dendrytus 10.05.2012 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 (edytowane) Jak będzie stos KNX w modelu OSI powyżej wartswy IP to będzie i adres logiczny KNX Tylko, że nie ma adresu logicznego w KNX Są tylko adresy grupowe i fizyczny. Każde urządzenia ma jeden adres fizyczny i jeden adres grupowy ( z pewnymi wyjątkami) ma sensor lub wiele adresów grupowych ma aktor i będzie transmisja w którą stronę zechcesz na zasadach adresowania i funkcjonalności KNX, czyli ramki EIB z "czapką" KNX. AHHAHHAHAAHHAH EIB to KNX. Zmieniona nazwa. Dokładnie to czym ty się zajmujesz Jak to czytam to dochodzę do wniosku, że zajmuje się czymś zupełnie innym I co się dowiedziałem to w urządzeniu C0 będzie jeszcze do wyboru albo DMX512 po rs485 albo KNX po 485 i oczywiście KNX po ethernecie albo tryb natywny To tylko firmware HAHAHAHAHHAHA Nie ma KNX po RS485. Żeby KNX mógł działać na ethernecia, potrzebna jest dość kosztowna bramka. A co to jest tryb natywny? Jedno pytanie proste: W jaki sposób PLC2011A0 lub PLC2011B0 skorzystają z KNX? Ważniejsze od KNX w chińskim PLC jest, to czy to prawda, że pod koniec lipca sterowniki te będą po 299zł. No dobra to teraz bajkę o Śnieżce poproszę. PS. Kiedy coś merytorycznego w temacie Sterowanie domem przy użyciu chińskiego sterownika PLC z allegro. PS2 Modbus, kolego dejna, nie ma nic wspólnego z KNX czy jak wolisz EIB. Edytowane 10 Maja 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 21.05.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Chętnie podzielę się wiedzą. Po długim okresie użytkowania instalacji inteligentnego budynku mam pewne swoje przemyślenia. Czy próbowałeś sam programować w jakimś języku programowania? mam na myśli żeby przykładowo przy pomocy bibliotek dll producenta PLC2011 dało się napisać własną aplikację, wizualizację swoich marzeń? Ja mam ochotę się za to zabrać. Na studiach trochę programowałem ale to było ładnych lat temu... Pisałem pod DOS-a i z okienkowymi nie miałem nic do czynienia. Masz w ogóle pojęcie od czego zacząć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 22.05.2012 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Czy próbowałeś sam programować w jakimś języku programowania? mam na myśli żeby przykładowo przy pomocy bibliotek dll producenta PLC2011 dało się napisać własną aplikację, wizualizację swoich marzeń? Ja mam ochotę się za to zabrać. Na studiach trochę programowałem ale to było ładnych lat temu... Pisałem pod DOS-a i z okienkowymi nie miałem nic do czynienia. Masz w ogóle pojęcie od czego zacząć? Jeżeli kiedykolwiek programowałeś to powrót do zajęcia nie jest niczym szczególnym Po pierwsze ściągnij i zainstaluj sobie ze strony Microsoftu http://www.microsoft.com/visualstudio/en-us/products/2010-editions/express . Ściągnij dwa darmowe programy: Visual C++ 2010 Express Visual C# 2010 Express Na razie nie instaluj bety w wersji 2011. Odpuść je sobie w tej chwili. Tylko weź wersje 2010. One są darmowe. Po miesiącu trzeba tylko zarejestrować na stronie i właściwie tylko wypełnić ankietę. Dostaje się kod aktywacyjny i już. Gdyby byli chętni do słuchania tych bzdur co piszę to mogę w kilku postach zrobić tutorial jak napisać sobie własną aplikację do sterowania domem przy użyciu bibliotek dostarczanych przez producentów sprzętu. Właściwie to zdolności plastyczne bardziej by się przydały niż umiejętność programowania To jest banalnie proste. Zobaczysz, że to, za co firmy biorą dziesiątki tysięcy można zrobić samemu i przy okazji lekki wysiłek intelektualny pozwoli zdobyć kilka nowych doświadczeń Jak ktoś chętny to niech zainstaluje sobie wyżej wymieniony soft i da znać to powiem co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 28.05.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Zainstalowałem wszystkie te "Visual2010" jakie były. I co dalej ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 29.05.2012 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Zainstalowałem wszystkie te "Visual2010" jakie były. I co dalej ????? Pobaw się samym tworzeniem interfejsu. Stawiaj różne komponenty na formatkę i naciskaj "PLAY" zieloną strzałkę. Żebyś był chociaż obyty jak ci powiem postaw przycisk, postaw textbox czy postaw label. Zacznij od języka C#. Innych na razie nie dotykaj. Masz plik dll ELibrary.dll ? Masz tam po prawej takie okienko "Solution Explorer", w nim twój projekt, z twoją nazwą jaką tam sobie nadałeś. I poniżej jest "References". Kliknij prawym klawiszem myszy i wybierz "Add Reference..." i później zakładka "Browse" i wybierz ten DLL "ELibrary.dll". Które masz sterowniki? Aha i poćwicz stawianie przycisków i różnych komponentów. Zmieniaj sobie co chcesz, najwyżej założysz nowy projekt. Czy jest jeszcze ktoś kto sie chce pouczyć programować swój dom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.06.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Pobaw się samym tworzeniem interfejsu. Stawiaj różne komponenty na formatkę i naciskaj "PLAY" zieloną strzałkę. Żebyś był chociaż obyty jak ci powiem postaw przycisk, postaw textbox czy postaw label. Zacznij od języka C#. Innych na razie nie dotykaj. Masz plik dll ELibrary.dll ? Masz tam po prawej takie okienko "Solution Explorer", w nim twój projekt, z twoją nazwą jaką tam sobie nadałeś. I poniżej jest "References". Kliknij prawym klawiszem myszy i wybierz "Add Reference..." i później zakładka "Browse" i wybierz ten DLL "ELibrary.dll". Które masz sterowniki? Aha i poćwicz stawianie przycisków i różnych komponentów. Zmieniaj sobie co chcesz, najwyżej założysz nowy projekt. Czy jest jeszcze ktoś kto sie chce pouczyć programować swój dom ? Z pewną tak nieśmiałością ja bym chciał ale dla mnie to całkowicie czarna magia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 12.06.2012 01:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Z pewną tak nieśmiałością ja bym chciał ale dla mnie to całkowicie czarna magia. Zainstaluj sobie Visual Studio 2010 (VS2010) takie, które posiada język programowania C#. Zainstaluj to: http://www.microsoft.com/visualstudio/en-us/products/2010-editions/visual-csharp-express Nie mam siły na strzępienie języka Jak będzie ze trzech to zacznę coś pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 12.06.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Zainstaluj sobie Visual Studio 2010 (VS2010) takie, które posiada język programowania C#. Zainstaluj to: http://www.microsoft.com/visualstudio/en-us/products/2010-editions/visual-csharp-express Nie mam siły na strzępienie języka Jak będzie ze trzech to zacznę coś pisać Od kilku dni walczę z tym VC2010 i powiem, że to nie jest takie skomplikowane jakby się mogło wydawać Razem z tym dll była przykładowa aplikacja przełączająca i odczytująca dane z PLC2011 ale powien tyle, że ją przerobiłem w takim stopniu że mogę sobie zrobić osobne przyciski do każdeego układu wejść, wyjść i do dowolnej liczby PLC. Zastanawiam się tylko jakim cudem pakiety wychodzą z komputera i wiedzą gdzie trafić i jak wrócić spowrotem? Gdzie jest w ogóle ta część programu odpowiedzialna za komunikację internetową??? Wszystko jest w tym DLL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 12.06.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Z pewną tak nieśmiałością ja bym chciał ale dla mnie to całkowicie czarna magia. Nie krępuj się VS2010 express jest darmowy. Zainstaluj sobie, zrób aktualizację do SP1 i zainstaluj wszelkie uaktualnienia .NET Framework 4.0 Spoko, jeszcze sam sobie napiszesz komunikację z własną instalacją. Od wczoraj się męczę z połączeniem PLC2011 z modułem czegoś w stylu Z-Wave. Mam do jednego z nich wejście po RS232. Z poziomu API w DLL można sobie wysyłać i odbierać bajty. Tam jest 280 bajtów bufora na dane szeregowe. Usiłuję sprzęgnąć jedno z drugim żeby używać zdalnie PLC2011 jako bramki do mojej dalszej części. Właściwie program będzie dedykowany pod siebie. Kolega mi mówił, że mając program pod .NET pisany w C# można szybko z tego zrobić aplikację webową w ASP.NET czy AJAX i własny program obsługiwać jako webowy interfejs. Chyba w to wsiąkłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 17.06.2012 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Przyłączam się do programowania. też miałem troszkę do czynienia z programowaniem. Co prawda amatorsko ale może coś jeszcze zostało w głowie. Właśnie w tech chwili ściagam VS2010.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 03.07.2012 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Jak już nie macie siły programować w języku C++ czy C# czy C-podobnym ani w Delphi to może spróbujecie zrobić swoją wizualizację inteligentnego domu przy pomocy National Instruments LabView ? Tylko pobrać odpowiedni DLL od PLC dla LabView, tak zwany driver i już można robić graficznie bez umiejętności programowania w ogóle.http://www.ni.com/labview/Wpisać w google "LabView" i po lewej wybrać grafiki.... i pooglądać.... Edytowane 3 Lipca 2012 przez Tadeusz Hypki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 04.07.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Tak tak - a najtańsza wersja Basic LabView zaczyna się od 5000złCennik Za te pieniądze to już można kupić gotowy system a nie tylko środowisko do wizualizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtea 04.07.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Tak tak - a najtańsza wersja Basic LabView zaczyna się od 5000zł Cennik Za te pieniądze to już można kupić gotowy system a nie tylko środowisko do wizualizacji... Tylko chyba dla studentów i w domu niekomercyjnie jest bezpłatna jak większość takich programów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.07.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Nie spotkałem się z darmową wersją tego programu dla kogokolwiek. Jedyne co znalazłem to 30 dniowy trial, no chyba że kogoś interesuje torrent itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 05.07.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Tak wygląda DARMOWY program do wizualizacji w KNX. http://www.ligo.tv/#home Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.07.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Wygląda super. A jak się ma sprawa z elementami wykonawczymi/pomiarowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.07.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Wygląda super. A jak się ma sprawa z elementami wykonawczymi/pomiarowymi? http://www.intelektronik.pl/oferta.php Do tego integra z modułem integrującym z KNX za 900 zł (do 64 wejść i 64 wyjść wirtualnych, możliwość korzystania z logiki integry.) Około 1500 zł |Integracja KNX z siecią komputerową - mamy wtedy możliwość sterowania przez telefon, tablet plus oczywiście wizualizacja na tablecie. Program ETS4 lite do programowania KNX http://www.knx.org/pl/knx-tools/ets4/download/ Jedyne ograniczenie wersji lite to 20 urządzeń KNX w jednej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 07.07.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 To już brzmi przyzwoicie. Spore możliwości na sprawdzonym sprzęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.02.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Jak będzie stos KNX w modelu OSI powyżej wartswy IP to będzie i adres logiczny KNX i będzie transmisja w którą stronę zechcesz na zasadach adresowania i funkcjonalności KNX, czyli ramki EIB z "czapką" KNX. Dokładnie to czym ty się zajmujesz I co się dowiedziałem to w urządzeniu C0 będzie jeszcze do wyboru albo DMX512 po rs485 albo KNX po 485 i oczywiście KNX po ethernecie albo tryb natywny To tylko firmware Minęło prawie 2 lata i nadal chińszczyzna nie ma KNX, mimo iż KNX jest obowiązującym standardem dla inteligentnych budynków w Chinach. Ps. 2 lata i ponad 22 tys odwiedzin. Ciekawe dlaczego tu nie chcecie rozwijać swoich chińskich inteligentnych domów Edytowane 19 Lutego 2014 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts