Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Do mojego nowo budowanego domu chcę zamówić okno Schuco HS o gabarytach 2,5 x 4,0 m. Kilka ofert, które dostałem różnią się podejściem producenta do kwestii gwarancji dla okna o takiej wysokości. Jedni ją dają "bez zająknięcia" inni nie, sugerując że wysokośc okna z profila kolorowego (nawet firmy Schuco) nie powinna przekraczać 2,3 m. Może ktoś ma doświadczenia w takiej kwesti. Interesuj mnie to co może stać się z oknem jeżeli będzie to jednak 2,5 m. Czy generalnie (na pewno) zacznie ono "fiksować" czy po prostu istnieje ryzyko (lub duże ryzyko), że coś będzie nie tak. Chciałbym uniknąć jakichkolwiek niespodzianek pomimo tego, że niektórzy producenci dają gwarancję, która jednak niestety kiedyś się skończy.

Pzdr

Witam

niektórzy producenci dają gwarancję, która jednak niestety kiedyś się skończy.

Pzdr

I na tym się skup. HS jest wybitnie wrażliwy na wygięcia profili (bo tym jest spowodowane ograniczenie wysokości) i jest konstrukcją bardzo kosztowną. Po gwarancji wszelkie koszty napraw czy wymian ponosisz Ty. Posłuchaj tych którzy nie chcą dać gwarancji powyżej 230 wysokości, oni nie mówią tego po to żebyś poszedł do konkurencji która takich obiekcji nie ma.

Czy na pewno coś się będzie działo? Jeśli będzie po stronie nasłonecznionej myślę że tak, jeśli od północy mała szansa że będzie OK. A nikt Ci nie udzieli 100% pewnej odpowiedzi.

Pozdrawiam

niestety powyżej 230 w kolorze - bo to jest istotne - będą kłopoty ze szczelnością

Ograniczeniem jest większa rozszerzalność cieplna profila kolorowego od białego

Białe z gwarancją także systemodawcy możesz zrobić do 260

Strona świata też ma w tym swój udział ale mimo wszystko nie aż tak znaczący w przypadku HS-a - on po prostu z założenia musi być dobrze wykonany, nieprzewymiarowany - dopiero wtedy będzie szczelny i nie sprawiający kłopotu w użytkowaniu

Spójrz na to inaczej.

Dlaczego ktoś chce zrezygnować z zarobku odsyłając cie do konkurencji? Toż to niemały zysk bo okno z założenia jest drogie by nie powiedzieć bardzo drogie. Jeleń jakiś czy co? Z takiej kasy rezygnować zwłaszcza że argumentem w dyskusji jest to że inni gwarancję jednak dają bez zmrużenia oka.

Przypominam że istnieje jeszcze taki materiał jak DREWNO. I tu taki HS nie jest żadnym problemem (oczywiście musi być dobrze wykonany).

I cena powinna być nie wyższa niż w PCW (tak od reki widzę że to przedział 10-15tys. zł)

Podepnę się z pytaniem

Czy nie będzie problemów z HKS 280x232? W kolorze. Dotychczas nikt nic nie mówił ze sprzedawców a pytałem z dziesięciu.

Bez problemu w każdym chyba systemie. Wskazane oczywiście wykonanie przez trzymającą przyzwoity poziom firmę ;-)

P.S.Dla ścisłości, w tzw.skrzydle tarasowym (szerszym) przy symetrycznym podziale. Jeśli ktoś to chce wykonać w zwykłym okiennym to hmm...

Edytowane przez IVO333
P.S.

Dziękuje za odpowiedź. U mnie 280, przy dwóch skrzydłach to akurat się mieści poniżej 150 na skrzydło.

Jeszcze tylko pytanie co do rolety do tego okna - przy tych 280cm nie można dawać rolety nadstawnej jak dobrze doczytałem w innych wątkach bo nie będzie sztywności? Trzeba montować typu Integro? Zgadza się? Czy przy porothermie 25+15styro, zmieści mi się taka Integro?

Edytowane przez golob_

jeśli cofniesz nadproże tak by miedzy nim a skrzynką dać minimum 20 mm styroduru to wtedy okno będzie w licu muru, skrzynka będzie wystawać od lica ściany o 180-205 (zależy jaka wyjdzie z wysokości okna) czyli przy 15 cm ocieplenia skrzynka wystawać ci będzie z lica ocieplenia 30-55mm, natomiast sama będzie nad oknem

Profil PA 39 , podział na pół , w wersji z wieszakami - skrzynka 205

Profil PA 39 , podział na pół, w wersji bez wieszaków - 165

Jeśli roleta bez podziału to na profilu PA 40 - skrzynka 205

praktycznie ci podpowiem byś nie patrzył aż tak na skrzynkę i w imię jej jak najmniejszego wymiaru zrezygnował z wieszaków z blokada

poza tym koniecznie silnik (bądź silniki) bo korbą zahetasz się w jeden dzień i sam siebie przeklinać będziesz że starałeś się zaoszczędzić - późniejszy montaż silnika jest oczywiście możliwy ale kosztuje co najmniej dwa razy tyle co teraźniejsza na niego decyzja

czyli będziesz miał skrzynkę 205 mm

i jeszcze uwaga co do opasek byleby tylko schować roletę

Pojeździj sobie po okolicy, przyjrzyj się jak wygląda elewacja po kilku latach - zapewne zwróci twoja uwagę fakt iż wiele z nich będzie miało brudne zacieki - efekt spływania wody z górnej części opaski - bo przecież tam nikt nie robi okapników i woda wraz z brudem spływa po bokach

Przypominam że istnieje jeszcze taki materiał jak DREWNO. I tu taki HS nie jest żadnym problemem (oczywiście musi być dobrze wykonany).

I cena powinna być nie wyższa niż w PCW (tak od reki widzę że to przedział 10-15tys. zł)

tego typu konstrukcje to lepiej użytkować wykonane w drewnie.

Niestety,ale stabilność plastiku w tej konstrukcji przy jej granicznych rozmiarach na elewacjach nasłonecznionych (zachód i południe ) jest dyskusyjna .

Co to są wieszaki z blokadą?

Silniki na pewno będą. Sprzedawca, którego prawdopodobnie wybiorę mówi żeby zrobić 2 rolety ze słupkiem po środku, będzie tak dobrze?

W sumie mam w projekcie ozdobne deskowanie przy tym oknie i mógłbym tym deskowaniem zamaskować skrzynkę. Na zdjeciu poniżej moja elewacja, z tym że w standarzie jest tam okno 180, ale poszerzamy dom o 1m i bedzie ten HKS 280cm, tak jak poglądowo zazanczyłem na czerwono.

http://img819.imageshack.us/img819/4751/okno.th.png

Uploaded with ImageShack.us