Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czemu?

uważasz że takie ciemne listwy nie będą zupełnie pasowały?

wiem, że czasem się robi pod kolor okien i drzwi wewnętrznych (wtedy ta listwa tak jakby łączy się z ramką od drzwi i tworzy taką jakby spójna całość).

Myślałam ze będzie ciekawie to wyglądało, ale może teraz jest to już 'nie modne'... no i chcieliśmy takie troszkę nowoczesne wnętrze

no nie wiem, muismy to jeszcze przemyśleć :)

ładne są takie np proste z MDF, ale nawet nie wiem czy występują inne jak białe - bo takie np na necie widziałam - no i jednak listwy gdzie można schować kable też by były praktyczne a tu już chyba tylko z pvc - czy się mylę?

a prace...

czekamy az wyschna wylewki i lecimy z panelami, terakota, malowaniem scian, wieszaniem grzejnikow (wszystko na parterze)

gdzies w miedzy czasie bedzie montaz parapetow, podwieszanego sedesu, drzwi wejściowych, garażowych

pozniej meble kuchenne i lazienkowe, drzwi wewnetrzne

wykanczanie tak aby mozna sie bylo wprowadzic (parter)

na jesieni robimy ocieplanie domu z zewnatrz i elewacje.

poddasze na razie zostaje nie ruszane, nie ocieplamy dachu ani nie robimy blachodachowki. Czekamy z tym do wiosny 2013 (kasa)

byc moze o czyms zapomnialam wspomniec, ale ogolny zaras jest :)

Edytowane przez Danonki

wow. jakiś czas mnie tu nie było, a tu takie postępy. fajnie oglądać, jak się domek zmienia w tak expresowym tempie (zwłaszcza, że u nas tempo będzie raczej żółwie:rolleyes:). no ale coś za coś.

ładne panele. co do jasnej podłogi to masz zupełną rację. w brew pozorom jest najłatwiejsza do utrzymania w czystości. aktualnie w mieszkaniu mam ciemną podłogę i trafia mnie jaśnisty... każdą stopę widać, nie mówiąc o łapach kota. w ogóle to bardzo podobają mi się płytki takie z połyskiem, jasne oczywiście i takie chciałabym mieć.

co do listw to myślę, że dobrze mogą wyglądać właśnie w innym kolorze niż podłoga. ostatnio widziałam do jasnej podłogi szarą listwę, a w jakiejś gazetce też do beżowych płytek listwę w kolorze ciemnej deski drewnianej. i też fajnie wyglądało. tak jak ułożyłaś te kilka paneli, to połóż też kawałek jakiejś listewki w takim kolorze jak chcesz i zobaczysz, jak to wygląda.

pozdrawiam

Macie bardzo ładne panele. Mamy z tej firmy Dąb Castle w mieszkaniu, gdzie są od pięciu lat intensywnie używane i sprawują się wzorowo - wytrzymały kilka awarii wodnych jak na panele przeszły je całkiem nieźle. Nasz kolor w utrzymaniu czystości jest idealny :p

Jeżeli chodzi o kolor listwy to wydaje mi się, że do waszej jasnej podłogi listwa w kolorze drzwi może bardzo ładnie wyglądać, tak elegancko, pod warunkiem, że ściany będą koloru jasnego, zbliżonego tonacją do podłogi.

Pisałaś, że niektóre ściany będą w żywych intensywnych kolorach - w tych pomieszczeniach radziłabym neutralne listwy w kolorze podłogi.

Pozdrawiam i regularnie tu zaglądam :lol2:

PS: Tutaj jest kilka zdjęć takich pomieszczeń

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171884-Koniczynkowe-komentarze/page114

• 2 weeks później...

Dawno mnie u Was nie było. Wpadłam dziś i doznałam szoku ile już zrobiliście :cool: Jak uroczo wygląda teraz pchełka :jawdrop:

Mam pytanie dotyczące paneli: dlaczego według Ciebie panele bez fugi są lepsze. Bardzo mi się podobają wizualnie te z fugą, ale może są niepraktyczne albo mają jakieś inne wady. Podpowiedz swoje spostrzeżenia. Też uważam, że takie panele jak wybrałaś są bardzo praktyczne, a i kolor ciekawy :yes:

Panele to Kronopol z linii Essential Line dąb husky.

Nie uważam że panele bez fug są lepsze :) pewnie gdybyśmy znaleźli panele z fugą co kolor i cena by nam odpowiadała to takie wzięlibyśmy. Kupiliśmy jednak te i w sumie doszliśmy do wniosku że będzie ładniej niż z fugami :) tyle, to tylko nasze takie wizualne spostrzeżenia.

Listwę pewnie zrobimy pod kolor paneli. Parapety też będą ciemne więc stwierdziliśmy, że może za dużo będzie tych ciemnych elementów w sumie na niezbyt dużej powierzchni. Listwy białe też mi się podobają, ale co ostatecznie wybierzemy... pewnie wyjdzie jak ze wszystkim na spontanie ;) dziękujemy wszystkim za rady i opinie!

i dziękjujemy za odwiedziny!

!0 tys. PLN za elektrykę...rzeczywiście trochę drogo....ja za swój dom ( 215 m2, druga część domu będzie częścią usługową czyli tak naprawdę dwie instalacje ) zapłaciłem coś pod 9 tys. ( materiał plus robocizna ), a punktów mam chyba nawet za dużo....druga rzecz to wylewanie podłóg, w moim regionie ( Szczecin i okolice ) cena to około 20 PLN....trzecia rzecz to nie rezygnujcie z ogrzewania podłogowego zwłaszcza w korytarzu wejściowym lub wiatrołapie, sprawdza się wyśmienicie zwłaszcza w zimie, kiedy banda zaśnieżonych dzieciaków do nas wpada i po paru minutach jest powódź w korytarzu, po czym mija 5 minut i tylko trochę piachu pozostaje..super sprawa...polecam...ale chyba widzę, że już wszystko wylane, to już po ptokach...a tak poza tym całkiem przyjemny domek....miłego mieszkania...

pawelkokosz, na podłogówke już za późno, wylewki skończone.

Damy radę bez niej :) tyle lat się mieszkało bez podłogówki w domu rodzinnym jednym, potem w drugim, później w blokach i tragedii nie było. Może ta woda i blotko na podłogdze przeszkadząło, ale to ściera, mop i juz po sprawie. Zima nie trwa wiecznie ;) z tych samych powodow zrezygnowalismy z bidetu. JA wiem ze teraz modne i wygodne sa podlogowki, bidety i inne fajne bajery, ale nie jest to mus bez ktorego nie da sie zyc :)

mysle, ze nasz domek bedzie na tyle dobrze zaizolowany, cieply, panele na podlodze, ze jakos mocno sie braku podlogowki nie odczuje. Moze szkoda lazienek, ale nie sa one duze, mozna rzucic zawsze recznik, albo polozyc fikusny dywanik lazienkowy. Damy rade :D

najwazniejsze ze do przodu i mysle ze realna jest rpzeprowadzka w pazdzierniku :D 6-7miesięcy od wbitej pierwszej łopaty w ziemię

tzn jesli wszystko pojdzie z planem to przeprowadzka odbedzie sie w pazdzierniku :)

my i tak na razie chcemy zrobic minimum aby moc mieszkac, a reszte bedziemy robic stopniowo.

Teraz wejdziemy z naszymi starymi meblami (poza kuchnia i lazienka) i nie bedziemy szalec z wykonczeniowka.

Mysle ze z czasem bedzie sie wymienialo meble, robilo jakies fajne fikusne rzeczy itd.

Oczywiscie mam na mysli parter, bo poddasze w chwili obecnej nie bedzie uzywane, wiec nic z wykonczeniowki robic tam na razie nie bedziemy.

Najwazniejsze, ze bedziemy w koncu na swoim, u siebie, panami we wlasnym domu! wazne ze dzieci tez beda mialy swoje miejsce do zycia, zabaw itd.

W końcu znalazłam okna w kolorze palisander taki ładny kolor a tak rzadko wybierany. Mam też okna w tym kolorze, ale tylko z zewnątrz. Gratuluję odwagi na ten kolor w wewnątrz, jest super. Jeszcze osobiście nie wstawiłam zdjęć ale może jutro to w końcu zrobię. Ja mam grafitowy dach a rolety z zewnątrz planuję szarę. Oj będzie sie działo. Niezłe postępy w budowie podobnie zaczynałam. Pozdrawiam.

.... JA wiem ze teraz modne i wygodne sa podlogowki, bidety i inne fajne bajery, ale nie jest to mus bez ktorego nie da sie zyc :)....

Podłogówka to nie jest żaden bajer....to po prostu mniejsza temperatura zasilania instalacji co a tym samym mniej paliwa idzie na ogrzanie domu....nic poza tym....co do bidetu, tu już zdania są podzielone....

W październiku przeprowadzka...naprawdę tempo niesamowite :)....powodzenia

• 3 weeks później...

Hej Danonki!

Nie napiszę nic oryginalnego - ale macie tempo! ;) Naprawdę jestem pod nieustannym wrażeniem. Co do listew myślę podobnie jak Kurdybanek - tam, gdzie kolor będzie intensywny, lepsze neutralne, ale poza tym - spoko. A czy mogę zapytać (bo nigdzie nie doczytałam, może przeoczyłam) czemu macie drzwi do garażu tak bardzo inne stylistycznie od reszty? To w sumie jedyna rzecz, która mnnie nurtuje :)

pisaliście kiedyś ,że dom ma być na styl nowoczesny.Wszystko fajnie,ale skąd pomysł na takie drzwi z garażu.To raz.Na minus dla mnie też różnorodność płytek.Wiatrołap,pomieszczenie gospodarcze,łązienka.Po co takie poszatkowanie??

Jak już wiatrołap łączy się z pomieszczeniem gospodarczym to lepiej wyglądałyby płytki w jednym kolorze i gatunku.A tak wszędzie co innego.Zaraz dojdą jasne,szare panele.Kurcze misz masz się zaczyna robić....

Witam się po raz pierwszy :welcome:

:jawdrop::jawdrop: Ale macie tempo :jawdrop::jawdrop:

My zaczęliśmy budowę dokładnie tydzień wcześniej niż Wy a nasz etap jest jeszcze w proszku - w poniedziałek mamy jechać zamówić okna :)

Gratuluje ślicznego domku i tak szybkiej przeprowadzki :)

Jeśli pozwolisz będę podglądać dalsze postępy :)

Pozdrawiam