Lekki 22.02.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Witam, jestem na etapie instalacji wod-can i co, ale jeszcze nie zdecydowałe i nie zakupiłem pieca.Przymierzam się do Dietrich Innovens MCA z zasobnikiem. Dom 180 mkw (plus poddasze 50 mkw - nie zagospodarowane i nie będzie grzane).Ma być instalacja ogrzewania podłogowego (ok. 120 mkw) reszta na grzejnikach. Poproszę o radę i komentarze:1. który model wybrać do takiej powierzchni MCA 15 (moc 3,4 – 15,8 kW) czy model MCA 25 (moc 5,4 – 25,5 kW)?2. jeśli ktoś posiada zasobnik dietricha BS 150 lub BS 200 to czy mogę prosić o ich wymiary (średnica i wysokość) - nie mogę znaleźć nigdzie informacji o tym, a na stronach dietricha są tylko wymiary "setki" Byłbym wdzięczy również za krótkie wyjaśnienie jak dobrać/zorganizować automatykę sterowania do tego pieca.Wiem, że to zadanie dla instalatora ale chciałbym się rozeznać w możliwościach.Czy można tak sterować podłogówką aby był jeden centralny programator (do którego dociera sygnał z czyjnika pogodowego - najlepiej zewnętrznego) i który reagując na to ustala temperaturę wg zadane krzywej grzania?A jednocześnie jak sterować temperaturą w poszczególnych pokojach (no bo w różnych częsciach domue chce się mieć różne "stale" poziomy temperartury (np. w łazienkach"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 03.03.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 Gdybym miał teraz wybierać (po 2 sezonach) to bym wybrał MCA15, a to z uwagi na modulację od 3,4.Mam MCA25 (skręcony do 60%), co nie zmienia faktu, ze jestem z niego bardzo zadowolony. Wypasiona automatyka jest w samym piecu, wystarczy dodać czujnik pogodowy i czujnik pokojowy (CDI2) przewodowy lub bezprzewodowy. Podłogówkę z mieszaczem można podpiąć równolegle z kaloryferami bezpośrednio do pieca. W łazienkach można dać podłogówkę z RTLami na powrocie, zdają egzamin. Ograniczasz Tmax na piecu do 50 stopni, czujnik pokojowy umieszczasz w najzimniejszym pomieszczeniu (grzanym) lub w tym w którym ma być najwyższa temperatura.Grzejnik w tym pomieszczeniu ustawiasz na maksa (bez termostatu)W pozostałych pomieszczeniach ustawiasz temperaturę termostatami grzejnikowymi.Podłogówkę ustawiasz aby mieć komfort (30-37 stopni na zasileniu).Włączasz samoadaptację automatyki w piecu i wszystko "robi się" samo. Elektronika sama ustawi krzywą grzania, co zaowocuje komfortem i niskimi kosztami grzania. Co do zasobnika, to mam 300L - chcesz wymiary? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozwiaks 03.03.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2011 MCA 15 dla nowego domu powinna być ok. Odnośnie ustawień ogrzewania to tak jak kolega xmsg napisał powyżej. Ja od siebie bym dodał jeszcze, że wpływ na temperaturę w pomieszczeniu (tam gdzie jest podłogówka) będzie zależał od odległości rurek w podłogówce oraz od prędkości przepływu czynnika grzewczego. Parametry te można ustalić już na etapie sporządzania projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lekki 04.03.2011 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Gdybym miał teraz wybierać (po 2 sezonach) to bym wybrał MCA15, a to z uwagi na modulację od 3,4. Mam MCA25 (skręcony do 60%), co nie zmienia faktu, ze jestem z niego bardzo zadowolony. Dzięki za odpowiedź. Czy możesz napisać jaką powierzchnię i/lub kubaturę ogrzewasz swoim piecem? Wypasiona automatyka jest w samym piecu, wystarczy dodać czujnik pogodowy i czujnik pokojowy (CDI2) przewodowy lub bezprzewodowy. Podłogówkę z mieszaczem można podpiąć równolegle z kaloryferami bezpośrednio do pieca. W łazienkach można dać podłogówkę z RTLami na powrocie, zdają egzamin. Ograniczasz Tmax na piecu do 50 stopni, czujnik pokojowy umieszczasz w najzimniejszym pomieszczeniu (grzanym) lub w tym w którym ma być najwyższa temperatura. Grzejnik w tym pomieszczeniu ustawiasz na maksa (bez termostatu) W pozostałych pomieszczeniach ustawiasz temperaturę termostatami grzejnikowymi. Podłogówkę ustawiasz aby mieć komfort (30-37 stopni na zasileniu). Włączasz samoadaptację automatyki w piecu i wszystko "robi się" samo. Elektronika sama ustawi krzywą grzania, co zaowocuje komfortem i niskimi kosztami grzania. Ech, oby tak łatwo było jak piszesz. Dzięki. Co do zasobnika, to mam 300L - chcesz wymiary? Ostatecznie zmieniłem położenie zbiornika bo już 150 była za duża. Więc teraz nie mam problemu z wielkością zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 04.03.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 (edytowane) Powierzchnia 200m2 (bez garażu 40m2 z grzejnikiem na antyzamarzanie), kubatura ok 900m3 (grzana kubatura ok. 600m3) Edytowane 4 Marca 2011 przez xmsg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts