Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłączenie PW do pieca na olej

mmaciejkk

Recommended Posts

Jak w temacie tylko czy dobrze wymyśliłem. Proszę o opinie i porady

Zasilanie z pieca na zasilanie PW i powrót PW do powrotu do pieca. Piec jest ze zasobnikiem CWU. Na zasilaniu myślałem, żeby założyć jakiś elektrozawór, który będzie otwierany dopiero jak woda w PW osięgnie np. 50 stopni. Czujnik temperatury w PW oczywiście podstawowa rzecz. Pytanie czy zastosować dodatkową pompę, czy wykorzystać pompę od grzejników. Układ ma być prosty i skuteczny.

Chodzi o to, zeby woda na powrocie miała z 50 stopni, gdyz piec jest ustawiony na 55. Jak bede palil w kominku to piec nie będzie się załączał. A CWU to raczej nie będzie grzało. Nie wiem gdzie dokładnie podłączyć PW. Myślałem, że może zasilanie PW wpiąć w powrót CO.

Myśl jest jedna, jak będę palił w kominku to piec ma się nie włączać. Jak to zrobić, żeby było jak najprościej.

Chcesz żeby buforem dla płaszcza z kominka była tylko instalacja CO ?

Czy miałeś kiedyś styczność z ogrzewaniem wykorzystującym kominek ?

Osobiście takowego nie mam, ale kolega ma PW w kominku + piec na gaz + bufor na ok 500l !

Co zrobisz jak przy paleniu w kominku z płaszczem wodnym wyłączą prąd ?

Nie twierdzę, że wiem co piszę. Opisuję tylko mój "pomysł", ale jak to rozwiązać nie mam pojęcia, dlatego proszę o porady i opinie. A może wygodniej jest dodać DGP, ale wtedy piec i tak będzie się załączał, bo jest ogrzewanie podłogowe i tylko w pokojach mam kaloryfery z termostatami. Chociaż jeśli DGP nagrzeje powietrze to podłoga powinna schładzać się wolniej,chyba i piec rzadziej będzie się załączał. Ot takie moje przemyślenia.

• 1 month później...