mada27 22.02.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Witam,przymierzamy się do zakupu działki i w związku z tym próbuję zebrać jaknajwięcej informacji jej dotyczących.Wiemy, że działka jest na terenie lekko podmokłym, i w PZP bardzo blisko do krótszej granicy działki jest rów melioracyjny odprowadzający wodę na pole. Rzeczka - niewielka- jest po drugiej stronie wsi.Czy może ktoś podpowiedzieć jakie są minusy mieszkania koło takiego "przybytku" ?Wczesniej ten rów raczej mnie nie niepokoił ponieważ czytałam tu na forum ze to fajnie jak ktoś ma blisko rów, bo deszczówke tam można odprowadzać i działkę osuszyć - w sensie zrobić odpływ do tegoż rowu.Ale dzisiaj przeczytałamze taki rów może wylewać i chciałam zapytać czy ktos ma w tym temacie jakieś doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk_malbork 22.02.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Też mam rów. + 1. można odprowadzać wodę deszczową 2. można podłączyć ekologiczną oczyszczalnie ścieków 3. wkopując kręki kapilarnie podejdzie woda, którą można polewać ogródek 4. wiem, że od rowu nikt mi na działkę nie wejdzie (podłębiłem go i poszerzyłem) - 1. wysokie wody gruntowe 2. podczas roztopów możliwość podlania działki 3. latem komary (ponoć) 4. trzeba dbać o rów, kosić i pilnować aby chwasty nie rosły narazie to mi tylko przyszło do głowy. Jak kopaliśmy pod fundament, to okazało się, że z wykopu zrobił się basen. Wsypałem więc piach powyżej poziomu wody, więc ława leży nad wodą. Stawiając fundament, będe go musiał teraz obsypać. Ale dowę wydać na ziemię, niż kąpać się w wodzie. Podczas jesiennych ulew, zrobiłem wykop (rów) do rowu melioracyjnego. Woda zeszła i byłem zadowolony. Podczas lutowych roztopów poziom wody w rowie się podniósł i woda wdarła mi się do działki przez ten wykopany rów. Generalnie nie widzę w tym problemu, bo jak się rowek zasypie to nie będzie tego problemu. Między najwyższym poziomem lustra wody, a działką mam jakieś 10 cm. W planach mam zamiar nasypać około 10 cm ziemi na całej działce. Jedyny problem na dziś to oczyszczalnia ścieków. Nie wiem jeszcze jak rozwiąże ten problem, mam pare pomysłów. Sprawdź tylko teraz podczas roztopów jaki poziom wody będzie, jest to najlepszy okres na zrobienie pomiarów. Jak się zdecydujesz, życzę szybkiej i bezproblemowej budowy. Kamyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 22.02.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Ja mam doświadczenia z takim rowem i to niemiłe. Graniczę z takim rowem, biegnie on wzdłuż dłuższej granicy działki. Podam Ci minusy takiego rowu. Jeżeli cała okolica nie jest skanalizowana to ludzie spuszczają do tych rowów szamba. Ludzie są cwani i nie puszczają tego cały czas tylko w określonych godzinach wiec można czasem oglądając taki rów myśleć że tylko płynie nim czysta woda, a za godzinę lub dwie smród może z niego być na kilkadziesiąt metrów. W lecie te rowy zarastają i trzeba je czyścic samemu, urzędy maja w nosie dbanie o te rowy. Rowy takie są wylęgarnia meszek i komarów które naprawdę mogą dać w kość. Jedyna zaleta to to że mamy gdzie odprowadzić wody deszczowe. Ja jednak bym takiej działki drugi raz nie kupił. Walczyłem z miastem kilka lat żeby taki rów przykryli bo u mnie nie dało się wytrzymać smrodu jaki fundowali mi sąsiedzi wypompowując do niego szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada27 22.02.2011 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedziKurczę ja jeszcze nie mam jak sprawdzić tego rowu czy głęboki czy jaki, bo go jeszcze fizycznie nie ma...jest tylko na PZPwieś jest od bardzo dawna skanalizowana więc chyba szamba to nikt tam juz nie ma, prędzej może jakies gnojówki odzwierzęce czy coś takiegoGmina ma robić drogę nową wzdłuż której ten rów ma być,i mają go zabudować, ale czy tak będzie? i jak to zabudowanie wygląda i czy ma jakieś wady wie ktoś? aha i pomimo że rowu jeszcze nie ma to wody tylko troszkę stoi na działce taka kałuża jest długa na 2metry szeroka na pół metra, to to chyba nie jest bardzo podmokły teren? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk_malbork 22.02.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 jeśli rowu nie ma, a będzie to napewno ci działkę osuszy. Skoro jest kanalizacja, to chyba nie będziesz miała takich niespodzianek jak napisał bladyy. U mnie rów jest czysty, nikt nic nie zlewa, pomimo braku kanalizacji. A jak masz grunt przepuszczalny, to każuła zniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada27 22.02.2011 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Dzięki, czyli nie przejmować się rowem i kupić działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk_malbork 22.02.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Jak dla mnie nie jest to problem, ale to podejmujesz decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Włodarczyk 14.04.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Witam,rów na działce nie stanowi problemu, ponieważ zawsze jest możliwość zabudowania odcinka rowu przebiegającego przez działkę (ułożenie rur i zasypanie rowu).Wiąże się to z koniecznością uzyskania pozwolenia wodnoprawnego oraz pozwolenia na budowę. Koszty związane z uzyskaniem takich pozwoleń to ok. 3000-4000 zł (uzgodnienia, operat wodnoprawny, projekt budowlany, mapa do celów projektowych). Ja korzystałem z usług firmy WEGO Projekt z Bydgoszczy i załatwili sprawę kompleksowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts