Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bliźniaki i garaże pomiędzy nimi

Recommended Posts

Witajcie!

Potrzebuję porady jak się w ogóle do tego tematu zabrać. Kupiłem dom na osiedlu domów w zabudowie bliźniaczej. Wygląda to tak że jest to ciąg budynków i po dwa do siebie przylegają, a między kolejnymi parami są wolne miejsca - te wolne miejsca są idealne na garaże :) Sąsiad (ten od strony wolnej przestrzeni garażowej) wybudował już sobie prowizoryczny garaż (przylegający idealnie do mojej działki; konstrukcja drewniana obłożona płytą OSB, dach lekko spadzisty, pokryty dachówką). Pozostała luka na mój garaż. Generalnie chciałbym na wiosnę rozpocząć coś w tym temacie działać. I teraz mam kilka pytań:

1. Czy budowa garażu nie spowoduje że będzie to już zabudowa szeregowa (co jest niezgodne z planem miejscowym zakładającym zabudowę bliźniaczą, nie szeregową)? I czy w związku z tym będę musiał kombinować z budowaniem wiaty, czy jakiejś lekkiej konstrukcji, która nie spowoduje zmiany charakteru zabudowy?

2. W zależności od odpowiedzi na pytanie 1: jakie formalności powinienem dopełnić? Wystarczy zgłoszenie?

3. Czy zgoda sąsiada jest tu potrzebna?

Wielkie dzięki jeżeli ktoś zrozumie o co mi chodzi i spróbuje mi pomóc!

Pozdrowienia

Aveu