pawelpiwowarczyk 20.02.2011 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Kupiłem metalowe rurki z przeznaczeniem na słupki ogrodzeniowe.Rurki są nowe.W jaki sposób zabezpieczyć je przed korozją i nadać im "godny" słupkom wygląd?Myślałem o jednokrotnym przemalowaniu podkładem antykorozyjnym (minią) a następnie pomalowaniu farbą docelową? Tylko jaką? Chlorokauczukiem? Cynkowanie i farba proszkowa, ze względu na cenę, nie wchodzą w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 21.02.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Twoja koncepcja jest bardzo rozsądna (jeśli kupisz gdzieś minię, w co wątpię, ale domyślam się, że chodzi o dowolną farbę antykorozyjną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 25.02.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Np. jakiś podkład i chlorokauczuk, ja tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bind 28.02.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 To jedno z lepszych rozwiązań. Najlepiej dobry podkład i chlorokauczuk. Ja osobiście cenie Stalochron Pilaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axlrose1 01.03.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Cynkowanie i farba proszkowa, ze względu na cenę, nie wchodzą w grę. Typowe tanie myślenie na krótką metę. Cynkowanie ogniowe jako podkład i zabezpieczenie antykorozyjne oraz farba proszkowa jako element dekoracyjny, tworzą warstwę ochronną na około 50 lat, tzn. przez ten czas nawet do tych słupków (ogrodzenia) nie podchodzisz, bo nie ma po co. Jednorazowy koszt ocynku i proszku podziel sobie na 50 lat i odpowiedz sobie, czy to jest drogie rozwiązanie na takiej przestrzeni czasu. Przy nawet cudnych farbach bezpośrednio na rdzę (jasne:P), gwarantuję, że minimum co 3 lata będziesz tę powłokę odswieżał, chyba że widok rdzy Tobie nie przeszkadza. Dla zainteresowanych dalszymi obliczeniami, podaję orientacyje koszty tych usług: cynkowanie ogniowe: około 1,80zł netto za kilogram wagi detalu, malowanie proszkowe w kolorach podstawowych (zielony,czarny) około 30zł netto/m2. Pozdawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 08.03.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 Cynkowanie ogniowe to fajna sprawa.......Ale jeśli chcesz to pomalować tradycyjnie, to poszukaj pdkładu alkidowego z fosforanem cynku, pomaluj nim 3 razy, na to emalię alkidową, też ze 3 razy i będziesz miał spokój na 15 lat. Pamiątaj tylko zebyś powierzchnię malowaną przetarł paperem ściernym i odtłuścił roztworem wodnym z detergentem albo acetonem (benzyny i większość rozpuszczalników zawierają tłuszcz). Farb nie kupuj w marketach, bo tam są produkty tylko dla naiwnych, poszukaj firm, które mają wyroby profesjonalne, one wcale nie są droższe niż market, zapewniam Cię, że warto poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejwwa 09.03.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Jeśli ma czas i pieniądze na malowanie to niech maluje. Kazdy ma swoje hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palkerson 17.03.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 miałem się nie wypowiadać ale jednak wcisnę swoje 2 grosze.... jakiś czas temu kupiłem około 300 słupków nowych i też zastanawiałem się nad podkładem i innymi rzeczami ... jednak jeśli słupek nie ma rdzy to nic nie stoi na przeszkodzie by polakierować go od razu chlorokauczukiem,..... ja tak zrobiłem i jestem zadowolony .. 0 rdzy i mam święty spokój a koszt to około 100 zł bo kilka puszek farby musiałem kupić ... wszystko polakierowałem pistoletem bo najważniejsze w tym wszystkim jest to by nie zostawić gołej blachy która zacznie rdzewieć i mamy święty spokój na wiele lat a na ile to nie wiem bo jak przyjdzie mi za 30 lat przelecieć słupki od nowa to nie będę płakał z tego powodu bo to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
void 26.03.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Typowe tanie myślenie na krótką metę. Cynkowanie ogniowe jako podkład i zabezpieczenie antykorozyjne oraz farba proszkowa jako element dekoracyjny, tworzą warstwę ochronną na około 50 lat, tzn. przez ten czas nawet do tych słupków (ogrodzenia) nie podchodzisz, bo nie ma po co. Jednorazowy koszt ocynku i proszku podziel sobie na 50 lat i odpowiedz sobie, czy to jest drogie rozwiązanie na takiej przestrzeni czasu. Przy nawet cudnych farbach bezpośrednio na rdzę (jasne:P), gwarantuję, że minimum co 3 lata będziesz tę powłokę odswieżał, chyba że widok rdzy Tobie nie przeszkadza. Dla zainteresowanych dalszymi obliczeniami, podaję orientacyje koszty tych usług: cynkowanie ogniowe: około 1,80zł netto za kilogram wagi detalu, malowanie proszkowe w kolorach podstawowych (zielony,czarny) około 30zł netto/m2. Pozdawiam serdecznie Cynkowanie ogniowe jest ok ale zostawia czasami "farfocle". Ten sam efekt uzyska się przy cynkowaniu elektrolitycznym + proszek. Ale jeżeli kolega ma czas... niech maluje. Palkerson: istnieje możliwość , że jak słupki nie były dobrze wytrawione/oczyszczone lakier zacznie się łuszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbo073 26.05.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 (edytowane) Kupiłem metalowe rurki z przeznaczeniem na słupki ogrodzeniowe. Rurki są nowe. W jaki sposób zabezpieczyć je przed korozją i nadać im "godny" słupkom wygląd? Myślałem o jednokrotnym przemalowaniu podkładem antykorozyjnym (minią) a następnie pomalowaniu farbą docelową? Tylko jaką? Chlorokauczukiem? Cynkowanie i farba proszkowa, ze względu na cenę, nie wchodzą w grę. Chlorokauczuki będą tutaj jak najbardziej dobrym wyborem , osobiście polecam ci którąś z tych dwóch farb [spam] Edytowane 18 Września 2017 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie_zapominajka 18.09.2017 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 (edytowane) No lepiej zabezpieczać, niż potem zastanawiać się nad tym, jak usuwać rdzę. Tu chyba najlepszą metodą byłoby wykorzystanie farby antykorozyjnej, oczywiście trzeba ją jeszcze odpowiednio dobrać, bo mają one różne właściwości i przeznaczenie. Warto o nich poczytać: , a jeszcze lepiej byłoby popytać specjalistów, albo też samodzielnie poszukać w sieci. Na pewno nie powinno to stanowić wielkiego problemu. Edytowane 17 Czerwca 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts