Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rok temu kupiłem nowe mieszkanie od dewelopera a w nim zamontowano schody dębowe (mieszkanie dwu poziomowe).Po około pół roku schody zaczęły strasznie trzeszczeć przy schodzeniu! Pewnie pojawiły się niewielkie luzy.Wiem że jest to drzewo i ten materiał musi pracować ale mam wątpliwości że aż tak!Czy w ramach rękojmi deweloper ma obowiązek dokonać jakiś regulacji tych schodów?Czy w ogóle da się z tym coś zrobić bo bardzo mnie to denerwuje! Z góry dzięki za pomoc!
https://forum.murator.pl/topic/154081-trzeszcz%C4%85ce-schody-a-rekojmia/

Po pierwsze bez obrazy jeżeli będziesz cokolwiek załatwiał używaj pojęcia drewno nie drzewo bo drzewo to roślina.

Po drugie zanim cokolwiek zaczniesz sprawdź czy nie masz w dokumentach zakupu mieszkania lub czy nie powinieneś mieć do tych dokumentów dołączonej osobnej umowy na schody z instrukcją obsługi mogą to być dwa zdania w dokumentach w których moze być napiszne że schody są surowe i wymagają odpowiedniego zabezpieczenia po jakimś okresie uzytkowania aby nadmiernie nie wyschły i tez może być zapis o odpowiedniej nie przekraczalnej temperaturze pomieszczeń aby drewno sie nie rozeschło jeżeli nie będzie w odpowiednim czasie zabezpieczone a pozostawione surowe. Jeżeli masz takie zapisy to obawiam się że nic nie załatwisz bo zawsze są w stanie udowodnić nieodpowiednie uzytkowanie tych drewnianych schodów a oni nie mają wpływu na właściwości fizykochemiczne drewna.

Próbuj załatwiać z deweloperem usuniecie tej niedogodności dalsze postęowania będą uzależnione od ich decyzji bo nie ma sensu się rozpisywać co można zrobić jak się okaże że bez problemu przyjdą i poprawią. Pisz co załatwiłeś . Hej

https://forum.murator.pl/topic/154081-trzeszcz%C4%85ce-schody-a-rekojmia/#findComment-4567476