bladyy78 22.02.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Kupiłem złączki pex do ogrzewania podłogowego 16x3/4 i teraz zastanawiam się jak je nakręcić. Czy do uszczelnienia zastosować pakuły czy poszukać w sklepie hydraulicznym jakiś uszczelek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 22.02.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Kupiłem złączki pex do ogrzewania podłogowego 16x3/4 i teraz zastanawiam się jak je nakręcić. Czy do uszczelnienia zastosować pakuły czy poszukać w sklepie hydraulicznym jakiś uszczelek? Hmm, nie mogę sobie tego wyobrazić. U mnie było tak : w belki rozdzielacza są wkrecone (fabrycznie) takie " nyple redukcyjne" 1/2" GZ <-> 3/4" GZ, przy czym po stronie 3/4 cala jest wytoczony do wewnątrz stożek/ "przylgnia" / nie wiem jak to nazwać. W belkę rozdzielacza jest to wkręcone od strony 1/2 ", uszczelnienie O-ringiem. Rura pex jest przykręcona do nypla takim zaciskiem : http://www.nokaut.pl/grzejniki/inny-alth-zlaczka-zacisk-do-rur-pex-gw3-4x16m.html Uszczelnienie również O-ringiem. Ten grzybek w zacisku wchodzi w ten wytoczony stożek w nyplu, o-ring uszczelnia połączenia, nakrętka zaciska pierścień na PEX'ie. Jest OK. Nic nie uszczelniałem na pakuły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts