mmaciejkk 21.02.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Jak w temacie tylko czy dobrze wymyśliłem. Proszę o opinie i poradyZasilanie z pieca na zasilanie PW i powrót PW do powrotu do pieca. Piec jest ze zasobnikiem CWU. Na zasilaniu myślałem, żeby założyć jakiś elektrozawór, który będzie otwierany dopiero jak woda w PW osięgnie np. 50 stopni. Czujnik temperatury w PW oczywiście podstawowa rzecz. Pytanie czy zastosować dodatkową pompę, czy wykorzystać pompę od grzejników. Układ ma być prosty i skuteczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.02.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Co to jest PW? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaciejkk 22.02.2011 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 PW - płaszcz wodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 22.02.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Bez urazy, ale trochę nie rozumiem.Piec na olej zasila PW, a potem z PW wraca do pieca i ogrzewa tylko CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaciejkk 23.02.2011 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Chodzi o to, zeby woda na powrocie miała z 50 stopni, gdyz piec jest ustawiony na 55. Jak bede palil w kominku to piec nie będzie się załączał. A CWU to raczej nie będzie grzało. Nie wiem gdzie dokładnie podłączyć PW. Myślałem, że może zasilanie PW wpiąć w powrót CO.Myśl jest jedna, jak będę palił w kominku to piec ma się nie włączać. Jak to zrobić, żeby było jak najprościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 23.02.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Poszukaj lepiej gotowych schematów, np. ze sprzęgłem. Takie kombinowanie nie będzie działać prawidłowo. Jeśli puścisz ciepło z kominka przez kocioł to działa on jak grzejnik, czyli bez sensu. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaciejkk 23.02.2011 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Ze sprzęgłem?????? Nie mam pojęcia co to jest. Mogę jedynie wnioskować, że gdy będę palił w kominku to rozłączy piec.No cóż spróbuję poszukać. Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 23.02.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 A co będzie buforem dla PW z kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaciejkk 23.02.2011 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Momento. Piec nie będzie grzejnikiem, tylko będzie puszczał ciepłą wodę dalej w obieg bez załączania palnika. A bufor to chyba cała instalacja. Tak sobie pomyślałem, że chyba zasilanie PW też muszę wziąć z powrotu CO.No nic coś tam wymyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 23.02.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Chcesz żeby buforem dla płaszcza z kominka była tylko instalacja CO ?Czy miałeś kiedyś styczność z ogrzewaniem wykorzystującym kominek ?Osobiście takowego nie mam, ale kolega ma PW w kominku + piec na gaz + bufor na ok 500l !Co zrobisz jak przy paleniu w kominku z płaszczem wodnym wyłączą prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaciejkk 23.02.2011 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Mam UPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 23.02.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Możesz sobie żartować, ale mam wrażenie, że nie zdajesz sobie sprawy z mocy kominka jako źródła ogrzewania.Fajną bombkę sobie konstruujesz, ale to Twoja sprawa.To tyle moich wypocin w tym temacie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.02.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 mmaciejkk coś nie za bardzo wiesz o czym piszesz. Nawet jak palnik nie zapali to kocioł będzie odbierał ciepło z kominka i puszczał w komin. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaciejkk 24.02.2011 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Nie twierdzę, że wiem co piszę. Opisuję tylko mój "pomysł", ale jak to rozwiązać nie mam pojęcia, dlatego proszę o porady i opinie. A może wygodniej jest dodać DGP, ale wtedy piec i tak będzie się załączał, bo jest ogrzewanie podłogowe i tylko w pokojach mam kaloryfery z termostatami. Chociaż jeśli DGP nagrzeje powietrze to podłoga powinna schładzać się wolniej,chyba i piec rzadziej będzie się załączał. Ot takie moje przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaciejkk 26.03.2011 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Powrót do tematu. Co myślicie o zastosowaniu wymiennika ciepła do podłączenia płaszcza z piecem????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts