Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnica w cenie między stropami

to70

Recommended Posts

Można na szybkiego policzyć, w koszta nie będę wnikać, ale można wymienić czego koszta poniesiesz. Jeśli chodzi o stan ''O'' przegrody na gruncie, to masz koszt dość mały w porównaniu z piwnicą i stropem. Jak jajmar pisze, na taką przegrodę składa się podsypka ze żwiru, chudy beton+izolacje posadzka.

Jeśli chodzi o piwnicę, to musisz ją wykopać,( koszt koparki z wywozem), chudziak, izolacje następnie materiał na ściany (bloczki betonowe bądz szalunkowe), ocieplenie ekstrudowanym styropianem (styropian twardszy więc droższy), izolacje przeciwwilgociowe. A teraz sam strop, czyli beton, stal i trochę drewna na szalunki. Nazbiera tego, a więc i różnica w pieniążkach jest spora, bo i roboty jest kilka razy więcej o materiałach nie wspomnę. Ale jeśli chodzi o liczby, ''+''-'' sam policz :)

• 4 weeks później...
Zastanawiam się :confused: nad częściowym podpiwniczeniem domu i proszę o podpowiedzenie mi jaka jest różnica w cenie między stropem nad piwnicą a stropem na gruncie. dzięki :yes:

Też mnie nurtuje to samo pytanie,

Wszędzie porównują cenę stropu i izolacji piwnicy to posadzki na gruncie.

Nikt jednak nie pisze że nad kotłownią postawioną przy garażu trzeba położyć dachówkę- czyżby koszt dachu był znikomy w porównaniu z budową piwnicy przy niskim poziomie wód gruntowych?

Nie nabijać się ze mnie bo jestem laikiem w tym temacie.