optymistka1 18.04.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Pewne plany odnośnie zmian w projekcie mam. Na pewno podniosłabym budynek o pustak, no może 1,5 pustaka. Na parterze zrezygnowałabym ze spiżarni i w jej miejsce zrobiłabym szafki kuchenne natomiast na ścianie, na której w projekcie jest kuchenka gazowa chciałabym zrobić wyjście na mały tarasik (czyli wyjście z kuchni o wymiarach ok. 80 cm). Ściankę pomiędzy kuchnią a jadalnią wydłużyłabym o jakieś pół metra aby kuchnia przypominała bardziej zamkniętą (i na tej ściance w kuchni można by było ustawić mały stolik). Myślałam też żeby w jadalni zamiast okna zrobić wykusz trapezowy o wymiarach ok. 2,80. I jeszcze chciałabym nieco poszerzyć wyjście na taras z salonu. W dolnej łazience zmieniłabym ustawienie sedesu tak by stał na wprost wejścia przodem. Natomiast na poddaszu myślałam o takim rozwiązaniu jak zrobiła KamaG czyli górna łazienka nad kotłownią (z oknem połaciowym) i trzy pokoje, w tym jeden z dwoma oknami połaciowymi. Niestety takie piękne projekty jak Wasze to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Ale mam nadzieję, że z mojego opisu coś dało się zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 19.04.2012 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Super! Jeszcze nas przegonicie ze stropem tylko my robimy po godzinach to macie prawo my też mieliśmy kupione 100stempli, ale zabrakło, musielismy dokupić a część mieszkalna ma u nas 70m kw. Chyba, że u was więcej ścianek jest i może tka dużo nie będzie trzeba Chyba nie robiliście drenażu, zostawiacie to na później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 19.04.2012 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Pokazywałam wczoraj mężowi fotorelację z Waszej budowy i był pod wrażeniem tempa w jakim budujecie:) A jakie wymiary będzie miał Wasz taras? Zapraszam do nas na budowę to milo, ze dziennik sie podoba i ze maz byl pod wrazeniem naszego tempa prac. Sama bardzo sie ciesze i nie moge uwierzyc, ze troszke wiecej jak 3tyg i juz parter jest wymurowany. Taras bedzie mial wymiary o ile dobrze pamietam ok 3m na 8m polowa tarasu bedzie zadaszona. i znów mury wyżej. jak następnym razem tu zajrzę, to będziecie strop robić. super. a my dostaliśmy dziś pnb:) teraz już odliczanie do rozpoczęcia budowy. co do okien połaciowych, to rozmawiałam ze znajomymi, którzy je mają. no i niby fajne, bo widok na niebo, ale koszmar z utrzymaniem ich w czystości. pięknie osiada kurz, zimą zasypuje je śnieg, a jak pada deszcz, to jest hałas. no i praktycznie, to wyjrzeć przez nie nie można, bo za wysoko (zwłaszcza jak się podnosi ścianę kolankową o przysłowiowy pustak). u nas w projekcie w każdym pokoju (i w garderobie tez) są takie okna, ale teraz poważnie zastanawiam się, czy je robić. fajnie, ze macie pnb - teraz to sie zacznie! a co do okien to na 99% zrezygnowalam z tego w garderobie. Beda tylko dwa jak w oryginalnym projekcie (w lazience i nad schodami). Pewne plany odnośnie zmian w projekcie mam. Na pewno podniosłabym budynek o pustak, no może 1,5 pustaka. Na parterze zrezygnowałabym ze spiżarni i w jej miejsce zrobiłabym szafki kuchenne natomiast na ścianie, na której w projekcie jest kuchenka gazowa chciałabym zrobić wyjście na mały tarasik (czyli wyjście z kuchni o wymiarach ok. 80 cm). Ściankę pomiędzy kuchnią a jadalnią wydłużyłabym o jakieś pół metra aby kuchnia przypominała bardziej zamkniętą (i na tej ściance w kuchni można by było ustawić mały stolik). Myślałam też żeby w jadalni zamiast okna zrobić wykusz trapezowy o wymiarach ok. 2,80. I jeszcze chciałabym nieco poszerzyć wyjście na taras z salonu. W dolnej łazience zmieniłabym ustawienie sedesu tak by stał na wprost wejścia przodem. Natomiast na poddaszu myślałam o takim rozwiązaniu jak zrobiła KamaG czyli górna łazienka nad kotłownią (z oknem połaciowym) i trzy pokoje, w tym jeden z dwoma oknami połaciowymi. Niestety takie piękne projekty jak Wasze to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Ale mam nadzieję, że z mojego opisu coś dało się zrozumieć. fajne pomysly na zmiany chyba zrozumialam o co chodzi. Na szybko stworzylam taka przerobke parteru - wszystko sie zgadza czy cos pomylilam ? Super! Jeszcze nas przegonicie ze stropem tylko my robimy po godzinach to macie prawo my też mieliśmy kupione 100stempli, ale zabrakło, musielismy dokupić a część mieszkalna ma u nas 70m kw. Chyba, że u was więcej ścianek jest i może tka dużo nie będzie trzeba Chyba nie robiliście drenażu, zostawiacie to na później? dzisiaj maz musial dokupic 25stempli tak wiec i u nas 100 bylo malo. U nas czesc mieszkalna ma ok 63m2. A drenaz to nie wiem... jutro podpytam kogos kto sie orientuje w temacie, bo chyba warto zrobic, a nawet nie wiem czy jestw planach przepraszam za tak krotkie odp ale z czasem marnie! musze jutro wrzucic zdjecia z dzisiaj, bo nawet nie udalo mi sie dzisiaj wyskoczyc na budowe, aparat dalam swojemu tacie, mial troche fotek zrobic no ale nie oddal mi jszcze sprzetu. Podobno juz w pchelce jest ciemno, caly strop odeskowany (? chyba, o ile dobrze zrozumialam w kazdym razie stemple stoja w srodku). Na szczescie dzisiaj nie padalo, wiec jest dobrze. moze uda sie strop zalac niebawem (jutro?) - byloby super Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez Danonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 20.04.2012 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 oby progoda dopisala, chcociaz wczorajsze prognozy u nas sie nie sprawdzily, mial lac deszcz a tymczasem wygladalo sloneczko u nas potrzeba ok 240 steli:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 20.04.2012 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 A kupujecie stemple drewniane? My mamy w planach wypożyczenie takich metalowych z regulowana wysokością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami1227 20.04.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Hmmmmm... My póki co możemy tylko pomarzyć o takim etapie. Procedura PnB ciągnie się nieludzko! A u was ekspresowo! Super, że tato pilnuje wysokiej jakości usługi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 20.04.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 my kupujemy drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 20.04.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) My też kupiliśmy drewniane, bo wychodzi taniej niż wypożyczenie w naszym wypadku ( u nas 2 stropy). A potem możemy sprzedać lub wykorzystać na opał no i policzyłam na 90m kw. stropu mamy 200 stempli Danonki pewnie, że warto zrobić drenaż zwłaszcza, że na zdjęciach widać, że woda po deszczu stoi przy murach. Teraz drenaż to raczej standard Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez msdracula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 20.04.2012 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Grzaneczki, mamy drewniane stemple na ktorejs fotce w dzienniku nawet zrobilam zdjecie pierwszej setce. My prawdopodobnie bedziemy sprzedawac je pozniej - chyba iglastych drzew sie nie pali? kami1227, budowa faktycznie idzie ekspresowo, ale na pnb tez dlugo czekalismy (70dni!). msdracula, maz mowi ze drenazu nie robimy i dlatego m.in dom bedzie wyzej. aksamitka, u nas tez na szczescie prognozy sie nie sprawdzaja. Wczoraj nie padalo a dzis jak na razie swieci sloneczko! oby tak dalej o ile deszcz nawet lubie to burz nie cierpie, a maja 'niby' byc - zobaczymy. Dzisiaj przyjezdza do nas więźba dachowa a ja moze za jakas godzine wybiore sie na budowe to na wlasne oczy zobacze zastemplowana pchelke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 20.04.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Danonki my mamy stemple brzozowe Mam nadzieję, że pogoda będzie bo jak popada to będzie u nas problem z gruchą przelotny deszcze niestraszny, ale ulewom to ja podziekuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optymistka1 20.04.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) Danonki, bardzo dziękuję za stworzenie rzutu parteru. Idealnie odzwierciedliłaś moje przemyślenia. Mam gorącą prośbę, czy w wolnym czasie mogłabyś zrobić dla mnie też rzut poddasza. I jeszcze bardzo bardzo proszę o te rzuty w odbiciu lustrzanym i tak jak u Was z wydłużonym garażem i wyjściem z garażu. Mam nadzieję, że nie nadużyję Twojej cierpliwości. Chciałabym żeby mój mąż je zobaczył i całkowicie przekonał się do Pchełki. Znalazłam rzut poddasza, który umieściła w swoim dzienniku budowy KamaG (mam nadzieję, że nie obrazi się za to że umieszczę go tutaj), bo właśnie tak sobie wyobrażam poddasze w Pchełce. Dziękuję za życzliwość. Aha jestem pod wrażeniem postępu Waszych prac!Pozdrawiam. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez optymistka1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optymistka1 20.04.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) Oto rzut poddasza KamyG. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez optymistka1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 20.04.2012 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) optymistka, chwilkę mi to zajęło, ale ja to lubię poprawiłam parter (zrobiłam garaż z drzwiami jak u nas - dodałam też słupek i dach jest prosto, a nie wiem czy to też chciałaś ). Poza tym zrobiłam rzut poddasza. Nie wiedziałam gdzie w jednym z pokoi ma być okno dachowe, zrobiłam tak na oko i wiesz co... gdybym od początku założyła sobie ze chce trzy sypialnie na górze, to chyba rozwiązanie KamyG jest najlepsze. Duża i ustawna łazienka, oraz trzy podobne wielkościowo pokoje, również ustawne. My co prawda w naszej Pchełce będziemy mieć dużą sypialnie ok 16m2 z dużą garderobą, ale pokoje dzieci będą sporo mniejsze (10-12m2) i stracimy 1,5m2 (hall przed tymi dwoma małymi pokojami). Pocieszam się że wiele lat osobiście mieszkałam w pokoju 9m2 i może przestrzeni nie było, ale nie narzekałam zawsze to Twój własny kawałek podłogi tylko dla ciebie rzuty: optymistka, wlasnie zauwazylam, ze rzut poddasza nie pasuje do parteru bo np w orginalnej pchelce, w gospodarczym jest komin, a u Kamy tego komina nie ma (tzn jest w innym miejscu). jesli nie przestawicie i Wy u siebie komina na parterze to akurat wyjdzie Wam on prawie na srodku w lazience na poddaszu ) i komin w salonie tez troche sie rozni (dlatego takie rozbieżności w obu rzutach) msdracula, to fajne macie stemple - faktycznie do kominka idealne. U nas w okolicach południa troche popadało, był moment co ostro walneło i burza tez była. Może z max 2godziny i potem znowu wyszło słoneczko. Nasi murarze mogli spokojnie wrócic do zbrojenia stropu o ile pogoda pozwoli zalewamy się w poniedziałek Edytowane 21 Kwietnia 2012 przez Danonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 21.04.2012 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 wrrr, wlasnie znopwu sprawdzilam prognoze pogody i teraz na 28 kwietnia zapowiadaja burze i deszcz ale nadal jest ladna temp bo 28 stopni. Jesli jednak te deszcze beda jak do tej pory czyli trwac beda chwile to ok - chociaz jak ja wypuszcze syna na ta mokra trawe :/ zawsze to juz wieksza lipa. No coz - moze znowu sie cos w prognozie pozmienia i urodzinki synka jednak beda sloneczne, cieple i bez deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
optymistka1 21.04.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Ogromne dzięki za podjęty wysiłek! Naprawdę bardzo ale to bardzo dziękuję za te rzuty. Jesteś niesamowita zwłaszcza, że przy dzieciach wolnego czasu ma się niewiele. Dlatego tym bardziej jestem wdzięczna. Co do tego komina to faktycznie może być problem aczkolwiek nie wiem czy będzie on potrzebny gdyż działka, którą chcemy kupić może mieć ogrzewanie z OPEC czyli "miejskie". Muszę się wczytać w dziennik KamyG by sprawdzić jak ona to rozwiązała. Tak czy owak jeszcze raz wielkie dzięki i pędzę pokazać rzuty mężowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markow79 22.04.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam tak przeglądam te wasze zdjęcia i zauważyłem ze nie ma wieńca nad garażem jeszcze nie zrobili czy go omijają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 22.04.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Super postępy na budowie.Jedno co złego zauważyłem - zaprawa w kominie wentylacyjnym- jeśli tak jest na całej długości to kiepsko może być z wentylacją.Majstry powinni wsadzić rękę do środka i zbierać nadmiar zaprawy.Dobrze byłoby zrobić kawałek drenażu od tej strony, gdzie woda stoi i puścić ją gdzieś rurą dalej do rowu, póki jeszcze nie zasypane fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 22.04.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 (edytowane) O kurcze sporo tej wody stoi...ja bym w takiej sytuacji nie ryzykowała braku drenażu. Ale to wasza decyzja. nie oceniam A strop już piękny kiedy zalewacie? A jakie konkretnie szpilki kupiliście do murów? bo widzę sporą róźnicę w cenie Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez msdracula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 23.04.2012 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Ogromne dzięki za podjęty wysiłek! Naprawdę bardzo ale to bardzo dziękuję za te rzuty. Jesteś niesamowita zwłaszcza, że przy dzieciach wolnego czasu ma się niewiele. Dlatego tym bardziej jestem wdzięczna. Co do tego komina to faktycznie może być problem aczkolwiek nie wiem czy będzie on potrzebny gdyż działka, którą chcemy kupić może mieć ogrzewanie z OPEC czyli "miejskie". Muszę się wczytać w dziennik KamyG by sprawdzić jak ona to rozwiązała. Tak czy owak jeszcze raz wielkie dzięki i pędzę pokazać rzuty mężowi. nie ma za co z tego co pamietam, to KamaG tez mocno przerobila parter i ten komin dlatego mogl zostac umiejscowiony w innym miejscu. Witam tak przeglądam te wasze zdjęcia i zauważyłem ze nie ma wieńca nad garażem jeszcze nie zrobili czy go omijają? dzisiaj sie robi wieniec nad garażem - pozniej wrzuce fotki Super postępy na budowie. Jedno co złego zauważyłem - zaprawa w kominie wentylacyjnym- jeśli tak jest na całej długości to kiepsko może być z wentylacją. Majstry powinni wsadzić rękę do środka i zbierać nadmiar zaprawy. Dobrze byłoby zrobić kawałek drenażu od tej strony, gdzie woda stoi i puścić ją gdzieś rurą dalej do rowu, póki jeszcze nie zasypane fundamenty. nie wiem jak jest z ta zaprawa w kominie :/ zmartwiles mnie troche, bo obawiam sie ze moze tak byc na calej dlugosci... musze to jakos sprawdzic, a jesli tej zaprawy nie zabierali to bedzie lipa co do drenazu to wlasnie do rowu jest daleko. jest za to blizej i staw i rzeczka ale trzeba by wykop zrobic gleboki (na conajmniej metr) i dlugi aby ta woda mogla splynac z pod domu, a woda zatrzymuje sie tam teraz gdyz jest tam teraz dolek. dom bedzie sporo obsypany do okola i znajdzie sie tak jakby na gorce. Do polowy tego czarnego w okol fundamentu przysypiemy piachem, albo i lepiej i wtedy automatycznie woda bedzie splywala nizej - na sasiednia, nie zamieszkala dzialke pod lasem poza tym wczoraj moj maz wiadrem wybral z tamtad wode, ale przez noc napadalo i jest teraz trzy razy takie bajoro hehe, z pomoca leci pompa mojego taty. bedzie niebawem podlaczona i wypompuje wode. jak zalejemy taras to i w koncu z podsypaniem fundamentow zrobi sie pozadek i juz tej wody nie bedzie O kurcze sporo tej wody stoi...ja bym w takiej sytuacji nie ryzykowała braku drenażu. Ale to wasza decyzja. nie oceniam A strop już piękny kiedy zalewacie? A jakie konkretnie szpilki kupiliście do murów? bo widzę sporą róźnicę w cenie o drenazu juz napisalam - powinno byc ok. oj tak, strop super uzbrojony jest. podobno schody sa w stanie i trzecia i czwarta wojne swiatowa przezyc wrzuce foty pozniej, to sama zobaczysz szpilki sprawdze pozniej i podam jakie sa (tzn taniej czy drozej wyszlo :?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 23.04.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 My za szpilki daliśmy ok 100zł. U nas też już schody się robią muszę wreszcie foty uaktualnić Mam nadzieję, że woda nie będzie wam stała. My mieszkamy wysoko, teren ze spadkiem a woda nie spływa tylko jak mocno popada to w niektórych miejscach stoi, dlatego drenaż jest, żeby nie stała przy murach. Mam nadzieję, że u was podniesienie tereny i obsypka pomoże i nie będzie już jeziorek przy domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts