puras 21.02.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Witam Problem wygląda następująco, posiadam drewniany dom który nie jest podpiwniczony. Chciałbym zrobić taką piwnice, by wstawić tam CO. Dom jest starej daty ale jest w dość solidnym stanie. Aktualnie CO jest ustawione w centralnej części co jest bardzo uciążliwe przy przynoszeniu opału itp. Dom ma wymiary 8x10 i myślałem by wykopać piwnice ale o 1,5m mniejszą od obrysu ścian ( coś takiego jak w załączniku ) Fundamenty są z kamienia i są płytkie. Piwnicę bym kopał na 240 cm, a sama piwnica w świetle na 210cm. W grę wchodzi zabezpieczenie skarpy wewnętrznej, żeby nie obsunęła mi się ściana . I o to mi najbardziej chodzi, jak to zrobić. Jak to wykonać, etapami, co kilka metrów wykonywać wykopy, zalać. Jeśli chodzi o Proszę o pomysły i sugestie.Bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.02.2011 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Sugeruję: 1. Inwentaryzacja obiektu2. Projekt3. Pozwolenie na budowę wg projektu4. Tablica i kierownik budowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.02.2011 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Ja bym sie zastanowił czy jednak nie robić jednak fundamentu.Będzie zrobione tak jak ma być gdyby kiedyś w przyszłości ktoś coś modernizował.Reszta jak wyżej.Pod dobrym nadzorem można to zrobić systemem gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts