Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam - dopiero zarejestrowałem się na tym foru i proszę o wyrozumiałość.

Na stanowcze polecenie żony :) rozpocząłem remont pokoju 10 letniego syna, przerabiamy pokój i poddasze na dwupoziomowy pokój. Natknąłem się może na błachy problem, ale chciałbym go rozwiązać możliwie po najniższej linii oporu.

Muszę podłączyć oświetlenie na dwóch poziomach tak aby przy wejściu do pokoju (dół) była możliwość zapalania światła na dole i na górze (każde osobno) po wejściu na górę ma być możliwość sterowania światłem też na dole i na górze - tak aby można było zgasić światło tylko na dole a zostawić zapalone u góry. Jedno co przycodzi mi do głowy to założyć dwa niezależne "oświetlenia schodowe" (znam schematy i wiem jak to podłączyć) Ale czy nie marnuję przy tym zbyt dużo metrów kabli? Może jest możliwość zainstalowania jakiegoś sterownika który by to skrócił? No i przy dwóch instalacjach były by na ścianach po dwa włączniki, nie można tego zrobić na pojedyńczym włączniku o dwóch przyciskach?

http://www.fotoload.pl/index.php?id=2e5eee73cbdb552205c86432fd99be2b579

http://www.fotoload.pl/index.php?id=2e5eee73cbdb552205c86432fd99be2b579

Edytowane przez nj2inspektor

Tak jak wspomniał Robert jest kilka wersji rozwiązania Twojego problemu:

1. Instalacja tradycyjna - łączniki schodowe podwójne. I to jest mój typ. Instalacja zawiera może troszeczkę wiecej przewodów ale jest niezawodna. Nie ma co się zepsuć, uszkodzić.

2. Przekaźniki - jest ich całe mnóstwo. Do puszki (i te chyba były by najbardziej odpowiednie) i na szynę TH35 (a ja takie osobiście wolę ale za to znowu ciągniemy spore ilości przewodów).

3. jeden sterownik PLC, który można by zaprzęgnąć do jeszcze ciekawszych rozwiązań oświetleniowych ale tutaj cena gwałtownie rośnie. Ponadto dla jednego/dwóch pokoi to troszeczkę przerost formy nad treścią.

4. Idąc juz po całości i na maxa (nie patrząc na kasę) to można zastosować panele dotykowe ot choćby firmy Berker TS Sensor i podłączając je poprzez przekaźniki można podłączyć do nich już chyba wszystko co tylko zapragniemy. Pytanie tylko "po co?".

Troszkę się rozpisałem i poniosła mnie fantazja ale gdy pytanie jest bardzo proste to doszukuje się czegoś nietypowego.

Dzięki za zainteresowanie. W zasadzie to machnę "tradycyjną wersję" tj. dwa podwójne wyłączniki schodowe. Trochę przeglądałem dzisiaj w pracy net i coś się faktycznie znajdzie.

PLC (kiedyś programowałem taki na statku) - też kiedyś myślałem aby wmontować go w instalację i zaszpanować automatyką w domu, ale tak naprawdę to sam sterownik ciągnie za sobę dodatkowe kosmiczne koszty typu automatyczne bramy, żaluzje, podlewanie itp. Później przychodzi taki dzień, że robą ci włam bo myślą, że masz w domu niewiadomo co :)