Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

17824_DSC07526[1].jpg 17290_DSC07344[1].jpg 17290_1_DSC07344[1].jpg 14865_3_kuchnia_1[1].jpg 14865_1_kuchnia_1[1].jpg

Bardzo lubie wasz dzienniek b.także postaram się pomóc.Podsyłam kilka zdjęć gdzie jest kuchnia biało JAKAŚ.Więc można pogodzić to co podoba się Tobie i mężowi :)

Na wielu zdjęciach w wielu kuchniach właśnie lodówka jest obok piekarnika w słupku więc to chyba nie jest przeszkoda.Myśle,że teraz są takie rozwiązania,że można stawiać te dwa sprzęty obok siebie :)

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeszcze się udziele co do baterii w kuchni :) żeby nie sprawiała problemu to może warto zrobić zlew nie tak całkiem na środku przy oknie ale blisko ścianki od spizarni.Taki z jedną komorą a druga częśc na ociekacz czy jak to tam fachowo.I baterie dać blisko ścianki (od spizarni)nie tak jak się robi na srodku.A jakie okno planujecie??całe czy dzielone na pół?? i jak całe to otwierane na spizarnie??

i chyba niższa bateria byłaby bardziej praktyczna bo by się wodą nie chlapało na okno i wszędzie dookoła.Są fajne niskie baterie a do garów większych można kupić baterie z wyciąganą wylewką co ułątwia użytkowanie :)

maartaa33 , dzieki za zdjecia :)

tu mi sie podoba ta sciana z trzema wnekami i downlightami - moze cos takiego sobie przy kominku zrobimy.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=116392&d=1337285671

a co do kuchni to bardzo nam sie spodobala ta:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=116385&d=1337284028

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=116386&d=1337284043

tzn fajna jest ta lada, tez bedziemy mieli lade to moze podobna sobie zrobimy i fajne jest ze m.in. dolne szafki sa w kolorze ramy okna. Byc moze wykorzystamy cos takiego u siebie tylko ze w ciemniejszym kolorze. Chcemy ciemno brazowe okna z dwoch stron i moze tez takie kuchenne meble + biale u gory. Moze jedynie nie do konca pasuje mi ten brazowy pasek u gory pod downlightami i chyba jednak polozylabym jakis kolor na scianie (plytki) ale nie jestem przekonana do konca. Bedziemy mieli na 99% jasna podloge/panele i nie wiem czy dodatkowy kolor bedzie pasowal. Moze jakis delikatny jasny wzor, albo te scienne aluminiowe panele o ktorych wczesniej wspominalam.

a jak myslicie, jasna podloga i ciemne drzwi - rama okna lepsza ciemna czy jasna? Moim zdaniem musza okna byc w kolorze drzwi, ale moze jednak lepiej do jasnej podlogi dac biale okna od srodka tylko co z drzwiami (jasnych nie chcemy).

troszke sie dzisiaj dzialo (19.05. sobota)

po pierwsze: bylismy na spotkaniu z facetem od hydrauliki. Ma nam zrobic wycene i odezwac sie jakos w przyszlym tygodniu. prawdopodobnie go wezmiemy, 3-4dni i bedzie po sprawie (po tynkach, przed wylewkami przyjdzie)

po drugie: wczoraj i dzisiaj rozmawialismy z elektrykami. Jutro ma przyjsc trzeci, ale pewnie wezmiemy tego dzisiejszego. Punkt liczy z materialami po 60zl z czego punkt to np gniazko (z puszka) lub swiatlo (wlacznik, puszka, zarowka) i nie wezmie za podlaczenie skrzynki a ten wczorajszy chce dodatkowo za to 1000 - 1500zł.

po trzecie: juz wiemy na 99% jakie chcemy panele (jasne)

po czwarte: już wiemy na 99% jakie chcemy meble do kuchni (mamy juz nawet wstepnie wybrane) (białe z czarnymi szybami)

po piate: w tym tygodniu zamawiamy okna, bo juz na 99% zdecydowalismy sie na firme (drutex iglo5 brazowe z obu stron)

po szoste: zdecydowalismy sie na razie nie robic kominka w salonie a kase przeznaczyc na cos potrzebniejszego, pilniejszego

po siodme: na 100% bedziemy teraz robic kociol na wegiel i drzewo w garazu (moze za pol roku bedzie gaz ziemny, moze pozniej, a kociol zostanie jako alternatywa albo bedziemy grzac jednym i drugim)

po osme: bedzie jednak podlogowka w obu lazienkach i moze w wiatrolapie. Reszta pomieszczen posiadac bedzie grzejniki

moze o czyms jeszcze zapomnialam, ale to chyba najwazniejsze :)

jej, jestem mega szzesliwa i mzoe z tynkami nie bedziemy musieli czekac 3miesiecy wiec i przeprowadzka moze bedzie wczesniej :D

Chociaż daleko mam do meblowania (jakieś dwa lata:D) to ostatnio odwiedziłam salon meblowy z kuchniami. Bardzo podobają mi się kuchnie na wysoki połysk, ale raczej kolorowe, a nie białe. Białe są ładne, ale coraz więcej osób je ma. Pani w salonie powiedziała, że sobie by białej nie wybrała, bo właśnie widać wszystko co kapie (sok, zupa i inne kolorowe jedzonko). Poza tym pytałam, czy na lakierowanych frontach nie widać odcisków paluchów. Pokazała, że nie (sama pomacałam i nic), trzeba tylko jakimś płynem smarować od czasu do czasu.

Gratulacje oczywiście SSO. Pięknie się prezentuje Pchełka z dachem. A jak przyjdzie blachodachówka, to już w ogóle będzie super. Mały pokoik z wnęką - spoko. Trochę pokombinujesz i jakoś urządzisz. A dzieci póki co za małe, żeby wybrzydzać.

To jakie dalsze plany? Za co się teraz bierzecie?

dzięki max-maniacy!

obecnie to czekamy na drugą transze z banku (dziś zawieźliśmy wniosek, złożyliśmy podpisy, kasa ma być do tygodnia czasu)

poza tym wybieramy i umawiamy fachowców oraz planujemy.

w planach jest:

elektryka, okna, tynki, hydraulika i wylewki :)

tzn dzisiaj był u nas czwarty elektryk, zdecydowaliśmy się na Pana nr trzy :D tzn jutrom jeszcze musimy zadzwonić i dopytać czy faktycznie może zacząć już w tą sobotę (dwie soboty i by było skończone, robiłby z kumplem). Z mężem obecnie chodzimy z kreda po domu i zaznaczamy gdzie chcemy gniazdka, włączniki, kinkiety itd.

ofertę na okna mamy mieć jutro, dziś Pan był pomierzyć otwory, bierzemy Drutex iglo5 brązowe - do 20dni roboczych i okienka będę u nas, firma od razu je zamontuje (czyli okna na koniec czerwca)

potem polecimy z tynkami, jest taki upał że raczej nie będziemy czekać 3miesięcy jak planowaliśmy na początku czyli do połowy sierpnia tylko jakoś na lipiec się umówimy. Wybór tynkarza jeszcze przed nami

hydraulika. Byliśmy w sobotę na rozmowie, zostawiliśmy projekt, powiedzieliśmy co chcemy i czekamy teraz na ofertę (ma być w tym tygodniu) - facet mówi że hydraulikę robią po tynkach co nas trochę zaskoczyło, ale może teraz tak się robi. W każdym razie jeśli się zdecydujemy na tych fachowców to ustalimy termin pewnie na sierpień.

Zaraz po hydraulice pójdzie wylewka

Myślę, że gdzieś w między czasie pojawią się też drzwi, wykopanie studni i szamba (studnia i szambo to nawet jakoś niebawem:))

Troszkę kasy wam już poszło ,nam udało się trochę taniej obrobić poszło narazie na budowę 124000zł w tym dach z dachówki ceramicznej Creaton ,nadbitka okna zewnętrzne z roletami na dole,dodatkowe 3 okna dachowe velux ,instalacja elektryczna gotowa,instalacja odkurzacza centralnego ,plus ok 6000zł przyłącza ;gaz (1800zł) przyłącze prąd(1750zł) woda 3000zł.Ławy kopaliśmy i zbroiliśmy sami tak samo strop do ścian i dachu była ekipa.W przyszły tygodniu ma przyjść ekipa do tynków ,a później będziemy ocieplać podłogę, rozkładać rurki do podłogówki i przyjadą lać wylewkę anhydrytowa.Budujemy się już teoretycznie 2,5roku pewnie drugie tyle zejdzie ale wychodzimy z założenia lepiej budować 5lat niż 25 spłacać. Edytowane przez markow79

racja z tym '5lat niż 25 spłacać', ale to tez zależy od sytuacji danej osoby/ rodziny :)

my musimy się jak najszybciej wprowadzić do naszej pchełki, gdyż albo będziemy wynajmować coś do tego czasu (a to u nas kasa ok 1500, więc tyle co miesięczna rata kredytu) albo musielibyśmy mieszkać po rodzinie. Już teraz rok czasu korzystamy z uprzejmości mojej siostry i jej męża. Oddali nam dwa pokoje w których mieszkamy z naszymi dziećmi, ale jak można się domyśleć - łatwo nie jest dla obu rodzin.

Kasy sporo poszło, bo my akurat nie znamy się aż tak dobrze na murarce, nie wiedzielibyśmy jak kopać ławy, zbroić i to samo ze stropem. Wszystko musiała robić ekipa. U nas dach sporo kosztował, gdyż mieliśmy pełne deskowanie, a przy dachówce się chyba tego nie robi. Zobaczymy jak teraz będzie, ile kasy poleci.

Na razie w tym drugim etapie poszło 650zł na materiały elektryczne + niecałe 3tys zaliczki na okna. Podłogówki poza łazienkami nie będzie, odkurzacza centralnego raczej też nie (no mój mąż nie da się przekonać :/).

Dajecie styropian na podłogę w garażu? My zamierzamy dac cienką warstwę i zastanawiam się czy ktoś jeszcze tak zrobił/ robi.

Edytowane przez Danonki

Przepraszam, że się wtrącam ale gdzie Danonki tak się spieszycie....pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł a nie przy budowaniu domu...dajcie tej konstrukcji trochę odpocząć....nie jestem super specem ale z tego co wiem chemii i fizyki budowli się nie oszuka, u siebie czekaliśmy około 7 miesięcy ze stanem surowym otwartym a i tak uważam że to trochę za szybko...konstrukcja musi trochę odstać ....i uprzedzę wasze pytanie: ja też miałem dosyć dziwną sytuację mieszkaniową ( życie z teściami pod jednym dachem :))) ale zacisnąłem zęby i dałem radę :)).....i życzę powodzenia w dalszych pracach bo wiem, że wykończeniówka to jest dopiero czad ( finansowy i psychiczny :)))

Witaj pawelkokosz,

faktycznie troszkę się śpieszymy i to chodzi o tą sytuacje mieszkaniową. No cóż... konsultowaliśmy się z paroma osobami i jest realna szansa aby się wprowadzić bez problemów jeszcze w tym roku. Jak będzie - okaże się. W każdym razie wiemy o ryzyku pękających ścian itd.

Fajnie widzieć takie postępy i uśmiechy na waszych twarzach :-) Ekipa naprawdę porządna, moja zostawiła taki bałagan, że przez tydzień po nich sprzątaliśmy. Uważam, że dobrze rozmieściliście pokoje na poddaszu, wyglądają całkiem funkcjonalnie, nawet ten mniejszy pokój z wnęką, a to jest bardzo ważne w użytkowaniu. Co do okna w pokoju z wnęką to zrobiłabym dwuskrzydłowe, łatwiej będzie otworzyć i koniecznie kwaterę uchylną. Z zewnątrz Pchełka też się świetnie prezentuje i nie wygląda na taką małą. Styropian w garażu na posadzce połóżcie koniecznie może być i 5 cm ale musi być i dobrze jest też ocieplić ścianą garażu przylegająca do budynku np. 2 cm styropianu. My mamy taki pokój od garażu, który miał być ocieplony 2 styropianu ale nie daliśmy go i w zimie trudno było dogrzać ten pokój (teraz dołożymy ten styropian w jesieni :-)