Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont drewnianego starego domu, warto czy nie ?

ŁukaszL

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość.

W posiadaniu mam dom drewniany, w wyglądzie jak na obrazku poniżej,

http://plont.ovh.org/dom.jpg

stan całkiem przyzwoity, nowy dach, brak pleśni i wilgoci, po pierwszych oględzinach sprawa remontu przedstawia się następująco:

1. zerwanie tynków wewnętrznych i położenie płyt gips-karton, oczywiście z ociepleniem w środku (wełna mineralna lub styropian)

2. Wymiana okien, szt.6 okna gabarytowo nie są duże

3. wymiana okablowania. Prąd jest ale kable są zdecydowanie do wymiany.

4. W pomieszczeniu nr. 1 budowa łazienki (dom niestety jej nie posiada)

5. W pomieszczeniu nr.2 budowa mini kotłowni (w domu nie ma co. ani ciepłej wody) dom ogrzewany był piecami kaflowymi (jeden w kuchni drugi w pokoju)

Sprawy najważniejsze:

Wymiary 10m x 6m,(wymiary w przybliżeniu) w domu nie ma gazu nie ma ciepłej wody i łazienki jak już wspomniałem, czy warto coś takiego remontować ? Ile w przybliżeniu będzie wynosił koszt wyłożenia tego od środka płytami, oraz budowy łazienki w stylu (wanna, ubikacja, zlew) oraz okablowania na nowo.

Jaki system ogrzewania zastosować ? Piec na węgiel, elektryczne czy może pokusić się o przyłącz gazu (gaz jest w drodze jakieś ok 10-12 m od domu) jaki jest koszt przyłącza gazu, i w tym wypadku ogrzewanie gazowe.

Chciałbym podkreślić że będzie to rozwiązanie tymczasowe, na 2 lata a może na 10 tego nie jesteśmy w stanie przewidzieć.

Bardzo proszę o odpowiedź.