Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki cem-wap - czy to drogo?

Recommended Posts

Hej,

dostałem ofertę na tynki cementowo-wapienne. Zacierane pod malowanie.

Widziałem ich robotę - rzeczywiście bardzo gładko zrobione. Po chociaż są lekko szarawe a po przejechaniu ręką lekko szorstkie (po malowaniu pewnie będą gładsze) to na łacie 2,5m nie udało mi się złapać ani milimetra odchylenia w żadnej płaszczyźnie. Nie trzeba na to żadnej gładzi.

Chcą 32zł/m2 (materiał, robocizna i cała reszta drobnicy). Firma polecona mi na forum.

Dobra cena?

• 2 weeks później...
Hej,

dostałem ofertę na tynki cementowo-wapienne. Zacierane pod malowanie.

Widziałem ich robotę - rzeczywiście bardzo gładko zrobione. Po chociaż są lekko szarawe a po przejechaniu ręką lekko szorstkie (po malowaniu pewnie będą gładsze) to na łacie 2,5m nie udało mi się złapać ani milimetra odchylenia w żadnej płaszczyźnie. Nie trzeba na to żadnej gładzi.

Chcą 32zł/m2 (materiał, robocizna i cała reszta drobnicy). Firma polecona mi na forum.

Dobra cena?

ani milimetra?nie bądż śmieszny znalazł bym ci kilkudziesięciu miejscach,ale to w tynku nie jest najważniejsze oczywiście w granicach PN tylko ważna jest płaszczyzna bez żadnych fal,a wogóle to znalazł bym ci dużo tańszych tynkarzy nie gorzej robiących,bo tą całą gładkość tynku robi dobrze dobrany tynk a jest mało na naszym rynku z tak drobnym piaskiem ale ci co robią tynki pod malowanie wiedzą gdzie taki znależ

W poszukiwaniu tańszego tynku natrafiłem dzisiaj na majstra-tynkarza, który stwierdził, że nie ma tynków cem-wap pod malowanie. Takie coś nie istnieje. Na każdym tynku (mało tego! gipsowym też) po pomalowaniu będzie ponoć znać ślady zacierania (takie półkoliste jak to on kreślił). Dlatego nawet na gipsowe poleca gładź. Naciągacz czy jest w tym ziarenko prawdy?

jarett!

Ja już jestem po tynkach - ściany i łazienki cem-wap, a sufity gipsowe. Chciałem mieć twarde tynki na ścianach bo to i trwalsze i lepsza kumulacja ciepła. Zapłaciłem 19 zeta za m2 gips i 22 zeta za m2 cem-wap z materiałem Knauf'a. Zrobione maszynowo, przy oknach specjalne dylatacje plastikowymi elementami na taśmie klejącej piankowej tak, że tynk nie styka się bezpośrednio z oknem i nie pęka. Chłopaki zrobili robotę jak się patrzy i wszyscy są zadowoleni. Ja miałem chłopaków z małego miasteczka koło Tarnowa więc ceny mieli jak ludzie, jak będziesz szukał wyjadaczy co po Wrocku szaleją to zawsze ceny będziesz miał z kosmosu.

Co do gładkości ścian - te fragmenty gipsowe są naprawdę ok. ale tak jak mówi Ci Twój majster, jak chcesz mieć gładkie ściany pod malowanie to zawsze musisz je pociągnąć przynajmniej szpachlówką akrylową. Nawet jak tynkarze będą gładzić tynk cm po cm'etrze to na tym etapie wszystko jest mokre i nie unikniesz konieczności poprawek - ot poprostu fizyka. Jakość wykonania tynków wpływa tak naprawdę na ilość późniejszego gipsu (aktylu), który zużyjesz pod malowanie i tym się należy kierować.

Jak mogę coś doradzić po moich tynkach, to te gipsowe są super i w cale nie takie słabe jak myślałem. Gdy ktoś nie napala się na to żeby ściany w budynku były ciężkie, akumulujące ciepło (ja należę do tych napalonych :)), to nie ma sensu robić cem-wap.

..widziałem w 2 przypadkach pęknięcia po zastosowaniu takich listew , więc ja odpuściłem i daje akryl.

jeśli glif był dobrze zagruntowany i pryśnięty z pistoletu (tak, żeby był dobrze wypełniony, a nie zarzucany z tego co zostaje z obróbki sufitu czy ściany - oszczędności materiału) to nie byłoby takiego problemu, że coś pęka przy listwach

• 2 weeks później...