Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem, że ceny w różnych regionach Polski zarówno za materiały jak i robociznę nie są takie same, ale mam pytanie, które nurtuje chyba każdego inwestora..:/ Moglibyście napisać ile was mniej więcej kosztowały poszczególne etapy (stan sur. otwarty, zamknięty, instalacje) (cenny brutto) i czy dużo zmienialiście w projekcie? (Szczególnie jeśli chodzi o materiały).

• Odpowiedzi 546
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

my mamy ten sam problem tzn. pan, ktory bedzie budowal bardzo poleca porotherm 30, czy ktos z tego budowal? co polecacie?

Na tym forum znajdziesz na pewno zwolenników i przeciwników każdego materiału budowlanego... Na tym polega demokracja. My zdecydowaliśmy się na Porotherm, bo zależało nam na tym, żeby trochę sobie obniżyć koszty samodzielną robotą, a ceramika to zdecydowanie najłatwiejszy materiał. Poza tym oboje z żoną jesteśmy przyzwyczajeni do ceramiki i porotherm wydał nam się po prostu naturalnym wyborem. Tak więc ja go zdecydowanie polecam :)

Oczywiście jest pytanie czy to jest materiał "naj" w każdej kategorii. Otóż nie i proponuję nawet nie myśleć o tym w ten sposób, bo dojdziecie do paranoi! Nie ma materiału idealnego - każde rozwiązanie w budownictwie ma swoje konkretne wady i zalety! Proponuję jednak nie wchodzić zbyt głęboko w te dyskusje - szczególnie na forach. Jeśli macie już wykonawcę, który dobrze się czuje w technologii, a wam ona też pasuje - to nie zastanawiajcie się dłużej :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Cześć ! No i ruszyliśmy z budową. Za chwilę wyjdziemy z ziemi i póki na to czas, myślimy o kolejnych etapach. Mamy aktualnie dylemat z oknami dachowymi jakie wybrać (rodzaj otwierania, wielkość, dodatki) - może macie jakieś doświadczenia?

Jakich firm macie okna na parterze? Pytań rodzi się co chwilę dużo i może CI co już mają te etapy za sobą podzielą się doświadczeniami?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

My dokładnie tak robimy, że usuwamy jedno okno w tym pomieszczeniu gdzie były 4, dodajemy w łazience i usuwamy z garderoby. swiatło w tego typu pomieszczeniu chyba nie jest zbytnio porządane. (subiektywna moja wypowiedź)

Aktualnie doszliśmy do nadproży i stropu. Zmiana na terrivę spowodowała zmiany w nadprożach i trochę czasu zeszło. Ekipa dość mocno prze do przodu i pomimo, że dość dokładnie analizowaliśmy projekt, rozwiązania to czasem trzeba podejmować decyzje w pół dnia.

Czeka nas zamówienie dachówki aktualnie i już rozglądam się za projektantem instalacji elektrycznych- zalezy mi na tym aby w tym temacie nic mi nie umknęło, może znajdą się jakieś nowe, trafione rozwiązania i uniknę później kucia.

Czy ktoś wykonywał u siebie jakieś znaczące zmiany w projekcie instalacji elektrycznej i mógłby polecić takie rozwiązania?

pozdrawiam

JP

Witam,

zdecydowaliśmy się z Żonką na Szczęśliwą Krainę, wszystko nam w projekcie pasuje, na działce fajnie byłby rozmieszczony ogólnie wręcz idealny. Jednakże jako praktyk i wzrokowiec chcialbym na żywo zerknąć na projekt. I teraz prośba: czy ktoś z Lubelskiego lub ościennych buduje / zbudował już SZ.K. i byłby w stanie przyjąć na pół godziny dwójkę ciekawskich gapiów? Będziemy niezmiernie wdzięczni.

Witam,

zdecydowaliśmy się z Żonką na Szczęśliwą Krainę, wszystko nam w projekcie pasuje, na działce fajnie byłby rozmieszczony ogólnie wręcz idealny. Jednakże jako praktyk i wzrokowiec chcialbym na żywo zerknąć na projekt. I teraz prośba: czy ktoś z Lubelskiego lub ościennych buduje / zbudował już SZ.K. i byłby w stanie przyjąć na pół godziny dwójkę ciekawskich gapiów? Będziemy niezmiernie wdzięczni.

zapraszamy ;)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Cześć! Właśnie kończymy stan surowy otwarty i zaczynam spotykać się z firmami od tematów instalacyjnych. Planowaliśmy skorzystać z usług projektanta jeżeli chodzi o instalację elektryczną jednak po przygotowanej wycenie stwierdziliśmy, że te niemałe pieniądze można lepiej zainwestować.

Plan jest taki aby temat załatwić bezpośrednio z wykonawcą i mam teraz do Was pytanie czy zwrócilibyście uwagę na pewne rozwiązania elektryczne, które mogłyby poprawić codzienne życie w Szczęśliwej Krainie? Chodzi o umiejscowienie większej lub mniejszej ilości gniazdek, włączników itd. Chcę to dobrze zaplanować i może macie jakieś porady.

Temat również będzie dotyczył kuchni - czy może macie fajne rozwiązania lub może uwagi czego nie robić jeżeli chodzi o rozmieszczenie sprzętów.

pozdrawiam i jak ktoś znajdzie chwilę to chętnie poznamy Wasze opinie o pomysły.

Jacek