Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

oj tak, murują bardzo ładnie! niedawno tak rzuciłam okiem to sciana frontowa już ma po całości 4-6 pustaków. Nie chcę stresować murarzy i kręcić się jak 'smród w gaciach', więc tylko lukałam po cichaczu, bez fot itd - ale już mnie swędzi, aby iść, podziwiać z bliska i cykać, cykać, cykać :D

chyba wszyscy macie racje z tą drugą wersją z drzwiami na wprost. Chciałabym znaleźć jeszcze inne rozwiązanie, aby ten 'nowy hall' co się stworzy w tym dzielonym pokoju był jak najmniejszy, aby nie tracić części pokoju na hall, ale... no rozwiązanie marklow79 byłoby idealne! no ale my mamy ten komin :/ no i lipa. A pokój ten po prawej u marklow79 jest faktycznie szerszy, bo jak na moje oko - schody zostały przesunięte. Pozwoliłam sobie projekt marklow79 (odbicie lustrzane zrobiłam) zestawić z tymi moimi dwoma wersjami. Marklow79, jeśli chcesz abym nie pokazywała Waszego poddasza u siebie na grafice - napisz, a go usunę. Stworzyłam też naszą 3 wersję w oparciu o rozwiązanie markow79 z tym, że u marklow79 ściany łazienki też zostały nieco przesunięte. Odległość między oknami mogłabym zwiększyć, ale nam zależy aby zrobić w tych pokojach węższe, a wyższe okna czyli szer 100-120 a wys. 150 i tu już tak dużej przerwy nie możemy zastosować. W każdym razie na nowej wersji tą odległośc zwiększyłam, ale nie wiem czy te nasze wysokie okna wtedy się zmieszczą. No i ten pokój po prawej jest znacznie mniejszy (będzie miał ok 3m na 3m), a ten po lewej prawie 5m na 3m). Syna w przyszłości ulowac w mniejszym :)? Nie będzie zły że ma mniejszy pokój niż siostra :D? No ale wersja trzecia jest, teraz trzeba tylko pomyśleć którą wybrac 9a może jakaś czwarta wersja powstanie :)?)

Hmmm, chyba zostanie ta wersja 2 i według moich obliczeń wychodzi tak: pokój ma 294cm - 60cm ściana (60 też ma komin) - 80cm drzwi - 18cm szerokość ściany (chociaż moę 12cm zrobimy)-> zostaje do okna w tej wnęce 136 - 140 cm. Niedużo, dlatego myślałam o ścięciu tego boku i drzwiach na skos. Jeszcze chwila do ścianek działowych na poddaszu, więc jeszcze trochę czasu jest na zastanowienie się nad ostateczną wersją.

poddasze_zmiany_porownanie_nowe3.jpg

Edytowane przez Danonki

• Odpowiedzi 367
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Nadrobiłam zaległości w czytaniu dziennika. Aż miło popatrzeć jak domek rośnie :wiggle:

Jeżeli chodzi o podział pokoików na poddaszu to mnie najlepiej podoba się wersja druga. Te skosy wg mnie tylko pozornie powiększają powierzchnie pokoi, bo tą powierzchnię masz większą i tak jedynie do machania skrzydłami drzwi. A przedpokój w kształcie prostokąta wygląda ładniej, tak bardziej harmonijnie. Jeden skos odpada w zupełności.

Na tej ścianie między drzwiami możesz zamontować takie wielkie lustro, nawet na całą ścianę - będzie się można w całości przejrzeć z daleka i optycznie powiększy pomieszczenie. Ja w swoim projekcie mam taki sam układ drzwi na parterze, zrobiłam je na przeciwko siebie i o takim właśnie lustrze myślę :p

A zastanawiałaś się nad przesuwanymi drzwiami? Wygląda, że jest dla wszystkich czterech miejsce. Mam takie w obecnym mieszkaniu i przy wąskim przedpokoju sprawdzają się idealnie - i co najważniejsze wcale nie traci się powierzchni pokoików!! Koszt mi wyszedł niewiele większy niż gdybym montowała uchylne.

Nie dawaj tak szeroko okien. Na rysunku wygląda jakby narożnikami wcinały się już w skosy, a przynajmniej były bardzo blisko nich - w pierwszym przypadku to w ogóle nie może tak być, w drugim - nie powiesisz karniszy do zasłon. I jaki będziesz miała daszek nad tarasem przy salonie? Jednospadowy jak na "zdjęciu" domku? Czy dwuspadowy jak na rzutach elewacji? Bo w tym drugim przypadku rozstaw okien też ma znaczenie, żeby ci w daszek nie weszły.

:bye:

a widzisz markow79, wydluzona! a ja myslalam ze schody przesuneliscie i wiekszosc scian w srodku :) nawet sie zdziwilam ze projekt nie byl typowo w kwadracie i sobie go przeskalowalam na wymiary odpowiadajace typowej Pchelce :)

Kurcze, kusza mnie dodatkowe okna w dachu, ale moj maz uwaza je za zbedne, a moj tata nam je odradza.

Dzisiaj byla nasza kierbudka (byla tez nasza architektka i adaptowala m.in nasz projekt i nanosila zmiany - wtedy nie zdecydowalismy sie jeszcze dzielic tego pokoju na dwa mniejsze) - w kazdym razie doradza tez wersje2 z tego co zrozumialam. Myslala nawet z naszym majstrem jak tu zrobic aby jednak komin wsunac jak najbardziej do lazienki, ale w konsekwncji ja zrezygnowalam. Teraz za tym kominem mozna zrobic na szerokosci 60cm szafe w pokoiku po lewo - tak samo w tym pokoju po prawej drzwi otwierac sie moga tez na szafe o szer 60cm. Tak wiec wersja2 zostaje :) trzeba tylko zastanowic sie jak szerokie ma to byc przejscie (kierbudka uwaza np ze metr wystarczy). Drzwi z pokoju ktory ie dzielimy tez beda przesuniete najprawdopodobniej - tak, aby znalazly sie na wprost tej wneki, przedsionka malych pokoikow.

Z garderoba myslimy, ale pewnie wejscie ze schodow ze skosu odpada. Zastanawiam sie nad drzwiami z pokoju :) komin w garderobie bedzie niewielki, a gdy przesuniemy drzwi do pokoju, to mozna nawet plyta karton-gips zrobic scianke jakos 60cm dalej +drzwi. Stworzymy wtedy garderobe z drzwiami, a przy scianie 2metrowej mozna wtedy jeszcze cos postawic. Nie wiem czy jasno napisalam, ale koncepcja jest!

W kazdym razie okna dachowe nad schodami i w lazience bedzie trzeba przesunac gdyz jak podnosimy dach to okna te bylyby za wysoko.

A ze zmian - w garazu dodalismy dwa ona ok 120 x 50 :)

Kurdybanek, o drzwiach przesuwnych w tych pokojach nie myslalam, ale pomysl z lustrem dobry! Fajnie oswietlic ta wneke i super miejsce aby sie moc w calosci poogladac. Super, dzieki!

a daszek nad tarasem jednospadkowy, ale i tak okna zostawimy blizej srodka, wezsze a wyzsze :)

DEZET, wersja2 bedzie na 99% :)

Tak sobie myślę- kierbudka mówi, że wystarczy przejście 1m. To niech potem spróbuje przez taką kiszkę wnieść wersalkę, czy tapczan.

Zrobiłem symulację dla korytarzyka 1m i przy meblu o szerokości 40cm i długości 190cm (np. jakiś tapczan, itp.) nie wejdzie do prawego pokoju.

Przy 120 cm już jest pole manewru pozwalające na wstawienie takiego mebla. Chyba, że wszystkie mebelki w częściach składane dopiero w pokojach.

Okna dachowe fajna rzecz. Ja mam 114x78 z podwyższoną osią obrotu i dziś wstawiłbym 128x78, żeby można było przez nie normalnie wyjrzeć, teraz dolna krawędź jest dość wysoko a że są jeszcze we wnęce, więc te parę cm by się przydało. Jestem przeciwnikiem drewnianych okien, więc te, też są plastikowe, mają porządne fabryczne obróbki i nic nigdzie nie przecieka... czyli dobrze je zamontowałem ;-)

Okienka dachowe mam Skylight Premium. Moje są w środku białe, ale są też z okleinami. Z zewnątrz kolor 8017 lub 8019, żeby pasował do dachu.

Okna na parterze 3szybowe Złoty dąb/ białe (VEKA) z Amberline z Kołobrzegu- mają oddziały w Polsce. Teraz dają w promocji moskitierę do okna :)

Inne rabaty pewnie też możliwe.

Najpierw chciałabym zapytać o co chodzi z tym kominem wentylacyjnym? Macie w projekcie kratkę wentylacyjną w sypialni??? Czy to nie komin do pom. gospodarczego i łazienki na parterze?

Jeżeli chodzi o sam projekt garderoby to moim zdaniem za dużo półek, za mało drążków - wiem z doświadczenia. Jak projektowałam swoją pierwszą garderobę/szafę, to miałam proporcję pół na pół - i szybko zaczęło brakować drążków - bo i spodnie wiszą i się nie gniotą i t-shirty też mogłyby wisieć. Proponowałabym wzdłuż ścianki kolankowej zamiast półek dać długi drążek - w tym tunelu można by było wieszać te nieużywane za często rzeczy np. zimowe kurtki latem i wasze i dzieci. Bo do półek to za wygodnie nie będzie się tam dostać. Może można by zostawić otwarty tył tej szafy koło komina - byłby dostęp z dwóch stron. Szuflady po dwie góra trzy na osobę.

Jeżeli rzeczywiście musiałoby być takie L to może zamiast przesuwanych drzwi w tym przypadku dać łamane, składające się na komin od zewnątrz garderoby. A powierzchnię na kominie wykorzystać na jakieś haczyki, np. na korale :rolleyes: ... albo krawaty.

A gdzie będziesz miała pralkę?

z tym kominem to sama do końca nie wiem jak jest i powinno być (w projekcie chyba nie ma kratki), ale z doświadczenia wiem, że jednak taka forma wentylacji dobrze jak jest w pomieszczeniach - również sypialniach. Boję się, że same okna z nawiewnikami to będzie za mało i niestety boję się również grzybka na ścianie, a prawie wszędzie gdzie mieszkałam był z tym problem! W zasadzie gdyby nie trzeba było robić wentylacji w pokoju, to ta garderoba w ogóle mogłaby być duża a drzwi byłyby przesuwane prawie po całej szerokości pokoju.

Tak na szybko stworzyłam graficzkę.

Jednak zauważyłam, że w jednym z małych pokoików na poddaszu, tym po prawej tez nie da rady zrobić WG - no nie wiem sama, czy to jest tak naprawdę potrzebne, ta kratka. Jak inaczej zapewnić dobra wentylację pokoju? Samymi oknami?

2012_04_14_poddasze_zmiany04.jpg

a pralka będzie w pomieszczeniu gospodarczym, jak się wchodzi to z wiatrołapu od razu po prawej stronie to małe pomieszczenie. I to właśnie ten komin będzie stal przy pralce na parterze :)

Edytowane przez Danonki

Okna z nawiewnikami służą do pobierania powietrza, a kratką to zużyte powietrze ma wylatywać na zewnątrz, dlatego m.in. są otwory w drzwiach do łazienki, żeby powietrze swobodnie przelatywało w kierunku kratki w łazience. Jakbyś chciała dodatkową kratkę w garderobie to potrzebny jest osobny komin do tego.

Zastanawiałaś się czy potrzebne jest Ci okno w garderobie? Gdzieś czytałam, że nie jest to konieczne, bo od światła dziennego mogą płowieć ubrania, a jest do dodatkowy koszt no i dodatkowa powierzchnia do mycia :p Z drugiej strony bez okna to chyba nie obejdzie się bez komina wentylacyjnego.

Ps. Nie zapominaj o słupach podpierających dach, gdy będziesz planować sobie aranżację wnętrz - na tych zmienionych rysunkach poznikały.

wiem, ze slupy poznikaly :)

komin kupilismy taki, aby mógł chyba właśnie służyć do wentylacji czterech pomieszczeń (lazienke i gospodarczy na parterze oraz pokoj i lazienke na poddaszu).

No chyba ze cos pokrecilam...

a jesli chodzi o aranzacje poddasza, to akurat spokojnie moge podzielic jeden pokoj na dwa mniejsze, bo akurat pod spodem idzie sciana miedzy salonem a pokojem. Natomiast w duzej sypialni jesli zrobimy garderobe i scianke to z plyty karton-gips wiec chyba przeszkadzac to niczemu nie bedzie?

Okno w garderobie nie jest mi koniecznie potrzebne i w sumie bym go nie robila, ale jest taka opcja :)

Edytowane przez Danonki

Wentylacją pokoju bym sobie głowy nie zawracał. Przy "mieszkającej" w nim jednej osobie nic się nie będzie działo- tylko para wodna z oddechu, więc można pominąć.

I tak powietrze znajdzie ujście nieszczelnościami pod drzwiami.

Robienie wszędzie kratek spowoduje większe rachunki za ogrzewanie, bo usunięte duże ilości powietrza, trzeba zastąpić świeżym, zimnym.

Rozwiązaniem byłoby założenie wentylacji mechanicznej, ale to koszty... zaczynające się od jakichś 4-5 tys. zależnie od powierzchni domu.

Też chciałbym WM, ale właśnie koszt. Być może przygotuję instalację (rury), a rekuperator jak będzie kasa.

Dodatkowo, takie rury można by tymczasowo wykorzystać jako "wentylację" grawitacyjną z możliwością regulacji anemostatami ;)

Okno w garderobie. Zazwyczaj nie jest to pomieszczenie (mocno) ogrzewane, więc okno może powodować wykraplanie się pary wodnej na szybie.

ja mam nadzieje, ze Swieta Bozego Narodzenia 2012 juz beda nasza :) ale zobaczymy czy sie uda. Na poczatku i tak pewnie nie wszystko bedzie wykonczone (kasa). Zrobimy tyle aby mozna bylo sie wprowadzic + tyle na ile kasy starczy :)

DEZET, na dzien dzisiejszy postanowilismy nie robic okna w garderobie i kratki wentylacyjnej w pokoju. W każdym razie beda drzwi przesuwane przez cala szerokosc pokoju ze scianka 30-50cm z jednej i drugiej strony. Czy te scianki uda sie zrobic z pustaka i w ktorym dokladnie miejscu wypadna - to sie zobaczy. Ja bym chciala 2,5metra od scianki kolankowej, tuz za drzwi wejsciowymi do pokoju (ktore zostana przesuniete), ale czy sie uda i jak wyjdzie - zobaczymy. Na razie ciesze sie, bo komin w garderobie bedzie prawie o polowe mniejszy niz jest w projekcie :) tzn bedzie bardziej wielkosciowo zblizony do tego z ostatniej grafiki - zrobilam go na czerwono - niz poprzednich co jest czarny.

Jej, juz sciany na parterze sa skonczone! juz widac jakiej wielkosci sa pomieszczenia, widac gdzie sa okna, gdzie beda schody (jutro je zaczynaja robic!) i normalnie jestem tak tym nakrecona, ze glowa mala. Wlasnie prozegralam zdjecia z aparatu na kompa z dzisiejszego dnia i moze niebawem cos nowego wrzuce i zobaczycie powod mojej wielkiej radosci :)

Witam!

Pchełka to mój wymarzony projekt. Niestety ciągle czekam na upatrzoną działkę, której właściciele nie mogą się zdecydować czy ją sprzedać czy nie. Śledzę Waszą budowę z zapartym tchem. Wcześniej podpatrywałam też AGP, Chestera, Kamę. Jejku jak ja Wam zazdroszczę :)

Narazie tylko marzę o takich postępach w budowie jak u Danonków dlatego jedyne co mogę robić to projekty. Mam w związku z tym pytanie do Was. W jakim programie robicie te wszystkie projekty rzutów bo mi słabo wychodzą. Proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki!

Miło nam Cię witać w naszym dzienniku, optymistka1 :)

Wcale Ci się nie dziwię, że Pchełka jest Waszym wymarzonym projektem. Mozna się w niej zakochać! Ja już dawno oszalałam na jej punkcie, a teraz gdy widzę te ściany pnące się do góry - po prostu coś wspaniałego. Chodzę na budowę rzadko (mając małe dzieci ciężko mi się wybrać, a jak już to na chwilkę), ale gdy tylko jestem muszę jakąś ścianę dotknąć, pomacać kilka pustaków - jeszcze chwila a zacznę je całować!

Pytałaś w czym przerabiam rzuty. Otóż korzystam z photoshopa. Jestem z wykształcenia i zawodu grafikiem komp, więc taka przeróbka to dla mnie szybka, prosta i przyjemna sprawa. Wiem, że mogłabym te graficzki lepsze zrobić, ale przy dzieciakach zwyczajnie mi się nie chce, bo brak mi na to czasu :)

Trzymam i za Was kciuki, aby i Wam się udało i z Pchełką i z działką.

PS. a jakieś już zmiany macie do Waszej Pchełki? Czy chcecie robić tak jak w oryginale?

i znów mury wyżej. jak następnym razem tu zajrzę, to będziecie strop robić. super.

a my dostaliśmy dziś pnb:) teraz już odliczanie do rozpoczęcia budowy.

co do okien połaciowych, to rozmawiałam ze znajomymi, którzy je mają. no i niby fajne, bo widok na niebo, ale koszmar z utrzymaniem ich w czystości. pięknie osiada kurz, zimą zasypuje je śnieg, a jak pada deszcz, to jest hałas. no i praktycznie, to wyjrzeć przez nie nie można, bo za wysoko (zwłaszcza jak się podnosi ścianę kolankową o przysłowiowy pustak). u nas w projekcie w każdym pokoju (i w garderobie tez) są takie okna, ale teraz poważnie zastanawiam się, czy je robić.