to70 21.02.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Zastanawiam się nad częściowym podpiwniczeniem domu i proszę o podpowiedzenie mi jaka jest różnica w cenie między stropem nad piwnicą a stropem na gruncie. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.02.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 A co rozumiesz pod stwierdzeniem "strop na gruncie" ? Na gruncie to wykonuje sie chudy beton warswy izlocyjne i warswy posadzki. To wszystko leży na gruncie. Strop wisi nad pomieszczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
to70 21.02.2011 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Chodzi mi o koszt stanu 0 na gruncie i nad piwnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puras 21.02.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Można na szybkiego policzyć, w koszta nie będę wnikać, ale można wymienić czego koszta poniesiesz. Jeśli chodzi o stan ''O'' przegrody na gruncie, to masz koszt dość mały w porównaniu z piwnicą i stropem. Jak jajmar pisze, na taką przegrodę składa się podsypka ze żwiru, chudy beton+izolacje posadzka. Jeśli chodzi o piwnicę, to musisz ją wykopać,( koszt koparki z wywozem), chudziak, izolacje następnie materiał na ściany (bloczki betonowe bądz szalunkowe), ocieplenie ekstrudowanym styropianem (styropian twardszy więc droższy), izolacje przeciwwilgociowe. A teraz sam strop, czyli beton, stal i trochę drewna na szalunki. Nazbiera tego, a więc i różnica w pieniążkach jest spora, bo i roboty jest kilka razy więcej o materiałach nie wspomnę. Ale jeśli chodzi o liczby, ''+''-'' sam policz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radi33 18.03.2011 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Zastanawiam się nad częściowym podpiwniczeniem domu i proszę o podpowiedzenie mi jaka jest różnica w cenie między stropem nad piwnicą a stropem na gruncie. dzięki Też mnie nurtuje to samo pytanie, Wszędzie porównują cenę stropu i izolacji piwnicy to posadzki na gruncie. Nikt jednak nie pisze że nad kotłownią postawioną przy garażu trzeba położyć dachówkę- czyżby koszt dachu był znikomy w porównaniu z budową piwnicy przy niskim poziomie wód gruntowych? Nie nabijać się ze mnie bo jestem laikiem w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts