaskowego, więc piwnica powinna być sucha. Martwi mnie tylko czy na pewno trafi i czy nie trzeba jej będzie pomóc tam trafić np. wiercąc dziury (!!!!!!!) co parę metrów w fundamencie - nie znam się i nie wiem czy tak można - tylko gdybam.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts