Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże spalanie Zębiec KWP 21

fabko

Recommended Posts

Witam

od listopada jestem posiadaczem pieca KWP 21 z dmuchawą i sterownikiem ST 81. Do tej pory tzn do połowy lutego spaliłem 3,5tony węgla i 5m3 drewna, wg mnie to zbyt dużo. Powierzchnia do opalania to ok.75m2 starego domu i 75m2 nowej części ocieplonej, czyli razem ok.150m2. Cykl palenia to rozpalanie ok. godz.8 rano do 24 wtedy nastepuje wygaszanie pieca. Po pierwszym załadowaniu pieca do pełna, po 3-4h trzeba znów dorzucać bo temperatura zaczyna spadać i tak cyklicznie ostatni załadunek ok godziny 20-ej. Niepokojącą sprawą wg mnie jest prawie ciągła praca dmuchawy, przy ustawieniu temperatury pieca na 55 stopni C dmuchawa do chwili osiągniecia zadanej temperatury pracuje az do 60 stopni C i wtedy wyłącza się. Okres wyłączenia dmuchamy trwa co najwyżej 30minut i jeśli temperatura na piecu zaczyna spadać poniżej 60 stopni C i spadnie nawet do zadanej 55 stopni C dmuchawa nadal pracuje, wg mnie prawidłowa praca dmuchamy powinna wygladac tak ,że po osiągnięciu zadanej temperatury powinna się ona wyłączać,a ta u mnie pracuje niemal ciągle.

Proszę doświadczonych kolegów o porady i sugestie co może być przyczyną moich problemów.

Wydaje mi się, że 3,5 tony od listopada do lutego to bardzo dobry wynik. Chciałbym mieć tak niskie spalanie. Mi Kilimosz ling combi 35KW pali 2 tony ekogroszku na miesiąc. Jeśli chodzi o temperaturę pieca i ciągle pracującą dmuchawę, to przy większych mrozach spróbuj zwiększyć moc paleniska. Też miałem z tym problem, co prawda inny piec ale zasada działania podobna. Zwiększenie mocy paleniska zdecydowanie pomogło, temperatura wzrosła a dmuchawa częściej się wyłącza.