Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pchełka Danonków

Recommended Posts

III dzień elewacji, 10.10.2012

foto z godz 15:00, pozniej nie bylam, nie widzialam, nie wiem co chlopaki dorobili.

ale juz domek nie ejst szary :) naciagnieta siatka i otynkowany zostal

10_10_2012_ocieplamy14.jpg

10_10_2012_ocieplamy16.jpg

10_10_2012_ocieplamy15.jpg

10_10_2012_ocieplamy17.jpg

10_10_2012_ocieplamy18.jpg

a bramy garazowej jak nie bylo tak nie ma. juz maja prawie 2 tygodniowe opoznienie. maz we wtorek postraszyl i podobno do konca tego tygodnia maja juz pojawic sie z brama garazowa i ja zamontowac, ale zobaczymy... nie lubie takiego czegos. Ci co nam elewacje robia tak na prawde mieli zaczac na poczatku wrzesnia, pozniej rpawie ich odwolalismy no i zaczeli z miesiecznym opoznieniem. eh, fachowcy

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

III dzień, 11.10.2012

domek ma już klej i naciągniętą siatkę. Założone są też już parapety zewnętrzne. Teraz Pchełka czeka aż wszystko ładnie wyschnie i po weekendzie będzie malowany i wykańczany. Jeśli pogoda pozwoli to wtorek-środa skończą. Podbitki teraz nie robimy (tzn na 90% nie, ale jeszcze zobaczymy jak z kasą będziemy stali).

w każdym razie wrzucam zdjęcia z wczoraj 11.10.2012 i zdjęcia z dzisiaj 12.10 (już ekipy dzisiaj nie było, ale fotki zrobiłam, jeszcze przed sprzątaniem, teraz jest ładniej bo pozbierałam resztki styropianu i inne śmieci, trochę pograbiłam, pozamiatałam na schodach i na tarasie, ale bateria w aparacie padła i są tylko te w otoczeniu bałaganu :))

zatem

3dzień pracy, skończone nakładanie kleju, siatki, parapety:

11_10_2012_ociepleniedomu01.jpg

11_10_2012_ociepleniedomu03.jpg

11_10_2012_ociepleniedomu02.jpg

11_10_2012_ociepleniedomu04.jpg

11_10_2012_ociepleniedomu06.jpg

na parapetach jeszcze siatka ochronna i wodac jeszcze piankę pod parapetem

11_10_2012_ociepleniedomu05.jpg

a to już fotki z dzisiaj, 12.10.2012

12_10_2012_ociepleniedomu01.jpg

12_10_2012_ociepleniedomu02.jpg

12_10_2012_ociepleniedomu03.jpg

12_10_2012_ociepleniedomu04.jpg

12_10_2012_ociepleniedomu05.jpg

12_10_2012_ociepleniedomu06.jpg

12_10_2012_ociepleniedomu07.jpg

Edytowane przez Danonki

wczoraj, 15.10 domek został pomalowany gruntem. Dzisiaj cały dzien padało więc nie rpzyjechali tynkować. Jutro ma byc ladnie,w iec zacznie sie tynkowanie/ malowanie i prawdopodobnie w tym tygodniu domek juz bedzie mial elewacje :) na razie bez podbitki

poza tym w koncu mamy brame garazowa i juz tak calkowicie osiagniety SZZ :D

kazde wejscie do domu i garazu ma swoje drzwi/ brame :) juz nikt nie wejdzie i nic nie wyniesie :)

poza tym dzisiaj kupilismy pierwsza czesc kuchni :D

mamy dolne szafki + plyte indukcyjna, zlew i kran :)

w nastepnej kolejnosci za jakies 2-3 tygodnie powinna pojawic sie zmywarka i piekarnik, pozniej gorne szafki i kiedys tam szklo hartowane miedzy szafkami :)

elewacja skończona :)

tzn został nam do zrobienia taras, schody wejściowe oraz podbitka - ale to już w przyszłym roku.

Na razie cieszymy oczy jasnym ecru i kominami z cokołem w kolorze czarnym z białymi drobinkami :)

zdjęcia niebawem

poza tym dzisiaj w sobote 20.10.2012 bylismy w ikea dokupic zmywarke. Szafki sie skladaja, mozliwe ze jutro maz skonczy je skladac i podlaczy sprzety (zmywarka, plyta indukcyjna) oraz zalozy zlew i baterie. Lodowka moze tez jutro wiedzie ale to nasza 2letnia lodoweczka ktora czeka na swoje miejsce w nowej kuchni. Piekarnik pojawi sie pozniej. Okap musimy jeszcze dokupic przed wprowadzeniem.

Łazienka sie robi powoli i pewnie z jej powodu przeprowadzka przesunie sie znowu o tydzien, czyli planowany czas: przyszly weekend spimy juz wnowym domku :)

(zmywarka 45cm, 1199zl)

a my juz w pchelce spalismy, 24.10 i bylo... cudownie!

co prawda na razie mamy sedes dzialajacy a raczki mozna myc w kuchni w zlewie, bo lazienkowa umywalka jeszcze nie powieszona.

W kazdym razie we wczoraj-dzisiaj skonczylam definitywnie malowac lazienke, maz jest w trakcie montowania prysznica. jesli czasowo sie uda to jutro w sob zawisnie tez szafka z w/w umywalka. Kolory lazienki wywoluja mieszane uczucia, nam sie bardzo podoba wiec jetesmy z efektu zadowoleni, reszta kreci nosem ze ciemno - ale nam to akurat obojetne ;) glazury nie kladlismy, jest sama farba - plytki miejscami pewnie zalozymy w przyszlosci. Obudowany kibelek jest wspanialy! bede miala foty, albo wiecej w lazience zrobione to pokarze jak wyszlo. Dla nas jest bomba, na pewno przez kolory i brak plytek - wyszlo oryginalnie.Poza tym maz dzis skonczyl montowanie dolnych szafek kuchennych, w drugiej czesc blatu wyciol dziure na indukcje i mamy juz dzialajaca poza zmywarka i lodowka rowniez plyte grzewcza :) szkoda ze jeszcze piekarnika nie mamy, bo efekt bylby bardziej 'pełny'. W kazdym razie odbylo sie uroczyste zdjecie foli i naszym oczom ukazaly sie piekne biale szafki na wysoki polysk. Teraz trzeba pomyslec co na gore tzn jak kasa bedzie to wiemy, ale na razie... pewnie zostanie tak jak jest :) wiem tyle ze na 100% chce szklo hartowane gladkie i chyba bez fototapety (ale sie jeszcze waham w tym temacie) i na 85% okap bedzie niezabudowany a gorne szafki tylko na jednej scianie (tej gdzie okno). Zalozyc tez chce ikeowska szyne na haczyki nad lade, juz nawet kupilam 2x60cm (bardzo mi sie to podoba).

Kucze, no tak wspaniale sie czulismy spiac we wlasnym domu, wzielismy dzieciaki i sie przenocowalismy. Pelen czad, rewelka, cos cudnego. Az sie poplakalam ze szczescia dnia nastepnego.

kilka zaległych zdjęć :)

i na prośbę paru osób pochwalę się kuchnią i łazienką (ale nieskończonymi jeszcze)

najpierw jednak pokój dzieci (foto z dnia 23.10.2012)

na zdjęciu nasz synek, już w kurteczce bo właśnie wychodziliśmy. Normalnie jak się napali temp utrzymuje się w granicy 20-22.

23_10_2012_pokoj01.jpg

24_10_2012_dzieciecy2.jpg

a to już foto z dnia następnego, 24.10.2012 - kuchnia w trakcie składania.

Niebieskie fronty to jeszcze folia ochronna. Faktycznie jest to biel na wysoki połysk. Na fotce widac naszą ceczkę która próuje 'wpakować' się do środka zawiniętego przewodu :)

24_10_2012_kuchnia01.jpg

i kuchnia w obecnym stanie (tzn prawie, bo już wszystkie uchwyty są zamocowane, ale nadal brak piekarnika i przykręconego frontu do drzwi zmywarki)

W każdym razie foto robione 29.12.2012 gdy na dworze spadł już pierwszy śnieg tej jesieni ;)

uwielbiam tą swoją kuchnię! uważam że to był strzał w dziesiątkę te meble i ta kolorystyka do charakteru naszego domku :)

29_10_2012_kuchnia01.jpg

29_10_2012_kuchnia02.jpg

29_10_2012_kuchnia03.jpg

29_10_2012_kuchnia04.jpg

moje dzieci tak dziś oglądały bajkę na komputerze (30.10.2012) - komputer obecnie jest w kuchni i w zasadzie potrafi jako jedyny na dłużej skupić uwagę dzieci, a my możemy zająć się dalszymi domowymi pracami wykończeniowymi + przeprowadzkowymi.

Córcia z tego wszystkiego zasnęła, ale dobrze że jest łózeczko turystyczne to od razu małego śpioszka przeniosłam w wygodniejsze do spania miejsce :)

30_10_2012_dzieci01.jpg

i na koniec nieskończona łazienka. W zasadzie tylko prysznic obudowany sedes. TA szafeczka jest tymczasowa puki właściwa łazienkowa nie zawiśnie na swoim miejscu. Kolory na zdjęciach wyszły nieco przekłamane ale to wina żarówki którą zresztą na foto widać. Kolory to indyjski palisander i malinowa Granada Dulux. Łazienka na żywo wygląda super, kolory według nas wyszły bomba chociaż efekt taki że robi wrażenie będzie dopiero z resztą m.in. z umywalką, szafką pod umywalkę oraz słupeczkiem. Takie dodatki jak właściwe oświetlenie, wieszaczki, lustro itd też zrobią swoją, ale choć tego na zdjęciach nie widać, to super wyglądają te kontrastujące białe elementy, sufit i podłoga na tle intensywnych i mocnych kolorów :)

30_10_2012_lazienka02.jpg

30_10_2012_lazienka01.jpg

dodam jeszcze zdjecia lazienki jak byl tylko sedes, tu juz bardziej rzeczywiste kolory

26_10_2012_lazienka5.jpg

26_10_2012_lazienka4.jpg

26_10_2012_lazienka3.jpg

26_10_2012_lazienka2.jpg

26_10_2012_lazienka1.jpg

w zasadzie to wszystko nam się podoba, a my sobie już trochę pomieszkujemy, ale takie właściwe, oficjalne oddanie budynku pewnie nastąpi dopiero na wiosnę 2013. W każdym razie większość rzeczy jest już w Pchełce i gdyby nie to że oficjalnie nie mogę, to bym napisała, że po 7miesiącach już się wprowadziliśmy, a tak... po prostu oficjalnie sobie przebywamy i wykańczamy :)

a...... i 27.10.2012 zawitała do nas zima ;) tzn spadł pierwszy snieg tej jesieni i utrzymuje się do teraz, ale ponoć ma przyjść ocieplenie niebawem :)

27_10_2012_snieg01.jpg

Edytowane przez Danonki

od kilku dni mamy działającą płytę indukcyjną, a dnia 2 listopada kupiliśmy pierwsze garnki i patelnię :) prezentują się tak:

02_11_2012_garnki.jpg

już w nich m.in. gotowałam zupę pomidorową, robiłam lane kluski i smażyłam kotlety schabowe :) są rewelacyjne! kupiliśmy komplet w ikea (te 3 garnki i patelnie + dokupiliśmy pokrywkę do patelni). Wyszło nas ok 180zł. Na razie wystarczy, później się dokupi inne garnki i patelnie :)

poza tym mamy od końca października umywalkę w łazience. Na zdjęciu mąż który wiesza szafkę podumywalkową i nasz synek.

31_10_2012_umywalka_lazienka.jpg

4 listopada skończyłam w końcu malować wiatrołap. Wstawiliśmy na razie 'byle co', aby można było gdzieś powiesić kurtki i postawić buty. W przyszłości zrobimy tam zabudowaną szafę.

Powoli się ogarnia wszystko, na tyle na ile czas pozwoli. W każdym razie robi się coraz fajniej :)

wczoraj kupilismy rolety w drzwi tarasowe, sa rewelacyjne, ale maz musi pojechac jedna wymienic bo okazala sie o jakies 20cm za krótka :(

jak wymieni i juz dwie beda na swoim miejscu zrobie foto i pokażę :)

poza tym dokupilismy drugi regał do spiżarni - super pomieszczenie, warto je miec w swoim domu

kupilismy tez oswiet;enie do wiatrolapu i kinkiet do lazienki nad kibelek. Moze uda sie dzis mezowi go zalozyc to tez cykne foto.

listwa przy bialych drzwiach zalozona

IMG_0002.jpg

trzeba niedlugo pomyslec o jakiejs parapetowce... tylko ciagle jest tyle pracy

M.in. maz nadal nie zawiesil oswietlenie w wiatrolapie i kinkietu w lazience. Pom.gosp wyglada strasznie, po prostu zbiorowisko wszystkiego. Salon nie jest salonem a naszaa sypialnia. Nasze rzeczy sa wszedzie, nawet na regale u dzieci. Mamy dwa regaly w spizarni zaladowane po brzegi az tak ze wstyd fote zrobic ;) . Musze chyba znaleźć chwile i zrobic ostry rpzesiew i to co na 100% nie bedzie uzywane wyrzucic, co moze sie przydac ale pewnosci nie ma wyniesc np do garazu czy gdzies byle nie zagracalo mieszkania, a zostawic tylko porzyteczne rzeczy. Cieszko gdy sie jest tzw chomikiem i ma sie tendencje do trzymania wszystkiego, bo szkoda wyzucic lub 'bo sie kiedys moze jeszcze przydac', Kurcze, ale tak na prawde to najgorzej jest z czasem. Ciezko tak wszystko ze soba pogodzic, i bierzace sprawy i te zwiazane z dokladnym przegladaniem i ukladaniem wszystkiego. Jej, ze tez dobra jest tak krotka, lub ze tez nikt nie wezmie moich dzieci na tydzien do siebie ;) moze wtedy latwiej by sie to wszystko ogarnelo. W kazdym razie jest super bo juz mieszkamy u siebie i dzieci sa tu widocznie szczesliwsze a my razem z nimi. Jest pare rzeczy ktore nam sie nie podobaja... pare defektow (np tynki do bani! wyszlo szydlo z worka i nasze tynki to po prostu masakra). No coz, ale jestesmy juz u siebie a to najwazniejsze - bo wszedzie dobrze, ale w domu najlepiej :)

Edytowane przez Danonki

ale sie ostatnio użalałam :D chyba miałam gorszy dzień :)

bardzo się ciesze z naszego pchełkowego domku, jest super!

musze zacząć troche bardziej pilnowac swojego dziennika, sa braki :) ale wiecznie czasu brak

Pozniej wrzuce kilka nowych zdjec i odpisze Wam w komentarzach (nareszcie!)

w kazdym razie w tym tygodniu zamowilismy 14.11 szafe do dzieciecego pokoju z tej serii co mamy reszte dzieciecego regalu. Spido z tego co pamietam z black red white

poza tymw czoraj zdecydowalismy sie przyniesc do dzieciecego pokoju reszte naroznika i teraz w calosci stoi u dzieci. Zdecydowalismy sie na taki krok gdyz na razie chcemy miec wiecej mozliwosci w staniu. normalnie kladziemy dzieci razem i tak spia. Corce ostatnio wychodza zabki i to kilka na raz. Strasznie placze w nocy, budzi sie i wymaga prawie ciaglej mojej obecnosci. Chodzenie co 15-30min w nocy, krazenie mieydz pokojami bylo dla mnie ciezkie. Spanie pomiedzy dziecmi na tym kawalku naroznika tez (bo krotko). Wczoraj wieczorem mimo ze juz naroznik byl w calosci i tak polozylam dzieci spac razem w ich pokoju, ale od godziny ok 1 w nocy sie zaczelo. Corka juz caly czas sie budzila i zaqdecydowalam. Maz poszedl do synka, a corke wzielam do siebie i jakos przezylam ta noc bo pomimo ciaglego wstawania nie musialam az tak krazyc i czasem wystarczylo podac butelke lub przytulic niunie do siebie. Poczekamy az dzieciaki beda juz na tyle duze aby spac kazde w swoim lozku, wtedy im sie kupi oddzielne spanie :) synek ma ponad 2,5roku i w zasadzie pewnie by juz przyzwyczail sie do swojego jednoosobowego lozka, ale ciagle lubi np przed spaniem jak leze obok niego, czytam ksiazeczke, opowiadam bajke czy spiewam. Przytula sie czesto i zasypia, ale mysle ze by sie przestawil. Natomiast 14miesieczna corcia dopuki z zebami sie nie upora na pewno bedzie umilala mi kazda noc.

Oczywiscie w dalszym ciagu nie mam zamocowanego kinkietu w wiatrolapie i lazience nad sedesem :D ach ten moj maz :) twierdzi ze ciagle nie ma odpowiednich kolkow. Moze dzisiaj dopilnuje aby je kupil i w koncu zawiesil te kinkiety bo az szkoda ze juz taki czas temu kupione a jeszcze nie zawieszone.

Mamy problem z dolna szuflada w szafce pod umywalka. Okazuje sie ze cos nie tak z syfonem i szuflada sie nie zamyka. Powinna miec dolna szuflada takie wyciecie jak gorna. Zrobie fote to pokarze. Mam fotke rolet w salonie. okazuje sie ze ta dluzsza jest nietypowych wymiarow, a dobry wymiar ma ta za krotka :/ ah, no tak jest jak sie ma nietypowej wysokosci drzwi tarasowe (230cm). No coz, bedziemy szukac dluzszych rolet, a te obecne pozniej sie w oknie zalozy bo jak na razie poza tymi drzwiami tarasowymi to rolet nigdzie indziej nie mamy.

Maz zamocowal front od zmywarki, ale jeszcze nie ejst tak fajnie bo musimy dokupic uchwyt taki jak rpzy innych szafkach bo zapomnielismy wczesniej. Musimy tez dolozyc kawalek cokołu bo brakuje ok 15cm i jest brzydka dziura.

Co jeszcze... troche ogarnelam w pomieszczeniu gospodarczym juz nie ejst tak strasznie jak bylo ;)

Dzis albo jutro mzoe uda nam sie podjechac do ikea to kupimy kilka drobiazgow (np lustro do lazienki czy ten uchwyt do zmywarki). Korci mnie aby zakupic nowe, wieksze kolderki i podusie dzieciom. Zobaczymy jak to cenowo w ikea wyglada. Chcialabym tez stoliczek i dwa krzeselka z serii mamut ale nie wiem czy teraz na to kaska bedzie bo ogolnie z pieniazkami obecnie u nas roznie.

W kazdym raiz ejest super, cieszymy sie ze juz jestesmy u siebie :)

kilka nowych zdjęć :)

nasze dzieci w salonie. Salon na razie wyglada tak, bo to tez na chwile obecna moja i meza sypialnia i mamy tu i szafe i nasze słupki od regalu, brakuje stołu z krzesłami itd. No na razie jest tak jak widac na zdjeciach :)

06_11_2012_domekAgiiSebka03.jpg

06_11_2012_domekAgiiSebka06.jpg

rolety. Tu ta dluzsza nie rozwijalam bardziej aby wlasnie byly mniej-wiecej rowne. Teraz widac, ze u dolu widac troche szyby. Normalnie to ta po lewej jest z 15cm dluzsza.

15_11_2012_rolety01.jpg

nie przejmujcie się lekkim nieporządkiem :) aha, bo nie pamiętam abym wczęsniej pisała. W salonie zawisły jak na razie zakupione w ikea bezowe kwadratowe oświetlenia :) Niby tanioszka, nie jakis wypas, a efet fajny i pasuje do wnętrza. Uwielbiam ten ikeowski styl, prostota i wzystko do siebie pasuje ;) te czarne stoliki za 19,99 :D to zakup przed 2 lat. Dlatego takie trochę podniszczone. Teraz możliwe że byśmy brali w innym kolorze.

15_11_2012_rolety02.jpg

i obecny stan dzieciecego pokoju. Tu naroznik w całosci, ale składany w ciagu dnia

17_11_2012_naroznik01.jpg

w skrytce pod schodami brak jeszcze półek i drzwi, część rzeczy jest w pudłach i torbach które mimo że są ladnie poukladane to leżą na sobie i efekt jest jak widać (a że dostawię pojemniki z zdziecięcymi zabawkami jeszcze... :D to hehe)

17_11_2012_naroznik02.jpg

i jeszcze zdjęcie patrząc od skrytki. telewizor i regalik pod nim to troche wczesniejszy zakup. Po prawej stronie stanie szafa na wiszace ubranka dzieci z BRW (z tej serii co niebieski regal dzieci). Łóżko turystyczne robi out :D

17_11_2012_naroznik03.jpg

o tu na tej focie widac ta sciane z tv i gdzie szafa stanie. Na dole zdjecia nasza córeczka :)

IMG_0023.jpg

zastanawiamy się czy po lewej stronie od tv nie dac takiego jeszcze słupka jak ten pod tv tylko '1 kolumna, 4 wiersze' :) chociaż może to i byłoby praktyczne to czy ta ściana nie będzie przeładowana i ciężka, może lepiej byłoby dać np tylko pułkę nad tv i tyle. W każdym razie czekamy na szafę, jest zamówiona, opłacona - maja 2 tygodnie aby ją nam zrobić. Pojedzie się do Wawki, odbierze, w domu złoży i pomyślimy co dalej.

a tu już dzisiejszy (sobotni 17.11.2012) zakup, piekarnik! ale z tych tańszych, 699,00 IKEA :) mamy od nich prawie całą kuchnię i postanowilismy być im wierni, bo wszystko w ikea nam się podoba i sprawdza. Piekarnik od razu wypróbowalismy. Maz go podlaczyl itd, a ja zrobilam pizze (a nawet dwie). Wyszla super, pyszna! Piekarnik dziala bez zarzutu. Szybko sie nagrzewa, ladnie i rowno piecze, super wylada :) na fotkach moze jeszcze nie wypolerowany ale wybaczcie, tak bardzo chcialam zrobic zdjecie ze za polerke wezme sie jutro :p

17_11_2012_piekarnik01.jpg

17_11_2012_piekarnik02.jpg

dalsza czesc zdjec niebawem :)

Edytowane przez Danonki

Przedstawiam naszego nowego członka rodziny, Fuksa :)

18_11_2012_fuks04.jpg

labrador, ma 8tygodni jest bardzo przyjaźnie nastawiony do dzieci, ale teraz wszyscy z domowników śpią poza mną (panią Danonkową) i Fuksem i pies zaczyna swoje psoty! wszystko co znajdzie znosi na dywan w salonie, gryzie obecnie śliniak mojej córci wyciągnięty ze spiżarni - nie ma tam jeszcze drzwi. Chyba trzeba jakąś tymczasową barierkę wstawić :) No cóż, aż boję się położyć spać, bo nie wiem co on zrobi! Nie wiem czy mi kablów od komputera nie pogryzie (tego co stoi w kuchni). Oj będziemy mieli wesoło. Musze doczytac jak pieska oduczyć gryzienia. W każdymr azie piesek sliczny, miły, przyjacielski , uroczy tylko do wytresowania/ wychowania.

kilka innych zdjęć z dzisiaj

Córcia pokazuje pieskowi gdzie jest jej ulubione miejsce w domu, schody :)

18_11_2012_fuks02.jpg

a syn poucza nowego przyjaciela 'pies, ale pamiętaj, moich zabawek się nie gryzie' ;)

18_11_2012_fuks01.jpg

ulubienica Fuksa :)

18_11_2012_fuks03.jpg

i chwila zabawy, przeciągania łapki :)

18_11_2012_fuks05.jpg

i na koniec zdjęcie rozłożonego narożnika u dzieci w pokoju

18_11_2012_naroznik01.jpg

Można powiedzieć, że dzień minął nam na wyprawie po pieska a potem na oswajaniu i zapoznawaniu się z Fuksem :) Fuks, bo fuksem jest u nas. Były dwa pieski, w pierwszej chwili chcieliśmy tego drugiego, ale coś nam podpowiedziało, że to jednak ten jest nam pisany, więc zmieniliśmy zdanie. Mamy więc Fuksa, choć całą drogę się zastanawialiśmy które z imion wybrać, a jechaliśmy ok 90 min w jedną stronę :) od razu napiszę że pies jest z hodowli gdyby ktoś się pytał.

PS. właśnie połozył się przy moich nogach i chyba przysypia. Słodziak!

Edytowane przez Danonki

Mam kilka nowych fot :)

Zacznę od oświetlenia przed domem. Zdjęcia z 22.11.2012. Kinkietów jeszcze brak, na razie wiszą zwykłe żarówki

2012_11_22_elewacja01.JPG

2012_11_22_elewacja02.JPG

zaległa łazienka. Szafka podumywalkowa, umywalka, najzwyklejsza bateria oraz załozone gniazdko+włącznik.

2012_11_23_lazienka01.JPG

2012_11_23_lazienka02.JPG

i kinkiet który zawisł nad sedesem tuż obok drzwi. (foto z 23.11.2012)

2012_11_23_lazienka03.JPG

A na koniec dzisiejsze zmiany zrobione w dziecięcym pokoju.

Otóż duży słupek z półkami, w którym trzymam ubrania córci zaczął przystwarza mi problemów i nie mogłam swobodnie otworzyć od niego drzwi przez dodanie brakującej części narożnika . Postanowiłam więc i przesunęłam go na ścianę gdzie stoi tv z ikeowskim małym kwadratowym regalikiem, tam gdzie miała stanąć zamówiona 80cm szafa od kompletu. Zadecydowałam że ten słupek stanie pomiędzy owa szafą a regalikiem z tv. Zostawiliśmy z mężem ok 83cm na szafę, ustawiliśmy na gotowo słupek i mąż ulegając mojej namowie - zawiesił nareszcie kwiatowy kinkiet i dwie zielone mini półeczki :) NA półkach stoi na razie byle co, bo zastanawiam się co warto tam postawić :D ale co do kinkietu to super miejsce! pali się w dziecięcym pokoju, można spać spokojnie, nie przeszkadza, a daje fajny klimacik :)

foty poniżej: (jeszcze bez kinkietu i półek)

2012_11_25_dzieciecy04.JPG

(już z... :))

2012_11_25_dzieciecy01.JPG

2012_11_25_dzieciecy02.JPG

2012_11_25_dzieciecy03.JPG

Co poza tym. Mąż dziś sam pojechał na mini zakupy, bo ktoś musiał zostac w dom z dziećmi i psem.

Wrócił z karniszami sztuk 4. Trzy do okien: kuchnia, salon, pokój dzieci 160cm. Czwarty ma 2metry i pójdzie nad drzwi tarasowe. Wszystkie są pojedyncze, chromowane i były tanie :) a my nie jesteśmy rozrzutni jak zauwazyliście ;)

Poza tym mąż kupił lustro do łazienki 50cm x 60cm (w zasadzie takie jak chcialam, ale jeszcze jest niezałożone) - fajnie jakby jeszcze oświetlenie nad lustro było ale ten zakup jeszcze przed nami.

Dodatkowo mój syn dorósł do dużej kołdry :D mąż kupił w ikea kołdrę 150cm x 200cm :) Wyciągnęłam nowe, nieuzywane jeszcze opakowanie poszewka na kołdrę + 2x poszewka na poduszkę które kiedyś tam po ślubie dostaliśmy w prezencie i tak trzymałam 'na specjalną okazję' - i ta okazja nadeszła :) ładna, granatowa, dla chłopaka :)

o reszcie zakupów nie ma co wspominać, może jeszcze tylko lekki, rpzenośny stoliczek pdo laptopa potrzebny do pracy również z ikea, ale to taki pikuś.

W tym tygodniu karnisze na parterze zawisną i mam nadzieję że dokupimy firanki bądź zasłonki, aby w tych oknach cos w końcu zawisło, tym bardziej, że 1 grudnia czeka nas pierwsza impreza w naszym domku :D 3w1

będą akurat na dniu moje 28urodziny + chcemy zrobić zaległy roczek córci + parapetówka rodzinna na ok 20osób.

aha, plus dla tych którzy nie znajda w komentarzach a już były pytania o tynki zewnętrzne:

na dom położyliśmy tynk silikonowy firmy KOSBUD ACRYLIT-SL (baranek), kolor AK210

foto naszego pojemnika po w/w tynku

tynk_zew01.JPG

i część katalogu, nasz kolor to pierwszy rząd, druga kolumna (czyli drugi od lewej)

tynk_zew03.jpg

cokół i kominy są też z KOSBUD mozaika TM60 (jak na tej foto z katalogu, ostatni rzą, 2 kolumna, czarne z białym)

tynk_zew04.jpg

Edytowane przez Danonki

Mamy lustro w łazience, nareszcie!

mąż dziś kupił w którymś markecie, dał ok 50zł, wrócił do domu i założył. Jest idealne! takie chciałam. Ma dokładnie 50cm szerokości tyle co szerokość umywalki i 60cm wysokości. Jedynie okazało się że przewód od oświetlenia zrobiliśmy za wysoko i teraz musimy szukać specjalnego czegoś co by zamocować wyżej a żeby ładnie oświetlało lustro i wyglądało... coś na jakimś wysięgniku? hmm, w każdym razie ma być pojedyncze i szerokie (najlepiej również 50cm albo delikatnie węższe) - będziemy szukać no chyba że coś zupełnie innego wpadnie nam w oko :) co mi się jeszcze podoba i na co mężowi powiedziałam że ma zwrócić uwagę - jest delikatna ramka co moim zdaniem nadało subtelności i takiej lekkiej elegancji :) jest super! Nie chciałam żadnych szklanych półeczek, żadnych półeczek po bokach, zabudowanego lustra itd - ma być prosto i ładnie (mam nadzieje że nie tylko nam się podoba :)) jedynie ubolewam, ze dałam się meżowi namówić na dwa grzejniki w łązience, bo moim zdaniem powinien być jeden (ten drabingowy, ale dłuuuugi!) ta to trochę zrobił się bałgan, ale może da się coś jeszcze z tym zrobic :)

2012_11_26_lustro01.JPG

2012_11_26_lustro02.JPG

i dorzucam foto kinkietu nad sedesem tylko że tym razem niezapalony, więc lepiej go widac :)

2012_11_26_kinkiet01.JPG

karnisze nadal nie zawieszone.

W każdym razie w kuchni karnisza nie wieszamy. Będą same rolety (jak juz się je kupi :D)

Na karnisz w pokoju dzieci mam już chyba pierwsze firaneczki - niebieskie w żyrafki. Już kiedys je kupiliśmy tylko czekały na moment aby można je było założyć :D Reszte firanko-zasłonek trzeba kupić i pomyśleć gdzie co wieszamy, bo karnisze są pojedyncze. Mąż chce w salonie zasłony z takimi dużymi kołami u góry, bo takie mu się podobają, ale wtedy raczej odpada ta fioletowa roleta którą obecnie mamy. Trzeba by wtedy rolete ale taka ala firanka (chyba :))

Poza tym dziś mija miesiąc jak mieszkamy w Pchełce :)

1/12 roku już za nami :) super jest!

a 28.11 nasza trzecia rocznica ślubu :)

Edytowane przez Danonki

:)

u nas kilka rzeczy przybyło

m.in. kinkiet w holu, kinkiet w łazience (mąż kupił, ale to chyba jeszcze nie to - pewnie kiedś zmienimy na coś bardziej zwisającego , bo teraz za wysoko świeci, oświetla ścianę nad lustrem, a nie samo lustro :) jest też złożona szafa w pokoju dziecięcym i nakleiłam wczoraj naklejkę z miarka na ścianie przy szafie :) mam nadzieje, że jak zawisną firaneczki na karniszu, który kiedyś w końcu zostanie założony to nie zasłonia naklejki.

kinkiet w holu

2012_11_28_kinkiet01_hol.JPG

2012_11_28_kinkiet02_hol.JPG

2012_11_28_kinkiet03_hol.JPG

kinkiet w łazience

2012_11_28_kinkiet01_lazienka.JPG

2012_11_28_kinkiet02_lazienka.JPG

i szafa u dzieci w pokoju.

najpierw dzieci sprawdziły czy wszystko gra

2012_11_28_szafa02_dzieciecy.JPG

2012_11_28_szafa03_dzieciecy.JPG

nawet pies musiał sprawdzić

2012_11_28_szafa04_dzieciecy.JPG

a potem zostały założone zawiasy i już szafa się zamyka i tak to teraz wygląda :)

2012_11_28_szafa01_dzieciecy.JPG

i naklejka

2012_11_29_naklejka01_dzieciecy.JPG

oraz wczorajsze pomiary :) zapisane ołówkiem na ścianie

2012_11_29_naklejka02_dzieciecy.JPG

i na koniec wczorajsza zabawa córki w szafie... :)

2012_11_29_szafa01_dzieciecy.JPG

... i poza szafą (moja mała królewna!)

2012_11_29_szafa02_dzieciecy.JPG

i kolejny mały kroczek do przodu. udało mi się dzisiaj przekonać męża aby założył karnisz w pokoju dzieci :) (10cm nad oknem, karnisz ma 160cm, okno 150cm)

miałam firaneczki już dawno temu kupione, przeprane, przeprasowane i gotowe do zawieszenia, więc... nic tylko karnisz i wieszać.

Tak wyszło :) na okno założymy niebawem jakieś rolety (aby na noc je rozwijać), a firanki może jakoś się podepnie... na razie puki rolet nie ma to będą sobie tak swobodnie wisiały - chyba :)

i dochodzę do wniosku, ze trzeba coś różowe na ścianie powiesić, bo ten niebieski zaczyna dominować (szafy, pościel, firanka), a to pokój jak na razie koedukacyjny :D

2012_11_30_karnisz01_dzieciecy.JPG

2012_11_30_karnisz02_dzieciecy.JPG

i moje śpiące starsze dziecię :) młodsze postanowiło dziś "paść' dopiero przed 24

2012_11_30_karnisz03_dzieciecy.JPG

Edytowane przez Danonki

• 4 weeks później...

Hej,

mam ostatnio problemy z komputerem. Rzadko więc z niego korzystam i mało jestem na necie.

W związku z tym spóźniłam się z życzeniami świątecznymi.

Już nie ma sensu życzyć wesołych świąt, ale życzę Wam spełnienia marzeń, wszystkiego co najlepsze, zdrówka, pieniążków, miłości, szczęścia, spokoju ducha, a przede wszystkim cudownego mieszkania we własnych domkach lub bezproblemowego budowania i wykańczania :D

a co u nas. Drobne przygotowania świąteczne były. Z synkiem skupiliśmy się na upiększaniu naszej Pchełki w środku. Na zewnątrz nic nie wieszaliśmy. Pochwalę się co w tym roku udało nam się zrobić:

Choinka + wiszące papierowe gwiazdki w oknie

2012_12_24_choinka.jpg

taka wisząca ozdóbka na ścianie przy wc i schodach

2012_12_24_ozdoba.jpg

łazienkowe piękności we wnęce nad zabudowanym sedesem :)

2012_12_24_wc1.jpg

2012_12_24_wc2.jpg

kilka nieozdobionych pierniczków trafiło do takiego pojemniczka

182343_523614334330509_102428250_n.jpg

Franio i Frania, dwa bałwanki zrobione ze skarpetek i innych pierdółek :)

314650_523614307663845_370913926_n.jpg

i za dnia nasza słodka parka

balwanki.jpg

ozdobione pierniczki które zawisły na choince

540355_523649660993643_1946406392_n.jpg

576320_523649664326976_1282723993_n.jpg

ozdóbka na parapecie salonu

okno.jpg

pomarancze2.jpg

a w kuchni jeszcze pomarańcze z goździkami

pomarancze.jpg

i takie o to prezenciki na niby

prezenty.jpg

i foto z przed domu

snieg.jpg

ubieranie choinki

6338_523614210997188_371830925_n.jpg

w między czasie mąż zrobił z kartonu taki o to domek - który po dwóch dniach wylądował w piecu bo nie wytrzymał dzieciatej zabawy ;)

10350_523614390997170_1522488657_n.jpg

393023_523614367663839_1435639591_n.jpg

prezenty w tym roku były na wigilii u moich teściów, a potem na wigilii u moich rodziców, ale jeden prezent znalazł się tez u nas pod choinką z rana pierwszego dnia świąt :)))) radocha była!

2012_12_25_00kuchnia02.jpg

poza tym na razie prace stanęły w miejscu, więc nie ma co pokazywać