Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosba o rade - Dietrich MCA

Lekki

Recommended Posts

Witam,

jestem na etapie instalacji wod-can i co, ale jeszcze nie zdecydowałe i nie zakupiłem pieca.

Przymierzam się do Dietrich Innovens MCA z zasobnikiem.

Dom 180 mkw (plus poddasze 50 mkw - nie zagospodarowane i nie będzie grzane).

Ma być instalacja ogrzewania podłogowego (ok. 120 mkw) reszta na grzejnikach.

Poproszę o radę i komentarze:

1. który model wybrać do takiej powierzchni MCA 15 (moc 3,4 – 15,8 kW) czy model MCA 25 (moc 5,4 – 25,5 kW)?

2. jeśli ktoś posiada zasobnik dietricha BS 150 lub BS 200 to czy mogę prosić o ich wymiary (średnica i wysokość) - nie mogę znaleźć nigdzie informacji o tym, a na stronach dietricha są tylko wymiary "setki"

Byłbym wdzięczy również za krótkie wyjaśnienie jak dobrać/zorganizować automatykę sterowania do tego pieca.

Wiem, że to zadanie dla instalatora ale chciałbym się rozeznać w możliwościach.

Czy można tak sterować podłogówką aby był jeden centralny programator (do którego dociera sygnał z czyjnika pogodowego - najlepiej zewnętrznego) i który reagując na to ustala temperaturę wg zadane krzywej grzania?

A jednocześnie jak sterować temperaturą w poszczególnych pokojach (no bo w różnych częsciach domue chce się mieć różne "stale" poziomy temperartury (np. w łazienkach").

• 2 weeks później...

Gdybym miał teraz wybierać (po 2 sezonach) to bym wybrał MCA15, a to z uwagi na modulację od 3,4.

Mam MCA25 (skręcony do 60%), co nie zmienia faktu, ze jestem z niego bardzo zadowolony.

Wypasiona automatyka jest w samym piecu, wystarczy dodać czujnik pogodowy i czujnik pokojowy (CDI2) przewodowy lub bezprzewodowy.

Podłogówkę z mieszaczem można podpiąć równolegle z kaloryferami bezpośrednio do pieca.

W łazienkach można dać podłogówkę z RTLami na powrocie, zdają egzamin.

Ograniczasz Tmax na piecu do 50 stopni, czujnik pokojowy umieszczasz w najzimniejszym pomieszczeniu (grzanym) lub w tym w którym ma być najwyższa temperatura.

Grzejnik w tym pomieszczeniu ustawiasz na maksa (bez termostatu)

W pozostałych pomieszczeniach ustawiasz temperaturę termostatami grzejnikowymi.

Podłogówkę ustawiasz aby mieć komfort (30-37 stopni na zasileniu).

Włączasz samoadaptację automatyki w piecu i wszystko "robi się" samo.

Elektronika sama ustawi krzywą grzania, co zaowocuje komfortem i niskimi kosztami grzania.

Co do zasobnika, to mam 300L - chcesz wymiary?

Pozdrawiam

MCA 15 dla nowego domu powinna być ok.

Odnośnie ustawień ogrzewania to tak jak kolega xmsg napisał powyżej. Ja od siebie bym dodał jeszcze, że wpływ na temperaturę w pomieszczeniu (tam gdzie jest podłogówka) będzie zależał od odległości rurek w podłogówce oraz od prędkości przepływu czynnika grzewczego. Parametry te można ustalić już na etapie sporządzania projektu.

Gdybym miał teraz wybierać (po 2 sezonach) to bym wybrał MCA15, a to z uwagi na modulację od 3,4.

Mam MCA25 (skręcony do 60%), co nie zmienia faktu, ze jestem z niego bardzo zadowolony.

Dzięki za odpowiedź.

Czy możesz napisać jaką powierzchnię i/lub kubaturę ogrzewasz swoim piecem?

Wypasiona automatyka jest w samym piecu, wystarczy dodać czujnik pogodowy i czujnik pokojowy (CDI2) przewodowy lub bezprzewodowy.

Podłogówkę z mieszaczem można podpiąć równolegle z kaloryferami bezpośrednio do pieca.

W łazienkach można dać podłogówkę z RTLami na powrocie, zdają egzamin.

Ograniczasz Tmax na piecu do 50 stopni, czujnik pokojowy umieszczasz w najzimniejszym pomieszczeniu (grzanym) lub w tym w którym ma być najwyższa temperatura.

Grzejnik w tym pomieszczeniu ustawiasz na maksa (bez termostatu)

W pozostałych pomieszczeniach ustawiasz temperaturę termostatami grzejnikowymi.

Podłogówkę ustawiasz aby mieć komfort (30-37 stopni na zasileniu).

Włączasz samoadaptację automatyki w piecu i wszystko "robi się" samo.

Elektronika sama ustawi krzywą grzania, co zaowocuje komfortem i niskimi kosztami grzania.

Ech, oby tak łatwo było jak piszesz.

Dzięki.

Co do zasobnika, to mam 300L - chcesz wymiary?

Ostatecznie zmieniłem położenie zbiornika bo już 150 była za duża.

Więc teraz nie mam problemu z wielkością zbiornika.