jatoja 10.09.2005 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 a może wspomniana powyżej metasekwoja, też liściasta, pomimo tego, że liście wyglądają zupełnie tak jak gałązki drzewa iglastego, zrzuca je na zimę. podobno lubi tereny bagienne, ale doskonale rośnie także na innych i na dodatek ma przyrosty do 60 cm i więcej, a i pokrój drzewa też jest bardzo ładny, latem w pełnej krasie wygląda jak świerk lub jodła, z tym że kolor jest o wiele ciekawszy, bardzo ładna jasna zieleń taka jak większości liściastych wiosną Ależ metasekwoja jest z pewnością iglasta, cała reszta się zgadza... zdjęcia metasekwoi na stronie Pinusa http://www.pinus.net.pl/p.php?p=katalog Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 10.09.2005 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 a może wspomniana powyżej metasekwoja będzie i urodziwa metasekwoja, tylko w innym rogu dzialki z tulipanowcem spróbuję, ale dalej nie wiem : sadzić teraz czy na wiosnę?? To samo pytanie dotyczy magnolii. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 11.09.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 wszystko jedno - rośliny w pojemnikach sadzi się przez cały sezon wegetacyjny, tylko okryj na zimę na wszelki wypadek, zarówno magnolię jak i tulipanowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 12.09.2005 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 hanula,dzięki. Jak się z nimi uda, to się pochwale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcy 25.09.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Należy pamiętać, że młode tulipanowce sa wrażliwe na mrozy, no i kwitną w wieku ok. 20 lat. Tulipanowiec u Pinusa zakwitł w wieku 9 lat, a teraz ma owocki Piękne drzewo, nie ma co. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 18.10.2005 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 sadzić teraz czy na wiosnę??[/u] To samo pytanie dotyczy magnolii. Co radzicie? Radzę na wiosnę, aby dać czas na ukorzenienie się i zaaklimatyzowanie. Przy okazji zobaczysz jak rośnie. Trzeba pamietać, że to duże drzewo, kwitnie faktycznie po wielu latach, ale jest godne polecenia - obserwuję okazy wieloletnie rosnące w parku. Próbowałam rozmnożyć z nasion, ale bez skutku. Może ktoś wie jak postępować z nasionami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 21.10.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Szkółki nasiona po prostu importują, u nas jest za krótki sezon wegetacyjny, aby dojrzały chociaż w parku, gdzie pracuję było kilka sezonów - ciepłe i długie lato, że same się wysiały głównie pod krzewami jałowców, np. teraz mam dwie malusie siewki i zastanawiam się gdzie je ukryć na zimę, bo za każdym razem coś się z nimi działo przez zimę, albo poszłam na urlop i ktoś zapomniał podlać, albo późny przymrozek zaszkodził i zmarzły (a miałam juz dwuletnie drzewko), w parku niestety nie ma żadnej mnożarki, żadnego miejsca, gdzie mogłabym hodować, to co się wysieje, oczywiście z tych ciekawszych gatunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts