Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki w łazience - a drzwi

Recommended Posts

Witam,

w jaki sposób powinny być położone płytki na ścianie w łazience tak aby umożliwić bezproblemowy montaż futryny i drzwi wewnętrznych ?

Czy powinno się zostawić kilka cm na futrynę, czy też płytki powinny dochodzić do brzegu do końca ściany a futryna będzie montowana na płytki ?

Nie mam jeszcze wybranych drzwi ani futryn, nie wiem czy będą to drzwi robione na zamówienie u stolarza czy też drzwi gotowe, w każdym razie nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu na etapie wykańczania łazienki.

pozdrawiam

gdy drzwi gotowe ze standardowa futryna, to powinno sie zostawic miejsce na plytki przy drzwiach i plytki dolozyc po montazu drzwi - chodzi o sciane

gdy drzwi na zamowienie z futryna kryjaca cala szpalete i opaskami to plytki kladziemy do brzegu otworu a opaska zachodzi z futryny na plytki

wszystko zalezy od oscieznicy jaka masz zamiar zamatowac. wszystkie firmy robia dwa rodzaje oscieznic ; stała- czyli najpierw oscieznica pozniej płytki(jest jeszcze opcja opasek do oscieznicy i wtedy płytki odrazu mozna kłasc pod warunkiem ze drzwi otwieraja sie do wewnatrz) oraz regulowana(obejmujaca mur)- wtedy zawsze płytki najpierw

symik, a ile to jest trochę? Nie przewidzisz, że układając płytki trzeba będzie minimalnie podrównać ścianę i wyjdzie lipa. A niestety realia pokazują, że ściany mają duże odchyłki od pionów, a w narożnikach nie są wcale prostopadłe :(

Nie wiem dokładnie ile, to zależy od płytki. U mnie akurat był to centymetr, bo taką grubość miała płytka. Wg mnie wyszło ok, a pomimo, że to nowy dom, to ściany raczej do prostych nie należały.