ghardin 22.02.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Witam! Kupuję mieszkanie w technologii ramy H z połowy lat 60-tych. Chcę zaplanować remont - do dyspozycji mam jednak na razie jedynie archiwalny rzut lokalu: http://ghardin.webd.pl/robocze/przebudowa_rama_h.jpg Chciałbym między innymi przenieść kuchnię w sposób zaznaczony na rzucie. Nie wiem jednak, czym dokładnie są elementy tworzące ściany gr. 39cm, oznaczone jako W3 i W4, w których są m.in. kanały wentylacyjne. Wiem, na czym polega rama H (prefabrykaty żelbetowe słupowo-belkowe w kształcie litery H), ale nie udało mi się znaleźć schematu ich zestawiania i łączenia... Zaznaczyłem na rzucie trzy warianty przejścia rurami wodno-kanalizacyjnymi: najchętniej przebiłbym się w miejscu pomiędzy dwoma elementami (strzałka A) - ale czy nie ma tam jakichś elementów łączących na przykład? Alternatywnie rozważam przejście w miejscu B (przez środek elementu pełnego), w ostateczności - przejście C. Czy ktoś zna tę technologię i może mi doradzić? Albo chociaż polecić jakieś źródła? Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts