maartaa33 17.05.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Bardzo lubie wasz dzienniek b.także postaram się pomóc.Podsyłam kilka zdjęć gdzie jest kuchnia biało JAKAŚ.Więc można pogodzić to co podoba się Tobie i mężowi Na wielu zdjęciach w wielu kuchniach właśnie lodówka jest obok piekarnika w słupku więc to chyba nie jest przeszkoda.Myśle,że teraz są takie rozwiązania,że można stawiać te dwa sprzęty obok siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maartaa33 17.05.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maartaa33 18.05.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 jeszcze się udziele co do baterii w kuchni żeby nie sprawiała problemu to może warto zrobić zlew nie tak całkiem na środku przy oknie ale blisko ścianki od spizarni.Taki z jedną komorą a druga częśc na ociekacz czy jak to tam fachowo.I baterie dać blisko ścianki (od spizarni)nie tak jak się robi na srodku.A jakie okno planujecie??całe czy dzielone na pół?? i jak całe to otwierane na spizarnie?? i chyba niższa bateria byłaby bardziej praktyczna bo by się wodą nie chlapało na okno i wszędzie dookoła.Są fajne niskie baterie a do garów większych można kupić baterie z wyciąganą wylewką co ułątwia użytkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 18.05.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 gratuluje stanu SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 18.05.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Mysle ze zostanie pomysl z mikrofala w spizarni gdyz prawde powiedziawszy rzadko i tak z niej korzystamy ale dzieki za pomysly! my tez mikrofale bedziemy miec w spizarce bo rzadko korzystamy- dobry pomysl bo nie zajmuje miejsca w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 18.05.2012 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 maartaa33 , dzieki za zdjecia tu mi sie podoba ta sciana z trzema wnekami i downlightami - moze cos takiego sobie przy kominku zrobimy. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=116392&d=1337285671 a co do kuchni to bardzo nam sie spodobala ta: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=116385&d=1337284028 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=116386&d=1337284043 tzn fajna jest ta lada, tez bedziemy mieli lade to moze podobna sobie zrobimy i fajne jest ze m.in. dolne szafki sa w kolorze ramy okna. Byc moze wykorzystamy cos takiego u siebie tylko ze w ciemniejszym kolorze. Chcemy ciemno brazowe okna z dwoch stron i moze tez takie kuchenne meble + biale u gory. Moze jedynie nie do konca pasuje mi ten brazowy pasek u gory pod downlightami i chyba jednak polozylabym jakis kolor na scianie (plytki) ale nie jestem przekonana do konca. Bedziemy mieli na 99% jasna podloge/panele i nie wiem czy dodatkowy kolor bedzie pasowal. Moze jakis delikatny jasny wzor, albo te scienne aluminiowe panele o ktorych wczesniej wspominalam. a jak myslicie, jasna podloga i ciemne drzwi - rama okna lepsza ciemna czy jasna? Moim zdaniem musza okna byc w kolorze drzwi, ale moze jednak lepiej do jasnej podlogi dac biale okna od srodka tylko co z drzwiami (jasnych nie chcemy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 20.05.2012 00:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2012 troszke sie dzisiaj dzialo (19.05. sobota) po pierwsze: bylismy na spotkaniu z facetem od hydrauliki. Ma nam zrobic wycene i odezwac sie jakos w przyszlym tygodniu. prawdopodobnie go wezmiemy, 3-4dni i bedzie po sprawie (po tynkach, przed wylewkami przyjdzie) po drugie: wczoraj i dzisiaj rozmawialismy z elektrykami. Jutro ma przyjsc trzeci, ale pewnie wezmiemy tego dzisiejszego. Punkt liczy z materialami po 60zl z czego punkt to np gniazko (z puszka) lub swiatlo (wlacznik, puszka, zarowka) i nie wezmie za podlaczenie skrzynki a ten wczorajszy chce dodatkowo za to 1000 - 1500zł. po trzecie: juz wiemy na 99% jakie chcemy panele (jasne) po czwarte: już wiemy na 99% jakie chcemy meble do kuchni (mamy juz nawet wstepnie wybrane) (białe z czarnymi szybami) po piate: w tym tygodniu zamawiamy okna, bo juz na 99% zdecydowalismy sie na firme (drutex iglo5 brazowe z obu stron) po szoste: zdecydowalismy sie na razie nie robic kominka w salonie a kase przeznaczyc na cos potrzebniejszego, pilniejszego po siodme: na 100% bedziemy teraz robic kociol na wegiel i drzewo w garazu (moze za pol roku bedzie gaz ziemny, moze pozniej, a kociol zostanie jako alternatywa albo bedziemy grzac jednym i drugim) po osme: bedzie jednak podlogowka w obu lazienkach i moze w wiatrolapie. Reszta pomieszczen posiadac bedzie grzejniki moze o czyms jeszcze zapomnialam, ale to chyba najwazniejsze jej, jestem mega szzesliwa i mzoe z tynkami nie bedziemy musieli czekac 3miesiecy wiec i przeprowadzka moze bedzie wczesniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 22.05.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Chociaż daleko mam do meblowania (jakieś dwa lata:D) to ostatnio odwiedziłam salon meblowy z kuchniami. Bardzo podobają mi się kuchnie na wysoki połysk, ale raczej kolorowe, a nie białe. Białe są ładne, ale coraz więcej osób je ma. Pani w salonie powiedziała, że sobie by białej nie wybrała, bo właśnie widać wszystko co kapie (sok, zupa i inne kolorowe jedzonko). Poza tym pytałam, czy na lakierowanych frontach nie widać odcisków paluchów. Pokazała, że nie (sama pomacałam i nic), trzeba tylko jakimś płynem smarować od czasu do czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 22.05.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Gratulacje oczywiście SSO. Pięknie się prezentuje Pchełka z dachem. A jak przyjdzie blachodachówka, to już w ogóle będzie super. Mały pokoik z wnęką - spoko. Trochę pokombinujesz i jakoś urządzisz. A dzieci póki co za małe, żeby wybrzydzać. To jakie dalsze plany? Za co się teraz bierzecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 22.05.2012 23:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 dzięki max-maniacy! obecnie to czekamy na drugą transze z banku (dziś zawieźliśmy wniosek, złożyliśmy podpisy, kasa ma być do tygodnia czasu) poza tym wybieramy i umawiamy fachowców oraz planujemy. w planach jest: elektryka, okna, tynki, hydraulika i wylewki tzn dzisiaj był u nas czwarty elektryk, zdecydowaliśmy się na Pana nr trzy tzn jutrom jeszcze musimy zadzwonić i dopytać czy faktycznie może zacząć już w tą sobotę (dwie soboty i by było skończone, robiłby z kumplem). Z mężem obecnie chodzimy z kreda po domu i zaznaczamy gdzie chcemy gniazdka, włączniki, kinkiety itd. ofertę na okna mamy mieć jutro, dziś Pan był pomierzyć otwory, bierzemy Drutex iglo5 brązowe - do 20dni roboczych i okienka będę u nas, firma od razu je zamontuje (czyli okna na koniec czerwca) potem polecimy z tynkami, jest taki upał że raczej nie będziemy czekać 3miesięcy jak planowaliśmy na początku czyli do połowy sierpnia tylko jakoś na lipiec się umówimy. Wybór tynkarza jeszcze przed nami hydraulika. Byliśmy w sobotę na rozmowie, zostawiliśmy projekt, powiedzieliśmy co chcemy i czekamy teraz na ofertę (ma być w tym tygodniu) - facet mówi że hydraulikę robią po tynkach co nas trochę zaskoczyło, ale może teraz tak się robi. W każdym razie jeśli się zdecydujemy na tych fachowców to ustalimy termin pewnie na sierpień. Zaraz po hydraulice pójdzie wylewka Myślę, że gdzieś w między czasie pojawią się też drzwi, wykopanie studni i szamba (studnia i szambo to nawet jakoś niebawem:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 23.05.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 hej danonki, jeśli chodzi o okno to moim zadniem ten wymiar powinien byc ( wg mnie ladniej wygląda) niedzielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow79 24.05.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 (edytowane) Troszkę kasy wam już poszło ,nam udało się trochę taniej obrobić poszło narazie na budowę 124000zł w tym dach z dachówki ceramicznej Creaton ,nadbitka okna zewnętrzne z roletami na dole,dodatkowe 3 okna dachowe velux ,instalacja elektryczna gotowa,instalacja odkurzacza centralnego ,plus ok 6000zł przyłącza ;gaz (1800zł) przyłącze prąd(1750zł) woda 3000zł.Ławy kopaliśmy i zbroiliśmy sami tak samo strop do ścian i dachu była ekipa.W przyszły tygodniu ma przyjść ekipa do tynków ,a później będziemy ocieplać podłogę, rozkładać rurki do podłogówki i przyjadą lać wylewkę anhydrytowa.Budujemy się już teoretycznie 2,5roku pewnie drugie tyle zejdzie ale wychodzimy z założenia lepiej budować 5lat niż 25 spłacać. Edytowane 24 Maja 2012 przez markow79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 25.05.2012 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 (edytowane) racja z tym '5lat niż 25 spłacać', ale to tez zależy od sytuacji danej osoby/ rodziny my musimy się jak najszybciej wprowadzić do naszej pchełki, gdyż albo będziemy wynajmować coś do tego czasu (a to u nas kasa ok 1500, więc tyle co miesięczna rata kredytu) albo musielibyśmy mieszkać po rodzinie. Już teraz rok czasu korzystamy z uprzejmości mojej siostry i jej męża. Oddali nam dwa pokoje w których mieszkamy z naszymi dziećmi, ale jak można się domyśleć - łatwo nie jest dla obu rodzin. Kasy sporo poszło, bo my akurat nie znamy się aż tak dobrze na murarce, nie wiedzielibyśmy jak kopać ławy, zbroić i to samo ze stropem. Wszystko musiała robić ekipa. U nas dach sporo kosztował, gdyż mieliśmy pełne deskowanie, a przy dachówce się chyba tego nie robi. Zobaczymy jak teraz będzie, ile kasy poleci. Na razie w tym drugim etapie poszło 650zł na materiały elektryczne + niecałe 3tys zaliczki na okna. Podłogówki poza łazienkami nie będzie, odkurzacza centralnego raczej też nie (no mój mąż nie da się przekonać :/). Dajecie styropian na podłogę w garażu? My zamierzamy dac cienką warstwę i zastanawiam się czy ktoś jeszcze tak zrobił/ robi. Edytowane 25 Maja 2012 przez Danonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 25.05.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 danonki my dajemy 10cm w garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 25.05.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Hej! Ja też mam zamiar dawać, ale ok 5cm styropianu. Niektórzy twierdzą, że bez ocieplenia można "ogrzać" garaż z gruntu, ale myślę, że trzeba wtedy ocieplać strop, bo ciepło ucieknie przez dach, więc to trochę kasy by pochłonęło, a oszczędności żadnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelkokosz 30.05.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Przepraszam, że się wtrącam ale gdzie Danonki tak się spieszycie....pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł a nie przy budowaniu domu...dajcie tej konstrukcji trochę odpocząć....nie jestem super specem ale z tego co wiem chemii i fizyki budowli się nie oszuka, u siebie czekaliśmy około 7 miesięcy ze stanem surowym otwartym a i tak uważam że to trochę za szybko...konstrukcja musi trochę odstać ....i uprzedzę wasze pytanie: ja też miałem dosyć dziwną sytuację mieszkaniową ( życie z teściami pod jednym dachem )) ale zacisnąłem zęby i dałem radę ).....i życzę powodzenia w dalszych pracach bo wiem, że wykończeniówka to jest dopiero czad ( finansowy i psychiczny )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 31.05.2012 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Witaj pawelkokosz,faktycznie troszkę się śpieszymy i to chodzi o tą sytuacje mieszkaniową. No cóż... konsultowaliśmy się z paroma osobami i jest realna szansa aby się wprowadzić bez problemów jeszcze w tym roku. Jak będzie - okaże się. W każdym razie wiemy o ryzyku pękających ścian itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 01.06.2012 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 no no zycze Wam abyscie zamieszkali jak najszybciej my tez mielismy takie lany ale chyba wszystko sie przeciagnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janiseya 07.06.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Witam,Pchełka prezentuje się super. Jakbym nie wiedziała, że to nieduży domek z wyglądu robi wrażenie całkiem sporego. Z jakiego programu korzystasz do planowania wnętrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maldarec 08.06.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Fajnie widzieć takie postępy i uśmiechy na waszych twarzach Ekipa naprawdę porządna, moja zostawiła taki bałagan, że przez tydzień po nich sprzątaliśmy. Uważam, że dobrze rozmieściliście pokoje na poddaszu, wyglądają całkiem funkcjonalnie, nawet ten mniejszy pokój z wnęką, a to jest bardzo ważne w użytkowaniu. Co do okna w pokoju z wnęką to zrobiłabym dwuskrzydłowe, łatwiej będzie otworzyć i koniecznie kwaterę uchylną. Z zewnątrz Pchełka też się świetnie prezentuje i nie wygląda na taką małą. Styropian w garażu na posadzce połóżcie koniecznie może być i 5 cm ale musi być i dobrze jest też ocieplić ścianą garażu przylegająca do budynku np. 2 cm styropianu. My mamy taki pokój od garażu, który miał być ocieplony 2 styropianu ale nie daliśmy go i w zimie trudno było dogrzać ten pokój (teraz dołożymy ten styropian w jesieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts