Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja jeszcze znów odnośnie podłogówki.nie ma się co zastanawiać.Moim zdaniem,tak sobie myśle,że dobrze zrobić na cały dół.Mam na myśli wiatrołap,kuchnie,salon,łazienke i pokój.Pisałam już,że własnie znajomi tak mają i teraz jak jest cieplej.To mają właczoną tylko w kuchni,salonie i łazience.pytalam czy jest sens robienia w takim razie w wiatrołapie.Mówią ze tak bo to się zimą przydaje.jak są mokre buty itp.historie.I nie mają na dole zadnych grzejników.U nas podłogówka będzie w tych samych pomieszczeniach.plus łazienka na górze.ale dodatkowo robimy grzejniki.

Pozdrawiam.

a więc znów w ferworze pracy. zazdroszczę pierwszego grilla na tarasie. można już się poczuć, jak w domu. u nas w projekcie jest mały taras półokrągły, ale chcę duży prostokątny i mam nadzieję, że taki będzie.

chyba Wam trochę popadało, bo widać wodę w domku. u nas deszcz przerwał kopanie pod fundamenty na dwa dni. ale dziś już kopią dalej.

pozdrawiam

tak patrze na zdjecia i jakos proboje sobie wyobrazic ten pokoj, moze jak wykonczycie to nie bedzie tak źle?jesli faktycznie zadne dziecko nie bedzie chcialo w nim mieszkac to nie ma sensu zeby sie w nim meczylo, trzeba lubic swoj pokoj :) tak jak piszesz najwyzej któres bedzia na dole, wydaje mi sie ze wygoda jest bardzo ważna, przecież dziecko większość czasu spędza w swoim pokoju, śpi, bawi, uczy się.....będzie dobrze :)

co do odpieluchowywania to u nas jest klopot, Lilka nie bardzo chce siadac na nocniku/kibelku, licze ze ww wakacje będziemy ja puszczać bez pieluchy na działce i pojdzie sprawniej

Prujecie do przodu, aż miło patrzeć. Na Twoim miejscu nie miałbym dylematu z tym mniejszym pokoikiem.

A wnęka z oknem- już tam widzę wypasione biurko (narożne) na kompa i mnóstwo półek na... coś tam.

Takie przytulisko- mnie się bardzo podoba.

P.S. sporo macie łopat na budowie ;)

Oj, chyba za bardzo demonizujesz ten pokoik - mnie się bardzo podoba (jak zresztą cały domek!!) , i właśnie ta wnęka jest idealna pod jakąś zabudowę tak j/w. :rolleyes: Zastanawiam się jednak, czy rzeczywiście konieczne jest tam okno dachowe? Ten pokoik jest mały, a okno wygląda na spore. Ten drugi jest większy a okno (takie same) ma wystarczyć. Trochę cienia chyba nie zaszkodzi?

Ja bym też podłogę na całym poddaszu zrobiła w jednym kolorze. Nie będzie brzydkiego odcięcia między korytarzem a pokojami, które optycznie jeszcze zmniejszyłoby powierzchnie. Listwy przypodłogowe chyba też w jak najbardziej zbliżonym kolorze. I jak zobaczyłam tą ścianę w przedpokoju to tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że tam powinno byś wieeelkie lustro, o którym pisałam już wcześniej. :wiggle:

W tym małym pokoju w tej wnęce przy oknie biurko tak jak na projekcie to kiepski pomysł.Bo jeśli dziecko będzie praworęczne to zasłoni sobie światło.No chyba ,że jest leworęczne to super pomysł.Ja jednak byłabym za łóżkiem w tamtym miejscu.Takim jednoosobowym.Jesli się zmieści.

Tak sobie jeszcze patrzę na Wasz projekt który teraz zamieściliście. Fajną opcją było by kiedyś zrobić góre tylko dla dzieci.Wyburzyć tą ścianke dzielącą ten jeden pokój.I byłaby super góra tylko dla dzieciarni,łazienka też tylko dla nich.Ale to tak na przyszłość.I zawsze można krzyknąć wieczorem "dzieciaki ! spać na góre" :)

A panele jasne to dobry wybór,nie zmniejszą wnętrza i kurzu tak na nich nie widać :)

kiedys planowalismy zrobic gore tylko dla dzieci, potem narodzil sie pomysl abysmy wszyscy na poddaszu mieli sypialnie, taka czesc domu tylko dla nas. Kto wie, moze za 10-15lat zejdziemy z mezem do pokoju na parterze ze swoja sypialnia, corce np oddamy nasz pokoj z garderoba a syn bedzie mial dwa mniejsze i z jednego zrobi sobie np silownie czy cos tam. Zobaczymy.

Z meblowaniem pokoju syna poczekamy i tez myslalam kiedys aby we wnece bylo lozko ale chyba jednak lepiej bedzie tam wstawic biurko.

W kazdym razie dzisiaj murarze deskuja nadal dach i pape beda pewnie klasc jutro. Tak wiec koniec stanu zero jutro lub w srode oraz podsumowanie calego budowania.

za miesiac wstawiamy okna (o ile w koncu na jakies sie zdecydujemy) i musimyumowic siez elektrykiem i hydraulikiem

ale u Was praca idzie że hoho.

mam propozycje.Pisałaś,że mikrofala na blat.A może zrobić piekarnik w słupku i nad piekarnikiem szafka na mikrofalówke.u mnie będzie takie rozwiązanie prawdopodobnie bo mamy obecnie mikrofalę więc nie chce mi się wydawać pieniezy na taką do zabudowy.A takie rozwiązanie jest dobre i nie traci się miejsca na blacie :)

tukan_kuchnie_23[1].jpg

tylko ze u nas nie ma gdzie zrobic takiego slupka.

Tzn nie mam pomyslu gdzie moglbym umiescic taki slupek z piekarnikiem i mikrofala aby sie jeszcze gdzies zmiescila kuchnia.

Jesli masz pomysl (lub ma ktos inny) jak mozna taka kuchnie urzadzic aby dalo rade wstawic wlasnie slupek z piekarnikiem i mikrofala oraz gdzie wcisnac kuchnie - niech napisze koniecznie! Kuchnia ma wymiary 235cm (sciana z oknem) na 240cm (ściana na przeciwko spizarni)

A może umieścicie mikrofalówkę w spiżarni? Ma tak Chester i my. Osobiście uważam, że to świetny pomysł. Poza tym, kuchnia w pchełce nie jest duża. Po umieszczeniu kuchenki, lodówki i zlewu (u nas jednokomorowy) pozostaje niewiele miejsca na blacie roboczym.

Zastanówcie się także na zlewem. Czy na pewno potrzebujecie dwukomorowy przy zmywarce? Pamiętaj także, że zlew wypada naprzeciwko okna - nie każda bateria umożliwi jego otwarcie.

witam, po obejrzeniu Państwa dziennika budowy spodobała się nam Państwa ekipa. Również wybraliśmy projekt Pchełka i na przyszłą wiosnę startujemy z budową po drugiej stronie Warszawy. Czy jest szansa na kontakt do ekipy murarskiej, która Państwu buduje, z góry dziękuję i pozdrawiam. Ewentualnie proszę o dane na maila [email protected] jeśli to możliwe.

hm..faktycznie będzie za mało miejsca na tej ścianie i na lodówke i na słupek z piekarnikiem.Można by to zrobić gdyby spizarni nie było.Ale pomysł z mikrofalówką w spizarce też jest dobry.Nie zastawicie sobie wtedy blatu.

Pisałaś o meblach na wysoki połysk.Jeśli mogę coś doradzić.Mi się strasznie podobają białe kuchnieByłam w dwóch domach gdzie jest właśnie taka kuchnia.Na białym mało co widać.Jak jest kolor ciemny to widać.Wiadomo każdą kuchnie ,szafkę trzeba co jakiś czas przecierać ale wbrew temu co się wydaje biała kuchnia jest mega praktyczna.

I jeszcze się odezwe co do mebli na nózkach w kuchni,nie ,nie i jeszcze raz nie.Teściowa tak miała.I dwa psy plus dwie wnuczki.Psom uciekały małe zabawki pod szafki ,dzieciom tak samo.Ciągle trzeba się było schylać i wszystko wyciągać o gromadzącym się tam kurzu nie wspomne.A ze to kuchnia to czasami znalazło się i jakieś jedzenia.Teściowa nalezy do porządnickich więc heja na kolanach i dzień w dzień jechała pod szafkami.Dla starszej osoby to niefajna sprawa.Ja sobie też kiepsko to wyobrazam gdybym miała co rusz schylać się i tarzać po ziemi.Kuchnia z cokołami to najlepsze co może byc.

:)

Może przesunąć kuchenkę do narożnika i obrócić o 45*- taka narożna kuchenka by wyszła.

Wtedy obok lodówki jest kawałek miejsca na słupek.

Inny pomysł, to zmniejszenie przejścia do salonu i może wtedy wygospodarowałoby się więcej miejsca.

Do tego by trzeba jednak wszystko zmierzyć i wtedy kombinować.

A najlepiej odwiedź temat kuchenny;) :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=142331

Edytowane przez DEZET

witam, po obejrzeniu Państwa dziennika budowy spodobała się nam Państwa ekipa. Również wybraliśmy projekt Pchełka i na przyszłą wiosnę startujemy z budową po drugiej stronie Warszawy. Czy jest szansa na kontakt do ekipy murarskiej, która Państwu buduje, z góry dziękuję i pozdrawiam. Ewentualnie proszę o dane na maila [email protected] jeśli to możliwe.

wysłałam przed chwilą do Ciebie prywatną wiadomość tu na forum.

na jakim jesteście etapie? macie już projekt kupiony? jakieś wstępne zmiany czy budujecie oryginalną Pchełkę?

może dopisz się do naszego Pchełkowego grona 'Grupa budująca Pchełki'

http://forum.muratordom.pl/group.php?discussionid=2688&pp=20&page=50&do=discuss

może jakoś ożywi się to forum, bo na razie mamw rażenie że pisze tam sama do siebie ;)

A może umieścicie mikrofalówkę w spiżarni? Ma tak Chester i my. Osobiście uważam, że to świetny pomysł. Poza tym, kuchnia w pchełce nie jest duża. Po umieszczeniu kuchenki, lodówki i zlewu (u nas jednokomorowy) pozostaje niewiele miejsca na blacie roboczym.

Zastanówcie się także na zlewem. Czy na pewno potrzebujecie dwukomorowy przy zmywarce? Pamiętaj także, że zlew wypada naprzeciwko okna - nie każda bateria umożliwi jego otwarcie.

w sumie dobry pomysl z ta mikrofalówka w spiżarni :) też tak pewni zrobimy!

co do zlewu to musimy to jeszcze przemysleć, bo fakt - duży, dwukomorowy zlew nie będzie tak często potrzebny. Albo dwu, z tym że jedna komora normalna a druga taka tyci tyci :)

a co do blatu to my planujemy dodatkowo lade miedzy kuchnia a salonem - taka odchodzaca na metr od sciany spizarni. co do kranu to wlasnie wiem, ze moze byc problem z oknem. Fajnie jakby znalazla sie taka bateria ktora bedzie i fajnie wygladac i np da sie ja pochylic aby okno otworzyc. bedziemy szukali!

hm..faktycznie będzie za mało miejsca na tej ścianie i na lodówke i na słupek z piekarnikiem.Można by to zrobić gdyby spizarni nie było.Ale pomysł z mikrofalówką w spizarce też jest dobry.Nie zastawicie sobie wtedy blatu.

Pisałaś o meblach na wysoki połysk.Jeśli mogę coś doradzić.Mi się strasznie podobają białe kuchnieByłam w dwóch domach gdzie jest właśnie taka kuchnia.Na białym mało co widać.Jak jest kolor ciemny to widać.Wiadomo każdą kuchnie ,szafkę trzeba co jakiś czas przecierać ale wbrew temu co się wydaje biała kuchnia jest mega praktyczna.

I jeszcze się odezwe co do mebli na nózkach w kuchni,nie ,nie i jeszcze raz nie.Teściowa tak miała.I dwa psy plus dwie wnuczki.Psom uciekały małe zabawki pod szafki ,dzieciom tak samo.Ciągle trzeba się było schylać i wszystko wyciągać o gromadzącym się tam kurzu nie wspomne.A ze to kuchnia to czasami znalazło się i jakieś jedzenia.Teściowa nalezy do porządnickich więc heja na kolanach i dzień w dzień jechała pod szafkami.Dla starszej osoby to niefajna sprawa.Ja sobie też kiepsko to wyobrazam gdybym miała co rusz schylać się i tarzać po ziemi.Kuchnia z cokołami to najlepsze co może byc.

:)

nie myslalam w ten sposob biorac pod uwage meble na nozkach... masz wiele racji, a my mamy dwojke dzieci i planujemy miec conajmniej jednego psa. Mysle ze jednak cokol zrobimy.

biale kuchnie na wysoki polysk i mi sie bardzo podobaja, mezowi juz nie. Moze gdyby zastosowac mix, czesc frontow biala czesc w innym kolorze. Bede probowala go przekonac bo juz widzialam kilka ciekawych rozwiazan.

Najwiekszy problem mamy chyba z plytkami bo tu juz w ogole nie wiemy co wybrac

Może przesunąć kuchenkę do narożnika i obrócić o 45*- taka narożna kuchenka by wyszła.

Wtedy obok lodówki jest kawałek miejsca na słupek.

Inny pomysł, to zmniejszenie przejścia do salonu i może wtedy wygospodarowałoby się więcej miejsca.

Do tego by trzeba jednak wszystko zmierzyć i wtedy kombinować.

A najlepiej odwiedź temat kuchenny;) :

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=142331

wydaje mi sie ze narozne kuchnie sa malo funkcjonalne, a bezposrednio piekarnik (nawet w slupku) przy lodowce to kiepski pomysl. Mysle ze zostanie pomysl z mikrofala w spizarni gdyz prawde powiedziawszy rzadko i tak z niej korzystamy :) ale dzieki za pomysly!