Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie do właścicieli oczyszczalni biologicznych, tych z kompresorkami, silniczkami i innym ustrojstwem elektrycznym.

Co robicie z oczyszczalnią, kiedy wyjeżdżacie na 2 tygodnie zasłużonego urlopu? Wyłączacie i bakterie ... trafia, czy zostawiacie pod prądem, mimo że nikogo nie ma w domu?

A po co wyłączasz?

Bo kiedy wyjeżdżam na wakacje, to nie zostawiam w domu włączonego żelazka, telewizora, klimatyzacji...

Czuły punkt to Twoja nieznajomość możliwości dzisiejszej techniki, znasz hasło - sterownik czasowy?

A tak dokładnie - co podłączasz poprzez ten sterownik czasowy?

Tylko postaraj się mnie nie obrażać, a wyjaśnić, jak chcesz przetrzymać przy pomocy tego urządzenia osad czynny w dobrej kondycji przez 2 tygodnie?

Wiesz ja nie mam takiego problemu bo kupiłem porządną oczyszczalnie biologiczną AQUAmax BASIC, która w momencie mojego wyjazdu na np. 2 tygodniowe wczasy automatycznie przełącza się na tryb pracy urlopowej w którym to trybie zużywa tylko 30 % energii i podtrzymuje osad czynny przy życiu :) A jak się kupuje oczyszczalnie, w której producencie w celu obniżenia kosztów nie montują normalnego sterownika tylko jakieś proste sterowniki czasowe to się ponosi w takich przypadkach konsekwencje. Najlepiej zadzwoń do firmy, która Ci to sprzedała i zorientuj się co masz w takim wypadku zrobić.

A jak wyjezdzasz zima na narty to tez nie zostawiasz wlaczonego ogrzewania? Brrrr. Lodowke tez za kazdym razem rozmrazasz.

marcin

Jastrząb, skup się. Nieważne, co ja robię z moją lodówką, tylko co producenci zalecają robić z oczyszczalniami w czasie przerw urlopowych i innych długotrwałych nieobecności.

Nie czepiaj się mnie, bo uważam, że poruszam pomijany dotychczas punkt widzenia dla tych, którzy stoją przed wyborem oczyszczalni biologicznej.

Pierwszy rzeczowy przykład już mamy powyżej - rzecznik firmy AquaEco opowiedział o swojej oczyszczalni. Przydałoby się troszkę więcej na ten temat, przede wszystkim - jak długo producent gwarantuje przetrwanie osadu czynnego bez jego odżywiania? 2 tygodnie? Mało wiarygodne.

Jastrząb, skup się. Nieważne, co ja robię z moją lodówką,.

Ty pierwsza pisalas o zelazku/telewizorze/klimatyzacji. Wybitnie w temacie osadu czynnego oczyszczalni.

Zwlaszcza ze Twoje oryginalne pytanie dotyczylo tez padniecia bakterii z braku pradu (wylaczone na czas wyjazdu napowietrzanie). To moja odpowiedz jest taka: zostawaisz lodowke, zostaw i naowietrzenie.

Czy nie padna bakterie z braku gowna, to na to nie umiem odpowiedziec.

marcin

Edytowane przez Jastrząb

Kolego nabrałeś trochę nie miłego tonu i mylisz pojęcia rzecznik - użytkownik... Nie jestem rzecznikiem firmy AquaEco. Rzecznik danej instytucji bądź organizacji to osoba odpowiedzialna za kontakty z mediami itd. Użytkownik natomiast to osoba, która czegoś używa (np. przydomowej oczyszczalni ścieków). Posiadasz kompleksy związane z działaniem typu oczyszczalni, którą zamierzasz kupić. I teraz bijesz piane na forum na temat, który nie jest tak do końca istotny. Poczytaj sobie co to jest dokładnie osad czynny i kiedy on obumiera. Zakładając, że wyjeżdżasz na wakacje 2 tygodniowe, czyli przez 2 tygodnie nie dostarczasz pożywki bakteryjnej, którą jest ściek surowy to co jest lepsze (metoda dedukcji), to że oczyszczalnia np. poprzez pracę na poziomie 30% swoich możliwości będzie wykonywała mniej cykli natleniania czyli będzie w mniejszym stopniu redukować osad czynny, czy to że zostawisz oczyszczalnie na normalnych obrotach i po 5 dniach wytworzony osad czynny zacznie obumierać, czy może to, że wyłączysz oczyszczalnie i stanie się to samo co w przypadku pozostawienia oczyszczalni na normalnych obrotach. I teraz bezsensu pierdzielenie o Chopinie bo nawet jeżeli w którymś z przypadków nastąpi mniejsza lub większa redukcja osadu czynnego to go tak będziesz musiał po powrocie odbudować. Twojej oczyszczalni nic się przez to nie stanie poza tym, że Twoja oczyszczalnia będzie miała rzez pewien krótki okres niższe parametry czyszczenia (nie tak wysokie jak podaje producent). Po krótkim czasie wróci to do normy a trzeba wziąć pod uwagę, że obniżenie tych parametrów nie będzie nigdy niższe niż maksymalny parametr czyszczenia oczyszczalni drenażowej.

nabrałeś trochę nie miłego tonu i mylisz pojęcia rzecznik - użytkownik
przepraszam, ale jest to czwarty wątek, w którym zabierasz głos i w każdym masz do powiedzenia jedynie "kupujcie Aquamaxa w Swarzędzu, bo jest najlepszy".

Jak na razie to wszyscy się na mnie rzucają nie na temat, a wypowiedź Kupnickiego.p jest jedyna rzeczowa, niezależnie od tego, kim jest czy nie jest.

Proszę o więcej przykładów.

Co robicie ze swoją oczyszczalnią wyjeżdżając na urlop?

Rozwalasz mnie do łez ;D Czy ja w jakimkolwiek poście powiedziałem, że macie kupować Aquamaxa w Swarzędzu bo jest najlepszy?? W moich postach powiedziałem, że wybrałem ten produkt bo dla mnie jest dobry, a wybierałem też między drenażówką Haby (czy jestem w takim razie też rzecznikiem Haby ;D ?? ). I powiedziałem gdzie nabyłem swoją oczyszczalnie. Dlaczego nie miałbym polecać produktu który działa u mnie bez zarzutów?? Bo twoje zarzuty wydają mi się nielogiczne. Może masz problemy z kojarzeniem faktów i dokonujesz błędnych skojarzeń moich postów. Zachęcam do ponownego przeczytania wszystkich moich postów i wyciągnięcia wniosków.

W ogóle nie rozumiem przedstawianego problemu. Oczyszczalnię na 2 tygodnie po prostu zostawiam - napowietrzanie mam grawitacyjne od kominka na trawniku do wylotu na dachu. Pracowała w takim trybie (tydzień na 2 tygodnie) przez 3 lata do pierwszego opróżnienia i nie było żadnych problemów.

Producenci zalecają stałe przepływy lub uzupełnienie bakterii po okresie przerwy (tak jak po opróżnieniu zaszczepiamy na nowo).