Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaloryfery w kuchni

Recommended Posts

duduś - swoja kuchnię (a właściwie aneks kuchenny połączony z jadalnią ) także zabudowałem meblami. W kuchni tej mam 2 okna. Pod jednym z nich mam zlew a pod drugim właśnie kaloryfer. By nie zaburzyć linii zabudowy kuchni, pod parapetem a nad kaloryferem jest umieszczony blat roboczy stanowiący jedną całość z zabudową szafek z prawej i lewej strony. W blacie są wycięte otwory i zamontowałem tam nad kaloryferem kratki. Są to takie same kratki jakie montuje się w układach rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka.

Wiem, że moja kuchnia z dwoma oknami pozwalała na takie rozwiązanie. Niemniej może i Ty mógłbyś zrobić coś podobnego.

Podobnie jak prościu kazałem wyciąć kaloryfer w kuchni w bloku. Więcej kuchnia miała wnękę jadalną, za ścianą wnękę na szafę i wszystko było koło dużego korytarza. Po wyburzeniu ścianek powstał duży salon z otwartą kuchnią. To wszystko nie ma ogrzewania i jest OK. W nowym domu będzie podłogówka w kuchni.

Natomiast nie należy zapominać że niejako przy okazji rolę grzejnika w kuchni pełnią bądź co bądź sprzęta tam używane:

- kuchenka

- czajnik el.

- lodówka

Więc grzejnik sobie można darować.

A także "gotująca się" żona, która wychodzi z siebie aby dogodzić mężowi ... dobrym posiłkiem :D .

Moja koleżanka rozwiązała to dość nietypowo- pod oknem jest kaloryfer we wnęce, zasłonięty normalną szafką ale bez pleców, fronty ma ażurowe. Straty ciepła są na pewno bardzo duże, ale efekt wizualny niezły. Kuchnia jest całkowicie oddzielona od innych pomieszczeń ale jest w niej ciepło. Wprawdzie drzwi są raczej zawsze otwarte.

Ulka