Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TULIPANOWIEC. Intruz czy domownik?

Recommended Posts

a może wspomniana powyżej metasekwoja,

też liściasta, pomimo tego, że liście wyglądają zupełnie tak jak gałązki drzewa iglastego, zrzuca je na zimę.

podobno lubi tereny bagienne, ale doskonale rośnie także na innych i na dodatek ma przyrosty do 60 cm i więcej,

a i pokrój drzewa też jest bardzo ładny,

latem w pełnej krasie wygląda jak świerk lub jodła,

z tym że kolor jest o wiele ciekawszy, bardzo ładna jasna zieleń taka jak większości liściastych wiosną

Ależ metasekwoja jest z pewnością iglasta,

cała reszta się zgadza...;)

zdjęcia metasekwoi na stronie Pinusa

http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

sadzić teraz czy na wiosnę??[/u]

To samo pytanie dotyczy magnolii. Co radzicie?

Radzę na wiosnę, aby dać czas na ukorzenienie się i zaaklimatyzowanie. Przy okazji zobaczysz jak rośnie. Trzeba pamietać, że to duże drzewo, kwitnie faktycznie po wielu latach, ale jest godne polecenia - obserwuję okazy wieloletnie rosnące w parku. Próbowałam rozmnożyć z nasion, ale bez skutku. Może ktoś wie jak postępować z nasionami.

pozdrawiam

Szkółki nasiona po prostu importują, u nas jest za krótki sezon wegetacyjny, aby dojrzały chociaż w parku, gdzie pracuję było kilka sezonów - ciepłe i długie lato, że same się wysiały głównie pod krzewami jałowców, np. teraz mam dwie malusie siewki i zastanawiam się gdzie je ukryć na zimę, bo za każdym razem coś się z nimi działo przez zimę, albo poszłam na urlop i ktoś zapomniał podlać, albo późny przymrozek zaszkodził i zmarzły (a miałam juz dwuletnie drzewko), w parku niestety nie ma żadnej mnożarki, żadnego miejsca, gdzie mogłabym hodować, to co się wysieje, oczywiście z tych ciekawszych gatunków.